Mødedato: 20.09.2012, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Orientering om Nybodergården

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om status og opfølgning på sagen vedr. Nybodergården.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og OmsorgsforvaltningenSundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter sagen og tager forvaltningens orientering om status og opfølgning til efterretning.

Problemstilling

Kristeligt Dagblad bragte den 26. juni 2012 en artikel ”Pårørende uvidende om overgreb på beboer på plejehjem”.

I artiklen blev der sat fokus på skismaet mellem reglerne om personalets tavshedspligt og pårørendes ønske om at blive informeret, hvis en beboer på et plejecenter, der er ramt af demens, udsættes for seksuelle overgreb fra en anden beboer.

Samtidig henvistes til en situation på Nybodergården, hvor nogle medarbejdere, der var uenig i ledelsens vurdering af, at der ikke var tale om overgreb, valgte at gå uden om ledelsen og informere de pårørende.

Artiklen gav anledning til mere omtale i medierne, hvor fokus i endnu højere grad blev rettet mod Nybodergården med meningstilkendegivelser om plejehjemmets håndtering af sagen under overskrifter som ”voldtægt på plejehjem” og ”plejehjemsskandale; leder fjernet efter sexsag”. Endvidere iværksatte Borgerrådgiveren, Sundhedsstyrelsen og Politiet undersøgelser, dog ud fra forskellige anledninger, som der her også redegøres for. Sundheds- og Omsorgsudvalget er løbende orienteret om sagen og udvalget besluttede i august måned 2012, at sagen sættes på dagsordenen til mødet den 20. september 2012.

Løsning

På mødet den 16. august 2012 fik Sundheds- og Omsorgsudvalget en status i forhold til de tiltag, som politiet og tilsynsmyndigheder havde iværksat, enten på eget initiativ eller på baggrund af en anmeldelse/klage fra en borger.

På nuværende tidspunkt er status følgende;

Embedslægen/Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen er den øverste sundhedsfaglige myndighed, der bl.a. udfører en række tilsynsopgaver og fastsætter de faglige rammer for sundhedsarbejdet i Danmark.

Den generelle tilsynspligt følger af Sundhedslovens § 213, hvorefter Sundhedsstyrelsen skal følge sundhedsforholdene og holde sig orienteret om den til enhver tid værende faglige viden på sundhedsområdet.

Når Sundhedsstyrelsen bliver bekendt med overtrædelser eller mangler på sundhedsområdet, skal styrelsen orientere vedkommende myndighed i fornødent omfang. Ligeledes skal Sundhedsstyrelsen orientere offentligheden, når særlige sundhedsmæssige forhold gør det nødvendigt.

Sundhedsstyrelsen har på baggrund af Embedslægens undersøgelse skrevet til forvaltningen den 7. september 2012 (vedlagt som bilag 1) og gjort opmærksom på, at reglerne om journalføring skal holdes.

I forløbet var der i den kvindelige beboers elektroniske journal flyttet oplysninger fra et journalark til en anden mindre fremtrædende placering i journalen, idet oplysningerne ikke havde faglig relevans for den pågældende beboer. I forbindelse med flytningen af oplysningerne blev de, uden tilstrækkelig angivelse heraf, fjernet fra den oprindelige placering.   

I forhold til den konkrete sag påpeger Sundhedsstyrelsen således, at det skal fremgå af en elektronisk journal, hvis der foretages rettelser, idet det tydeligt skal fremgå, hvis en tekst er flyttet til en anden placering.

Omkring videregivelse af oplysninger henleder Styrelsen opmærksomheden på, at pårørende skal underrettes om sundhedsfaglige forhold, når der foreligger aftale med beboeren om, at de pågældende varetager beboernes sundhedsmæssige forhold.

Derudover vurderer Sundhedsstyrelsen, at sagen ikke indeholder egentlige sundhedsfaglige problemstillinger.

Sammenfattende har Sundhedsstyrelsen således ikke fundet anledning til yderligere tiltag eller sanktioner i forhold til hændelsesforløbet på Nybodergården, og forvaltningen vil nu videreformidle Sundhedsstyrelsens tilkendegivelse om reglerne for journalføring til de enheder, der fører sundhedsfaglige journaler.


Borgerrådgiveren

Borgerrådgiveren kan tage initiativ til en konkret egen driftundersøgelse, når han har en formodning om, at der kan foreligge et principielt aspekt, eller der efter de foreliggende oplysninger må antages at være tale om grove eller væsentlige fejl.

Forvaltningen har den 5. september 2012 afgivet en udtalelse til brug for Borgerrådgiverens egen driftundersøgelse, som han har iværksat på baggrund af artiklen i Kristeligt Dagblad den 26. juni 2012.

Udtalelsen, der vedlægges som bilag 2, omhandler primært forvaltningens praksis og retningslinjer for håndtering af reglerne om tavshedspligt og information og samarbejde med pårørende.

Forvaltningen afventer nu resultatet af Borgerrådgiverens nærmere undersøgelse.


Politiet

Politiet efterforsker fortsat sagen i forhold til de påståede seksuelle overgreb og i forhold til, om der er sket strafbar forsømmelse eller skødesløshed i opgavevaretagelsen.


Nybodergården

Hændelsesforløbet med den efterfølgende medieomtale mv. har været turbulent og belastende for alle på Nybodergården.

 

Der arbejdes derfor fortsat med en række ledelsesmæssige og faglige tiltag, der kan hjælpe personalet videre og sikre fagligheden og trygheden for beboerne og deres pårørende.

 

I arbejdet er der afdækket behov for kompetenceløft på en række områder, og sammen med bestyrelsen for Nybodergården er der udarbejdet en handleplan i forhold til de faglige tiltag, der vurderes at være behov for.

 

Det skal samtidig bemærkes, at lokalområdekontoret Indre By/Østerbro er i løbende kontakt med bestyrelsen for plejehjemmet og følger de forskellige konkrete processer på plejehjemmet tæt.  

 

Generel opfølgning

Som oplyst på udvalgsmødet den 16. august 2012 har forvaltningen i lyset af sommerens medieomtale fokus på, at der i bredere forstand kan være behov for at optimere indsatsen i forhold til de anbringender, der har været fremme og herunder at;

  • der generelt sættes særlig fokus på problematikkerne omkring seksualitet fx via særlige temadage, erfaringsudveksling i ledelsesfora mv.
  • ledelse og medarbejdere på plejecentrene kender og har konkrete redskaber til, hvordan man kan håndtere de dilemmaer, der kan være i relation til at sikre det gode samarbejde med de pårørende i respekt af beboernes privatliv, og
  • at medarbejdere og ledere fortsat har opmærksomhed og let tilgang til viden om gældende regler for tavshedspligt, informationspligt og magtanvendelse, og ved hvor der kan hentes hjælp fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, f.eks. i en support funktion. 

For nogle af tiltagene vil forvaltningen afvente de undersøgelser mv., der er iværksat, med henblik på at kunne inddrage de konklusioner, der måtte komme i forhold til den videre læringsindsats for relevante enheder i hele forvaltningens regi.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil løbende blive orienteret om sagens videre forløb og herunder resultaterne af de undersøgelser, der er iværksat af Borgerrådgiveren og Politiet. 

                
                                Hanne Baastrup

                                                                                /Lars Matthiesen

Beslutning

Udvalget ser med stor alvor på sagen, og afventer resultatet og de konsekvenser forvaltningen drager af de eksterne undersøgelser, der er i gang hos Borgerrådgiveren og politiet, herunder at rette henvendelse til ministeriet vedrørende reglerne om tavshedspligt.
Udvalget pålagde forvaltningen at udarbejde retningslinier for håndtering af situationer, hvor der opstår mistanke om overgreb. Dertil bad udvalget systematisk at blive orienteret om sagens udvikling, og pålagde forvaltningen at rette henvendelse til politiet med henblik på at fremskynde sagen.

Indstillingen blev herefter godkendt.

Til top