Mødedato: 20.11.2000, kl. 14:30

Høring om principperne for oprettelse af en ejendomsenhed (Indstillingen udsendt med dagsordenen for mødet den 6. november 2000)

Høring om principperne for oprettelse af en ejendomsenhed (Indstillingen udsendt med dagsordenen for mødet den 6. november 2000)

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 20. november 2000

 

10. Høring om principperne for oprettelse af en ejendomsenhed (Indstillingen udsendt med dagsordenen for mødet den 6. november 2000)

SOU 406/2000 J.nr. 59/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget principielt tilslutter sig forslaget om, at der etableres en central kommunal ejendomsenhed i henhold til anbefalingerne i rapporten "Grundprincipper for etablering af en ejendomsenhed i Københavns Kommune" under forudsætning af, at der bliver taget hensyn til de i nærværende indstilling anførte bemærkninger.

 

RESUME

Økonomiudvalget tiltrådte på møde den 16. maj 2000 indstilling fra Økonomiforvaltningen om, at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til etablering af ejendomsenhed i Københavns Kommune.

Økonomiforvaltningen har i indstilling af 16. oktober 2000 til Økonomiudvalget

indstillet, at Økonomiudvalget træffer principbeslutning om etablering af en central

ejendomsenhed og om, at der afsættes midler til konsulentbistand og ansættelse af

ledelse, og at fagforvaltninger og bydele inddrages i arbejdet. Ligesom den organisatoriske placering af enheden skal drøftes. Indstillingen bygger på rapporten "Grundprincipper for etablering af en ejendomsenhed i Københavns Kommune" udarbejdet af Økonomiforvaltningen. Et sammendrag af rapporten er beskrevet i vedlagte indstilling fra Økonomiforvaltningen til Økonomiudvalget.

Det anbefales, at ejendomsenheden etableres med en bred opgaveportefølje bestående af køb, salg, leje, administration, vedligeholdelse, drifts- og serviceopgaver samt anlæg. Anbefalingen begrundes med, at man derved optimerer mulighederne for at opnå stordriftsfordele samt et bedre grundlag for en tværgående prioritering.

Det er Sundhedsforvaltningens vurdering, at det vil være muligt at opnå en mere professionel ejendomsadministration ved at samle opgaverne i en enhed. Sundhedsforvaltningen har ikke umiddelbar nogen interesse i at være selvstændig ejendomsadministrator, hvis forvaltningens krav til bygningsdriften kan opfyldes på tilfredsstillende vis af en anden enhed.

Sundhedsforvaltningen anbefaler således, at Sundheds- og Omsorgsudvalget principielt tilslutter sig etablering af ejendomsenheden ud fra en forventning om opnåelse af stordriftsfordele og en mere professionel ejendomsforvaltning.

Det forudsættes dog, at det vedligeholdelsesmæssige efterslæb på kommunens bygninger ikke indregnes i huslejerne.

Endvidere forudsættes, at ejendomsenheden på en fleksibel og professionel måde er i stand til at honorere Sundhedsforvaltningens fremtidige krav til en fleksibel lokaleudnyttelse og til eventuelle ombygninger af utidssvarende plejeboliger til moderne plejeboliger.

Det er Sundhedsforvaltningens forslag, at Sundheds- og Omsorgsudvalget bør anbefale de selvejende institutioner at overgå til den nye ejendomsenhed.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Økonomiudvalget tiltrådte på møde den 16. maj 2000 indstilling fra Økonomiforvaltningen om , at "Økonomiudvalget anmoder Økonomiforvaltningen om at udarbejde forslag til Økonomiudvalget om etablering af en ejendomsenhed gennem belysning af flere modeller".

På baggrund heraf har Økonomiforvaltningen udarbejdet rapporten "Grundprincipper for etablering af en ejendomsenhed i Københavns Kommune", som er sendt til høring i fagudvalgene med henblik på behandling på Økonomiudvalgets møde den 7. november 2000.

I rapporten beskrives forskellige modeller for en ejendomsenheds opgaveportefølje og økonomiske vilkår.

Det anbefales, at ejendomsenheden etableres med en bred opgaveportefølje bestående af køb, salg, leje, administration, vedligeholdelse, drifts- og serviceopgaver samt anlæg. Anbefalingen begrundes med, at man derved optimerer mulighederne for at opnå stordriftsfordele samt et bedre grundlag for en tværgående prioritering.

Det er Sundhedsforvaltningens vurdering, at det vil være muligt at opnå en mere professionel ejendomsadministration ved at samle opgaverne i en enhed. Sundhedsforvaltningen har ikke umiddelbar nogen interesse i at være selvstændig ejendomsadministrator, hvis forvaltningens krav til bygningsdriften kan opfyldes på tilfredsstillende vis af en anden enhed.

Det ligger i Økonomiforvaltningens forslag, at ejendomsenheden skal etableres 1. januar 2002, og at den skal udsættes for konkurrence efter 3 år. Det vil sige, at de enkelte lejere får mulighed for frit at indgå lejemål med 3. mand.

Det er Sundhedsforvaltningens forventning, at dette vil være medvirkende til, at der sikres en professionel drift i den centrale ejendomsenhed.

På den baggrund foreslår Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget principielt tilslutter sig etableringen af en ejendomsenhed.

Sundhedsforvaltningen har dog en række bemærkninger og forbehold, som der bør tages hensyn til ved etablering af en ejendomsenhed.

Finansiering af det vedligeholdelsesmæssige efterslæb

Sundhedsforvaltningens institutioner er af en høj vedligeholdelsesstandard. Det fremgår af Økonomiforvaltningens tidligere rapport om udviklingen i anlægs- og vedligeholdelsesudgifterne.

I forslaget til en ejendomsenhed indstilles det, at der fastsættes en markedsleje, og at fagforvaltningerne får udlagt midler til at betale denne i udgangssituationen.

Da mange af kommunens bygninger har et vedligeholdelsesmæssigt efterslæb, indgår det som et element i etableringen af ejendomsenheden, at dette efterslæb skal afskaffes.

Sundhedsforvaltningen finder, at det bør være en forudsætning for Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutning til etableringen af en ejendomsenhed, at det vedligeholdelsesmæssige efterslæb bliver finansieret ved særskilte bevillinger og ikke som udgangspunkt indregnes i lejen.

Udlejer skal kunne agere meget fleksibelt

Sundhedsforvaltningens institutioner er rammen om et mangeartet serviceudbud, hvor der løbende foregår omstillinger og tilpasninger i de konkrete ydelser. Hele forvaltningens ydelsestilbud underkastes i disse år en stor omstilling, hvilket stiller mange nye krav til de lokalemæssige forhold. Her tænkes ikke mindst på ønskerne om at ombygge de utidssvarende plejehjem til tidssvarende plejeboliger.

Som udgangspunkt vil det være forvaltningens nuværende ejendomme, der overgår til den nye ejendomsenhed. Sundhedsforvaltningen forudsætter, at den nye ejendomsenhed vil være i stand til på en fleksibel og hurtig måde at kunne imødekomme forvaltningens ændringer i lokalebehov og eventuelle ombygningsønsker. Et eksempel herpå kan være, hvis der ønskes indflyttet hjemmeplejeenheder (administrationslokaler) på plejeinstitutioner.

De økonomiske og personalemæssige forhold

Der er i rapporten peget på, at der forudsættes en bevillingsmæssig overflytning af fagudvalgenes bevillinger til udvendig vedligeholdelse og anlægsopgaver.

Der er ikke i rapporten peget på en metode til opgørelse af de midler vedrørende udvendig vedligeholdelse, som skal overføres til ejendomsenheden. Sundhedsforvaltningen tager derfor et generelt forbehold for opgørelsen af disse udgifter, indtil en mere præcis metode er kendt.

Sundhedsforvaltningen har noteret sig, at Økonomiforvaltningen anbefaler, at etableringen af ejendomsenheden og overflytning af personale finder sted i henhold til gældende regler herom, samt med størst mulig inddragelse af de faglige organisationer og den enkelte medarbejder. Sundhedsforvaltningen kan tilslutte sig dette.

Sundhedsforvaltningen forudsætter, at der sker en inddragelse af fagforvaltningerne i det videre arbejde med etableringen af ejendomsenheden, således som Økonomiforvaltningen indstiller det til Økonomiudvalget.

Selvejende institutioner

I Økonomiforvaltningens rapport er det berørt, at de selvejende institutioner selv skal afgøre, om de vil overgå til ejendomsenheden eller benytte denne som rådgiver.

Sundhedsforvaltningen er kendetegnet ved at have en del selvejende institutioner.

I lyset af Sundhedsforvaltningens tilslutning til ideen bag ejendomsenheden er det forvaltningens indstilling, at Sundheds- og Omsorgsudvalget bør anbefale de selvejende institutioner at overgå til ejendomsenheden.

 

ØKONOMI

Etablering af en ejendomsenhed, som forslået, vil have økonomiske konsekvenser for Sundheds- og Omsorgsudvalget. Udvalgets anlægsbevilling vil skulle overføres til ejendomsenheden svarende til anlægsbevillingen afsat i år 2000, og øvrige midler bl.a. vedrørende udvendig vedligeholdelse vil skulle overføres. Det er ikke muligt at opgøre vedligeholdelsesudgifterne på nuværende tidspunkt.

 

 

Lau Svendsen-Tune

/ Johny Kaufmann

 

BILAG (er tidligere udsendt til Sundheds- og Omsorgsudvalgets medlemmer)

1. Økonomiforvaltningens indstilling til Økonomiudvalget.

2. Rapport om "Grundprincipper for etablering af ejendomsenhed i Københavns Kommune".

 

 

Til top