Mødedato: 21.11.2002, kl. 15:00

Forslag til beslutning om kommunal strategi for etablering af seniorbofællesskaber i eksisterende ældreboligkomplekser ( stillet af Bente Møller, Ø)

Forslag til beslutning om kommunal strategi for etablering af seniorbofællesskaber i eksisterende ældreboligkomplekser ( stillet af Bente Møller, Ø)

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 21. november 2002

 

9. Forslag til beslutning om kommunal strategi for etablering af seniorbofællesskaber i eksisterende ældreboligkomplekser ( stillet af Bente Møller, Ø)

SOU 388/2001 J.nr. 6/2001

 

INDSTILLING

RESUME

Bente Møller, Ø stillede i Borgerrepræsentationens møde den 15. november 2001 følgende forslag til beslutning: " Forslag om kommunal strategi for etablering af seniorbofællesskaber i eksisterende ældreboligkomplekser.

For at sikre at der findes mange forskellige bomuligheder for ældre københavnere, pålægges sundheds- og omsorgsforvaltningen at udarbejde et oplæg til, hvordan der kan etableres seniorbofællesskaber i eksisterende ældreboligkomplekser ".

Forslaget blev henvist til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Sagen om forslag til udmøntning af pulje til fremme af mobiliteten på boligmarkedet ( Boligrådgivning for ældre ), der behandles i Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 21. november 2002, indeholder forslag til en boligrådgivning, der skal understøtte de ældres ønsker om boliger, der er egnede til at blive gamle i, herunder bofællesskaber.

Sundhedsforvaltningen finder, at beslutningsforslaget kan anses for opfyldt med etableringen af en boligrådgivning for ældre.

SAGSBESKRIVELSE

Bente Møller, Ø stillede i Borgerrepræsentationens møde den 15. november 2001 følgende forslag til beslutning: " Forslag om kommunal strategi for etablering af seniorbofællesskaber i eksisterende ældreboligkomplekser.

For at sikre, at der findes mange forskellige bomuligheder for ældre københavnere, pålægges sundheds- og omsorgsforvaltningen at udarbejde et oplæg til, hvordan der kan etableres seniorbofællesskaber i eksisterende ældreboligkomplekser ".

Beslutningsforslaget var ledsaget af følgende motivering: " Det fremgik tydeligt af konferencerne, arbejdsgruppernes oplæg og de offentlige høringer om fremtidens ældrepolitik i København, at mange ældre ønsker at bo i seniorbofællesskab.

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2002 blev det besluttet, at der skal arbejdes med etablering af bofællesskaber for etniske minoriteter.

For at sikre at seniorbofællesskab bliver en mulighed for alle ældre københavnere er det nødvendigt, at kommunen aktivt går ind i arbejdet med oprettelsen af sådanne.

Der har i årevis i de eksisterende ældreboligkomplekser, bl.a. i Kongens Enghave, været problemer med udlejning af især 1-værelses lejligheder.

For at undgå huslejetab er en del af disse udlejet midlertidigt til unge, hvilket selvfølgeligt er positivt, fordi det hjælper lidt på det store problem med boliger til unge.

Men der bør arbejdes med en langsigtet strategi, således at de ældreegnede boliger bruges af ældre.

Det er en oplagt mulighed at styre genudlejningen i komplekser med ledige boliger således, at hele opgange frigøres. Herefter kan der etableres seniorbofællesskaber, hvor hver enkelt har egen lejlighed, men hvor en lejlighed i opgangen omdannes til fællesophold og aktiviteter ".

Sagen blev i Borgerrepræsentationens møde den 15. november 2001 henvist til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

For at nedbringe antallet af ledige ældreboliger besluttede Borgerrepræsentationen i januar 2000, at boliger i 5 ældreboligkomplekser kan udlejes gennem den sociale boliganvisning, til studerende eller af boligorganisationerne til over 67-årige på deres venteliste. Ordningen er juni 2002 udvidet til at gælde alle ældreboligkomplekser i Københavns Kommune.

På trods af disse beslutninger er der et stigende antal ledige ældreboliger. Ved opgørelsen pr. 1 juli 2002 var der 74 ældreboliger, som havde været ledige i mere end 3 måneder.

I samarbejde med Foreningen Socialt Boligbyggeri ( FSB ) har Sundhedsforvaltningen derfor arbejdet på at få etableret seniorbofællesskaber i Ringergården, hvor der er særligt mange ledige boliger.

På trods af en koncentreret indsats med kontakter til grupper af ældre, der har vist interesse for at etablere sig i bofællesskab, har FSB i september måned i år måttet meddele Sundhedsforvaltningen, at initiativerne ikke er lykkedes.

Begrundelserne har været, at boligerne er for små, for institutionsprægede ( korridorlejligheder ) eller for dyre.

Det er herefter Sundhedsforvaltningens vurdering, at de københavnske ældreboligkomplekser generelt ikke er attraktive for den gruppe af københavnske ældre, der er interesserede i at etablere sig i bofællesskaber.

Sagen om forslag til udmøntning af pulje til fremme af mobiliteten på boligmarkedet ( Boligrådgivning for ældre ) har til formål at understøtte de ældres ønsker om en bolig, der er egnet til at blive gammel i.

Boligrådgivningen skal bl.a. yde et bidrag til, at der skabes netværk blandt ældre med fælles problemstillinger, f.eks. med henblik på etablering af bofællesskaber, herunder aldersintegrerede bofællesskaber.

På denne baggrund finder Sundhedsforvaltningen, at beslutningsforslaget kan anses for opfyldt med etablering af en boligrådgivning for ældre.

MILJØVURDERING

Forslaget vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser

ØKONOMI

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

Forslag til beslutning ( stillet af Bente Møller, Ø )

Lau Svendsen-Tune

/Lars Bo Bülow

 

 

Til top