Mødedato: 20.06.2002, kl. 15:30

Forebyggelsessamarbejde med Stockholms Läns Landsting - orientering

Forebyggelsessamarbejde med Stockholms Läns Landsting - orientering

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 20. juni 2002

 

4. Forebyggelsessamarbejde med Stockholms Läns Landsting - orientering

SOU 162/2002 J.nr. 7/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager vedlagte status for samarbejdet mellem Stockholm läns landsting og Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning til efterretning.

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder, at samarbejdet fortsættes under mindre formaliserede rammer.

 

RESUME

I april 1999 indgik Københavns Kommune og Stockholms läns Landsting en samarbejdsaftale med henblik på at udvikle folkesundhedsarbejdet. Samarbejdet blev indgået mellem de politiske niveauer, og havde det overordnede formål at styrke det lokale folkesundhedsarbejde metodisk såvel som organisatorisk gennem systematisk erfaringsudveksling baseret på Peer Review metoden.

Der er på denne baggrund gennemført 8 kollegial granskninger på fire udvalgte indsatsområder i perioden i 1999 - 2002.

Som del af aftalen er der lagt en intern evaluering ind i samarbejdet med henblik på at vurdere målopfyldelse, samt hvorvidt samarbejdet skal videreføres. Redegørelsen blev fremlagt på det årlige politikermøde (maj 2002), hvor tre udvalgsmedlemmer deltog.

Redegørelsen for samarbejdet gennemgår formål, anvendt metode, samt de genstandsfelter, der er vurderet. Statusredegørelsen opridser endvidere de konkrete resultater som samarbejdet har afstedkommet for Sundhedsforvaltningen.

Redegørelsen anbefaler, at samarbejdet fortsættes, men under mindre formaliserede rammer. Forvaltningerne fortsætter en dialog om mulige samarbejdsprojekter, når man mødes i regi af Healthy Cities Network.

Fra politisk hold foreslog man som tillæg til disse anbefalinger, at samarbejdet mellem politikerne skulle fortsætte med et årligt møde i maj. Dog med den ændring, at den politiske og administrative dagsorden bliver adskilt. Målsætningen for politikermøderne bliver således i højere grad at drøfte de aktuelle politiske dagsordner på forebyggelsesområdet i de respektive byer. Samtlige politiske repræsentanter tiltrådte denne anbefaling, og et nyt politikermøde blev aftalt, som afholdes i maj 2003 i København.

Det afsatte budget for samarbejdet mellem København og Stockholm udgøre i 2002 75.000. Beløbet i 2003 vil maksimalt være af samme størrelse og afholdes af forvaltningens forebyggelsespulje.

 

SAGSBESKRIVELSE

I april 1999 indgik Københavns Kommune og Stockholms läns Landsting en samarbejdsaftale med henblik på at udvikle folkesundhedsarbejdet. Samarbejdet blev indgået mellem de politiske niveauer, og havde det overordnede formål at styrke det lokale folkesundhedsarbejde metodisk såvel som organisatorisk gennem systematisk erfaringsudveksling baseret på Peer Review metoden.

I perioden fra oktober 1999 til maj 2002 blev 8 undersøgelser udført. Resultatet er 8 rapporter, der beskriver og analyserer det forebyggende arbejde i de to hovedstæder.

Granskningen har konkret omfattet:

  • To Sund By-butikker i København
  • To Hälsobutikkerne i Stockholm
  • Tre udvalgte tobakspræventive projekter i Stockholms Len

  • Tobakspræventive indsatser igangsat af Center for rygeafvænning i København
  • Indsatser på kost- overvægtsområdet i København
  • Indsatser på kost og overvægtsområdet i Stockholms Len
  • Indsatser i forhold til børn og unge i København
  • Indsatser i forhold til børn og unge i Stockholms Len

 

Hvert år er der gennemført et politikermøde, hvor de involverede embedsmænd har meldt tilbage til politikerne, hvad resultaterne af granskningen har været. På disse møder er det endvidere blevet besluttet, hvilke emner som skulle granskes i det kommende år for samarbejdet. Sundhedsforvaltningen har også udarbejdet indstillinger til SOU med henblik på at involvere de medlemmer af udvalget som ikke har deltaget i politikermøderne (SOU 210/2000 og SOU226/2001).

Samarbejdet har primært bestået i at afprøve Peer Review metoden. Det bærende element i metoden består i, at personer der i forvejen arbejder professionelt og konkret med det valgte tema, udvælges til at foretage en vurdering af andre kollegers arbejde. På denne baggrund har Sundhedsforvaltningen udarbejdet retningslinier for anvendelsen af metoden i samarbejde med Stockholm. Dette muliggør, at Sundhedsforvaltningen i dag kan anvende metoden i en anden sammenhæng, f.eks. på ældreområdet.

På politikermødet i maj 2002 afrapporterede de involverede embedsmænd årets granskning. Emnet har været forebyggelsesindsatser rettet mod unge i de to byer. Aktiviteter, hvor unge selv indgår som formidler eller som rollemodeller har været udvalgt. Således har svenskerne set på "Du bestemmer" metoden. som anvendes i København samt organiseringen af arbejdet. I Stockholm blev bydelen Spånga-Tensta udvalgt, og to aktiviteter der pågår her i forhold til unge.

Udover afrapportering på årets granskning var der indlagt et studiebesøg samt et oplæg om forebyggelse af type II diabetes. Studiebesøget gik til "Åventyret Helsan" som arbejder med teater og rollespil som formidlingsmetode af sundhedsbudskaber til børn og unge i folkeskolen. Oplægget om forebyggelse af type II diabetes omhandlede årsager og forekomst. Desuden blev der introduceret til aktiviteter, der forebygger type II diabetes. Det drejer sig især om bløde former for motion såsom "walking". Endvidere blev delegationen fra København orienteret om, hvorledes praktiserende læger kan henvise og udskrive sundhedsfremmende tilbud såsom f.eks. rygeafvænning.

På mødet blev endvidere drøftet en statusredegørelse, der evaluerer erfaringerne med samarbejdet i perioden 1999 - 2002 (bilagt).

Redegørelsen konkluderer at:

  • Samarbejdet har resulteret i, at Peer Review metoden er blevet afprøvet og præciseret. I fællesskab har København og Stockholm beskrevet trinene i metoden, og et fælles produkt er udarbejdet, som præsenteres på 7. Nordiske Folkesundhedskonference i august 2002.
  • Samarbejdet har haft stor betydning for deltagerne, der har fået kollegial støtte og kritik. Dette har stimuleret refleksioner over egen praksis - hvilket synes at være een af de afgørende styrker ved peer review metoden.
  • I forhold til Sundhedsforvaltningen har peer review rapporterne haft en række betydninger for arbejdet:
  • Den svenske rapport vedr. Sund By konstaterede, at der var en række uudnyttede potentialer i forhold til at indgå i et mere systematisk samarbejde med lokale partnere og aktører. Ydermere savnede det svenske hold mere afgrænsede målgrupper, samt analyser af lokalsamfundet. Disse konklusioner understøttede Sundhedsforvaltningen i forhold til at igangsætte ændringer i Sund By. Målgrupper er blevet mere afgrænsede og målsætningen om at indgå i partnerskaber er nu styrende for udviklingen af Sund By.
  • På tobaksområdet var hovedanbefalingen, at der er et behov for at arbejde mere med at reducere nyrekruteringen af rygere blandt unge. Det var Sundhedsforvaltningen enige i, og har siden arbejdet på en forstærket indsats overfor større børn og unge.
  • På kostområdet konkluderede det svenske hold, at der var behov for at dimensionere organisationen efter målene eller omvendt. Målsætningerne for København var således for ambitiøse set i relation til den organisatoriske kapacitet. Denne konklusion har støttet forvaltningen i at arbejde for at etablere et kostfagligt center, der kan være spydspids i en forstærket indsats. Dette forslag har indgået på SOU's ønskeliste til budgettet de sidste 2 år. Svenskerne konkluderede også, at der var behov for at se mere adskilt på arbejdet med overvægt og den generelle sundhedsfremmende indsats på kostområdet, da fedme kan være rodfæstet i en række psyko-sociale omstændigheder. Denne adskillelse er nu blevet gjort tydeligere i forvaltningens handlingsplan for området.

Redegørelsen anbefaler i forhold til samarbejdet mellem København og Stockholm:

  • at fortsætte samarbejdet, men under mindre formaliserede rammer. Samarbejdet har betydet, at en metodik er blevet afprøvet, og Sundhedsforvaltningen ønsker i denne forbindelse at anvende denne indenfor rammerne af forvaltningen i København. Det forslås derfor, at der afholdes et møde mellem koordinatorerne vedr. opfølgning på de rapporter, som allerede foreligger. Dette møde, samt den opfølgning som aftales, runder samarbejdsprojektets første fase af.

  • at København og Stockholm, i regi af det Internationale Sund By Netværk, fortsætter med at føre dialog vedr. evt. samarbejdsprojekter. På denne måde får begge byer fortsat adgang til en udvidet ressourcebase. Disse projekter kan enten omfatte studiebesøg eller deciderede kollegiale granskninger, hvis dette findes relevant.

I forlængelse heraf blev det fra politisk hold foreslået, at samarbejdet mellem københavnske og stockholmske politikerne skal fortsætte, foreløbig med samme årlige kadence som før. Desuden blev det foreslået, at den administrative og politiske dagsorden blev adskilt, således at samarbejdet mellem de respektive embedsværk udgøre en mindre del af dagsordenen. Hovedformålet for politikermøderne bliver således at drøfte den aktuelle politiske dagsorden på sundhedsområdet i de respektive byer.

Samtlige politiske repræsentanter tiltrådte denne anbefaling som tillæg til redegørelsen. Et nyt møde mellem politikere blev aftalt, som afholdes i København d. 21.- 22. maj 2003.

Sundhedsforvaltningen indstiller, at status for samarbejdet mellem Københavns Kommune og Stockholm läns landsting tages til efterretning.

 

ØKONOMI

Det afsatte budget for samarbejdet mellem København og Stockholm udgøre i 2002 75.000. Beløbet i 2003 vil maksimalt være af samme størrelse og afholdes af forvaltningens forebyggelsespulje.

 

MILJØVURDERING

Ingen konsekvenser

Ingen.

 

BILAG

Vedlagt "Samarbete mellan Köpenhamns kommune och Stockholms läns landsting - redogörelse för perioden 1999-2002", udarbejdet af Stockholm läns landsting.

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

Til top