Mødedato: 20.11.2000, kl. 14:30

Høring om principperne for oprettelse af en ejendomsenhed (Indstillingen udsendt med dagsordenen for mødet den 6. november 2000)

Høring om principperne for oprettelse af en ejendomsenhed (Indstillingen udsendt med dagsordenen for mødet den 6. november 2000)

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde mandag den 20. november 2000

 

10. Høring om principperne for oprettelse af en ejendomsenhed (Indstillingen udsendt med dagsordenen for mødet den 6. november 2000)

SOU 406/2000 J.nr. 59/2000

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget principielt tilslutter sig forslaget om, at der etableres en central kommunal ejendomsenhed i henhold til anbefalingerne i rapporten "Grundprincipper for etablering af en ejendomsenhed i Københavns Kommune" under forudsætning af, at der bliver taget hensyn til de i nærværende indstilling anførte bemærkninger.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 20. november 2000

Der blev begæret afstemning om indstillingen:

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Peter Martinussen

X

   

Jette Bergenholz Bautrup

 

X

Winnie Berndtson

X

   

Lubna Elahi

 

X

Martin Geertsen

X

 

Grete Henius

X

   

Louise Frevert

X

 

Vagn Hindkjær Pedersen

X

 

Marlene Krogh

   

Bente Møller

X

 

Henrik Morgen

X

   

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede herefter at fremsende indstillingen til Økonomiudvalget med bemærkning om, at indstillingen ikke kunne tiltrædes.

Louise Frevert (O), Martin Geertsen (V) og Vagn Hindkær Pedersen (V) ønskede ført til protokols, at "Dansk Folkeparti og Venstre kan ikke på nuværende tidspunkt stemme for forvaltningens indstilling, da vi afventer en videre politisk drøftelse, som indeholder et overordnet politisk perspektiv på sagen".

Bente Møller (Ø) ønskede derefter sit ændringsforslag medsendt:

"Ændringsforslag til Sundheds- og Omsorgsudvalgets behandling af forslaget om central ejendomsenhed: Sundheds- og Omsorgsudvalget støtter, at der sker en opprioritering af bygningsmassens vedligeholdelse.

Udvalget finder ikke, at dette bør ske ved en oprettelse af en central ejendomsenhed.

Betænkelighederne ved oprettelse af en central enhed er bl.a.

  • Udbygning og modernisering af lokale pensions- og omsorgskontorer, institutioner m.v. er en central opgave for udvalget. Det vil være betænkeligt, såfremt dette overføres til en central ejendomsenhed, der ikke på samme måde refererer til udvalget.
  • Ansvaret for pladskapacitet, visitation på ældre- og plejeboligområdet er placeret i Sundheds- og Omsorgsudvalget. Der kan derfor ikke være en tværgående prioritering af midlerne i en central ejendomsenhed.
  • Bruger- og medarbejderindflydelse er en væsentlig del af processen omkring byggeri, modernisering m.v. Der er risiko for, at dette tilsidesættes.
  • Udvalgets ønsker om forøget selvforvaltning/decentralisering vil være vanskelige at gennemføre på det bygningsmæssige område.

For at sikre beslutningsgrundlaget for den politiske prioritering foreslås det, at der i Økonomiforvaltningen etableres en enhed/projektgruppe, der i samarbejde med fagforvaltningerne – får til opgave løbende at udarbejde oversigter over bygningsforhold herunder behovet for vedligeholdelse".

 

RESUME

Økonomiudvalget tiltrådte på møde den 16. maj 2000 indstilling fra Økonomiforvaltningen om, at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til etablering af ejendomsenhed i Københavns Kommune.

Økonomiforvaltningen har i indstilling af 16. oktober 2000 til Økonomiudvalget

indstillet, at Økonomiudvalget træffer principbeslutning om etablering af en central

ejendomsenhed og om, at der afsættes midler til konsulentbistand og ansættelse af

ledelse, og at fagforvaltninger og bydele inddrages i arbejdet. Ligesom den organisatoriske placering af enheden skal drøftes. Indstillingen bygger på rapporten "Grundprincipper for etablering af en ejendomsenhed i Københavns Kommune" udarbejdet af Økonomiforvaltningen. Et sammendrag af rapporten er beskrevet i vedlagte indstilling fra Økonomiforvaltningen til Økonomiudvalget.

Det anbefales, at ejendomsenheden etableres med en bred opgaveportefølje bestående af køb, salg, leje, administration, vedligeholdelse, drifts- og serviceopgaver samt anlæg. Anbefalingen begrundes med, at man derved optimerer mulighederne for at opnå stordriftsfordele samt et bedre grundlag for en tværgående prioritering.

Det er Sundhedsforvaltningens vurdering, at det vil være muligt at opnå en mere professionel ejendomsadministration ved at samle opgaverne i en enhed. Sundhedsforvaltningen har ikke umiddelbar nogen interesse i at være selvstændig ejendomsadministrator, hvis forvaltningens krav til bygningsdriften kan opfyldes på tilfredsstillende vis af en anden enhed.

Sundhedsforvaltningen anbefaler således, at Sundheds- og Omsorgsudvalget principielt tilslutter sig etablering af ejendomsenheden ud fra en forventning om opnåelse af stordriftsfordele og en mere professionel ejendomsforvaltning.

Det forudsættes dog, at det vedligeholdelsesmæssige efterslæb på kommunens bygninger ikke indregnes i huslejerne.

Endvidere forudsættes, at ejendomsenheden på en fleksibel og professionel måde er i stand til at honorere Sundhedsforvaltningens fremtidige krav til en fleksibel lokaleudnyttelse og til eventuelle ombygninger af utidssvarende plejeboliger til moderne plejeboliger.

Det er Sundhedsforvaltningens forslag, at Sundheds- og Omsorgsudvalget bør anbefale de selvejende institutioner at overgå til den nye ejendomsenhed.

 

 

 

Til top