Mødedato: 21.02.2002, kl. 15:00

Høring om kvarterplaner for Nørrebro Park Kvarter og kvarterløft Nord-Vest

Høring om kvarterplaner for Nørrebro Park Kvarter og kvarterløft Nord-Vest

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 21. februar 2002

 

10. Høring om kvarterplaner for Nørrebro Park Kvarter og kvarterløft Nord-Vest

SOU 39/2002 J.nr. 3/2002

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget fremsender nærværende indstilling som høringssvar til Økonomiforvaltningen, Kvarterløftsekretariatet.

 

RESUME

Københavns Kommune og det daværende By- og Boligministerium underskrev i 2001 en samarbejdsaftale, der fastlægger de overordnede mål for to nye kvarterløftsprojekter i Københavns Kommune – Kvarterløft Nord-Vest og Kvarterløft Nørrebro Park Kvarter.

Kvarterløft er en ny form for byfornyelse, der har til formål at starte og forankre en helhedsorienteret proces, hvor lokale beboere, erhvervsliv, foreninger, institutioner og kommunen danner partnerskaber og deltager aktivt i udviklingen af områderne.

Omkring 400 personer er via borgermøder og deltagelse i arbejdsgrupper mv. fremkommet med en række projektforslag, som er beskrevet i to nye kvarterplaner, herunder forslag til en oprustning af sociale og sundhedsmæssige forhold og netværk.

Planerne er rammeplaner for, hvordan udviklingen af kvartererne kan være, men det er vigtigt at understrege, at der er plads til, at nye aktive borgere kan være med, og at nye ideer kan indpasses.

Kvarterløftsprojekterne har en varighed på 7 år, fra 2001 til 2007.

Overborgmesteren har den 18. december 2001 udsendt kvarterplanerne i høring i alle fagudvalg. Fristen for svar er 1. marts 2002.

Det er sundhedsforvaltningens vurdering, at kvarterplanerne indeholder mange gode projektforslag, som direkte eller indirekte vil kunne forbedre forholdene for områdernes ældre og medvirke til en almindelig højnelse af beboernes sundhedstilstand.

Sundhedsforvaltningen skal i denne forbindelse specielt pege på forslagene til modernisering af den bestående boligmasse og det intensiverede samarbejde med Sund By, som der lægges op til.

 

SAGSBESKRIVELSE

Københavns Kommune og det daværende By- og Boligministerium underskrev i 2001 en samarbejdsaftale, som fastlægger de overordnede mål for to kvarterløftsprojekter i Københavns Kommune – Kvarterløft Nord-Vest og Kvarterløft Nørrebro Park Kvarter.

Af samarbejdsaftalen fremgår, at Københavns Kommune over for staten skal fremlægge en af kommunen vedtaget kvarterplan med mål og succeskriterier for projekterne, handlings- og tidsplan samt budget.

Kvarterløft er en ny form for byfornyelse, der har til formål at starte og forankre en helhedsorienteret proces, hvor lokale beboere, erhvervsliv, foreninger, institutioner og kommunen danner partnerskaber og deltager aktivt i udviklingen af området.

Omkring 400 personer er via borgermøder og deltagelse i arbejdsgrupper m.v. fremkommet med en række projektforslag, som er beskrevet i to nye kvarterplaner, herunder forslag til en oprustning af sociale og sundhedsmæssige forhold og netværk.

Overborgmesteren har den 18. december 2001 udsendt kvarterplanerne i høring i alle fagudvalg. Fristen for svar er 1. marts 2002.

De to kvarterløftprojekters budgetter er på henholdsvis 153 mio kr. for Kvarterløft Nord-Vest og 185 mio kr. for Kvarterløft Nørrebro Park Kvarter, der er bevilget af staten og som løber over en periode på 7 år, fra 2001 til 2007.

De bevilgede midler er ikke tilstrækkelige til at dække alle ønsker, og det er derfor forudsat, at der tilvejebringes supplerende finansiering i form af pulje,- tilskuds- eller fondsmidler.

Kvarterløft Nord-Vest

I kvarterplanen for Kvarterløft Nord-Vest er der arbejdet med følgende kerneområder:

  • Trafik og bymiljø
  • Byfornyelse
  • Kultur og idræt
  • Social og sundhed
  • Erhverv og beskæftigelse

Kvarterplanens overordnede målsætning er at udvikle Nord-Vest til et kvarter præget af bæredygtig udvikling. Bæredygtig udvikling når det gælder borgernetværk og beboersammensætning. Bæredygtig udvikling når det gælder trafikale forhold og udformning af byrum. Når det gælder kultur og idrætstilbud, og når det gælder boligformer, bebyggelse, virksomheder og arbejdspladser.

Kvarterplanen peger på, at et sundhedsmæssigt og socialt løft i kvarteret forudsætter, at nærmiljøet og ikke mindst beboerne inddrages i et samarbejde med de eksisterende kommunale tilbud, herunder Sund By-aktiviteterne.

Kvarterplanen indeholder bl.a. følgende forslag:

  • Modernisering af de mange boliger uden eget toilet/bad og udbedring af andre installationsmangler
  • Udnyttelse af egnede tagetager til større boliger
  • Etablering af alternative boformer, f.eks. som bofællesskaber for marginaliserede grupper og for ældre. Det kan f.eks. ske i tidligere industriejendomme, som opgangsfællesskaber eller som forsøgsbyggeri.
  • Oprettelse af en boligbørs via partnerskab mellem boligselskaber, private udlejere, andelsboligforeninger og ejerforeninger med det formål at formidle kontakt mellem beboere, der ønsker en anden bolig
  • Et eksperiment med nye offentlige rum – en "dagligstue " i gadeplan -, hvor borgerne kan udveksle informationer og have adgang til internet
  • Udvælge et område i Nord-Vest, hvor der iværksættes målrettede initiativer overfor ældre, f.eks. ved at arrangere teaterbesøg og udflugter og andre sociale aktiviteter

Kvarterløft Nørrebro Park Kvarter

I kvarterplanen for Kvarterløft Nørrebro Park Kvarter er der arbejdet med følgende kerneområder:

  • Kvarteret – det fysiske miljø
  • Boliger og gårdanlæg
  • Kultur og fritid
  • Erhverv og beskæftigelse
  • Social og sundhed

Ifølge kvarterplanen skal området være et attraktivt og spændende sted at bo og arbejde. Visionen er, at alle beboere får en tidssvarende bolig med eget toilet og bad og har adgang til fælles grønne arealer og faciliteter. Den generelle boligkvalitet skal forbedres for at tiltrække og fastholde beboere i alle aldersgrupper og familiestørrelser.

På det sociale og sundhedsmæssige område peges på en styrkelse af de sociale netværk, så alle borgere får gavn af de forbedringer, som kvarterløftet medfører. Især er der behov for at forbedre forholdene for de ældre, de handicappede og andre svage grupper.

Kvarterplanen indeholder bl.a. følgende forslag:

  • Etablering af bofællesskaber for ældre
  • Folkesundheden skal have større opmærksomhed. Mulighederne for motions- og idrætsaktiviteter skal styrkes. Støtte til Sund By´s aktiviteter for bl.a. at kortlægge etniske minoriteters syn på sundhedsspørgsmål. Udvikling af sundhedsprogrammer for etniske minoriteter.

Forvaltningens bemærkninger til kvarterplanerne

Sundhedsforvaltningen finder, at de to kvarterplaner er meget interessante og visionære, og at de indeholder mange gode forslag, som kan bidrage til en positiv udvikling af områderne.

Sundhedsforvaltningen skal især pege på forslagene til en højnelse af boligkvaliteten og større variation i boligudbudet samt forslagene til intensiveret samarbejde med Sund By om en generel forbedring af borgernes sundhedstilstand.

Sundhedsforvaltningen kan endvidere oplyse, at forvaltningen vil søge et tæt samarbejde med kvarterløftprojekterne om den boligrådgivning, som er foreslået, og som er en del af Københavns Kommunes boligpolitik 2001 - 2004.

Også på en række områder der ikke er specielt ældrerelaterede eller har direkte tilknytning til sundhedsforholdene i byen, som f.eks. trafikområdet, indeholder kvarterplanerne mange spændende forslag.

Kvarterplanernes forslag er i god overensstemmelse med de målsætninger, som indgår i Københavns Kommunes nye ældrepolitik.

 

 

MILJØVURDERING

De kortsigtede miljøbelastninger, der er en følge af de anlægsarbejder, som visse af forslagene forudsætter, vil blive opvejet af tiltagene især på bolig- og sundhedsområdet, som vurderes at få positiv indflydelse på beboernes almene sundhedstilstand.

 

 

ØKONOMI

Kvarterplanernes forslag vil blive gennemført inden for de af staten tidligere bevilgede midler samt bidrag fra fonde o.lign. Sundhedsforvaltningen vil ikke blive økonomisk belastet af de nye initiativer.

HØRING

Ingen


BILAG

  • Kvarterplan for Kvarterløft Nord-Vest
  • Kvarterplan for Nørrebro Park Kvarter

Lau Svendsen-Tune

/Lars Bo Bülow

 

 

Til top