Mødedato: 20.05.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Strategi for almene aktivitetscentre: Aktive fællesskaber - gennem hele livet

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges udkast til ny strategi for de kommunale, almene aktivitetscentre. Strategien er udarbejdet på baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalgets temadrøftelse i efteråret 2019 og den indledende borgerinddragelse, som blev gennemført forud for temadrøftelsen.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udkast til ny strategi for de kommunale almene aktivitetscentre, jf. bilag 1.
2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at forvaltningen udarbejder et budgetforslag med henblik på økonomisk, at understøtte strategiens mål om at udvikle og styrke den faglige kvalitet på aktivitetscentrene.

Problemstilling

Københavns Kommune har 16 kommunale, almene aktivitetscentre, som tilbyder sociale aktiviteter og træning for ældre over 65 år. Aktivitetscentrene har to typer af tilbud: Et forebyggende tilbud, målrettet hjemmeboende borgere, som har brug for let til moderat støtte til at forebygge tab af funktionsevne, samt til at indgå i sociale relationer og fællesskaber. Og et vedligeholdende tilbud, målrettet hjemmeboende borgere, som har brug for omfattende støtte, samt pleje og omsorg for at kunne deltage i aktiviteter og indgå i sociale relationer og fællesskaber.  

Fakta om kommunale, almene aktivitetscentre
I alt bruger ca. 1.600 ældre de kommunale almene aktivitetscentre, heraf har størstedelen af medlemmerne (7 ud af 10) en forebyggende plads. De fleste af aktivitetscentrenes medlemmer er mellem 75 og 89 år, der er en overvægt af kvinder (7 ud af 10) og typisk er der tale om enlige ældre.  
Aktiviteterne kan variere fra fysisk træning, kreative værksteder, sociale arrangementer, stimulering af kognitive funktioner, sang, udflugter og meget mere. I forbindelse med aktiviteterne indgår medlemmerne i meningsfulde fællesskaber, og aktivitetscentrene giver desuden medlemmerne mulighed for at indtage mindst ét af dagens måltider i selskab med andre. 

Indledende temadrøftelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget 
Som afsæt for udviklingen af den nye strategi, havde Sundheds- og Omsorgsudvalget en temadrøftelse ultimo 2019, hvor udvalget udtrykte ønske om,

  • at strategien understøtter lokale fællesskaber, og at der samtidig sørges for høj kvalitet i træningstilbud, samt den forebyggende og rehabiliterende indsats på tværs af aktivitetscentrene.
  • at aktivitetscentrenes samarbejde med civilsamfundet og andre kommunale enheder, udvikles med henblik på at forbedre sammenhæng og overgange mellem tilbuddene for borgerne.

COVID-19 har betydet, at det ikke har været muligt at prioritere arbejdet med en ny strategi i 2020, jf. orientering via aflæggerbordet 19. november 2020. Arbejdet med strategien blev genoptaget i slutningen af 2020.

Formålet med en ny strategi
Den nye strategi for de kommunale almene aktivitetscentre skal med afsæt i ældrepolitikkens mål om frihed, tryghed og fællesskaber danne grundlaget for den fremtidige udvikling af aktivitetscentrene.

Samtidig skal strategien sørge for sammenhæng mellem udviklingen af aktivitetscentrene, og den udvikling der sker i andre indsatser omkring borgerne i målgruppen - eksempelvis den styrkede udrednings-, rehabiliterings- og forløbskoordineringsindsats på myndighedsområdet, demensindsatsen og det øgede fokus på samarbejde med civilsamfundet, herunder frivilligklubber med § 79 tilskud - således at aktivitetscentrene også i fremtiden, udgør et relevant sundhedsfremmende og fællesskabsskabende tilbud til Københavns hjemmeboende ældre. 

Strategien er også en ramme der gør det muligt at foretage ændringer og prioriteringer i de kommunale aktivitetscentres indsatser og organisering, som kan blive nødvendige ift. at imødegå udviklingen i økonomi, målgruppe og politisk fokus i de kommende år.

I forbindelse med påbegyndelsen af strategiens implementering foreslås det, at Sundheds- og Omsorgsudvalgt bestiller et budgetnotat, der beskriver, hvordan tilførelse af midler til de almene, kommunale aktivitetscentre yderligere kan styrke implementeringen af strategiens faglige mål om høj kvalitet for alle, eksempelvis ved ansættelse af flere medarbejdere med de rette kompetencer.

Løsning

Visionerne i den nye strategi
Det vedlagte udkast til den nye strategi "Aktive fællesskaber – gennem hele livet" (bilag 1), er formuleret med borgeren i fokus. Strategiens visioner udfoldes i tre spor:

1. Mangfoldige tilbud tæt på borgerne.
2. Styrket kvalitet for alle.
3. Samarbejde på tværs.

Strategien lægger op til at aktivitetscentrene fortsat skal være - relativt set – små enheder, tæt på borgerne med forankring i lokalområdet. Samtidig skal den faglige kvalitet i tilbuddene styrkes med henblik på, at borgerne får det rette tilbud på det rette tidspunkt - uanset hvor i byen man går i aktivitetscenter. Strategien lægger derfor også op til at aktivitetscentrene i højere grad, skal dele kompetencer og kunne samarbejde på tværs af de enkelte centre, for at sikre at alle centre har de rette kompetencer til rådighed, og at borgerne oplever et aktivitetstilbud af høj kvalitet.
Derudover tænkes samarbejdet med civilsamfundet og lokalmiljøet ind, som en vigtig del af aktivitetscentrenes varetagelse af deres opgave. 

Høring af Ældrerådet
Københavns Ældreråd har i marts haft udkastet til den nye strategi i høring, og har fremsendt et høringssvar (bilag 2). Ældrerådet er positive over for strategien og enige i den retning, som de tre spor/visioner sætter for arbejdet med at understøtte gode og meningsfulde aktiviteter og fællesskaber for ældre, hjemmeboende københavnere. Ældrerådet fremhæver blandet andet ønsket om lokale tilbud tæt på borgerne, behovet for at sikre kvaliteten i tilbuddet, de rette faglige kompetencer og en opmærksomhed på at understøtte borgers vej gennem forskellige tilbud. 
Forvaltningen har taget Ældrerådets bemærkninger til efterretning (se bilag 3 for uddybning), og strategiudkastet er tilpasset derefter, ligesom Ældrerådets bemærkninger vil indgå i forvaltningens arbejde med implementering af strategien.

Strategien som strategisk ramme for udvikling og prioritering
Strategien beskriver den overordnede ramme for udvikling af aktivitetstilbuddet for den aktuelle målgruppe for aktivitetscentrene, der favner borgere med både forebyggende og vedligeholdende behov. I lyset af den forventede demografiske udvikling (med både flere yngre ældre, som er mere friske, og flere gamle ældre med større begrænsninger) og det forventede øgede udgiftspres, samt behovet for løbende effektiviseringer på ældreområdet, skal strategien imidlertid også kunne danne rammen for eventuelle fremtidige politiske ønsker og behov, for at prioritere ressourcerne på området anderledes. Strategien forfølger således det overordnede ældrepolitiske mål om, at flest muligt ældre skal bevare livskvalitet og mulighed for at klare så meget som muligt selv – længst muligt.

Økonomi

De almene aktivitetscentre har i 2021 et budget på 49 mio. kr., som demografireguleres årligt. Udgangspunktet for strategiens udviklingsmål er, at de over en årrække kan implementeres inden for den nuværende økonomiske ramme for de kommunale, almene aktivitetscentre. Strategiens målsætninger om styrket kvalitet og sikring af, at alle aktivitetscentre har de rette kompetencer til rådighed, vil imidlertid kunne indfries hurtigere og mere ensartet på tværs af aktivitetscentrene, hvis der med Budget 2022, tilføres midler til ansættelse af yderligere personale med de rette kompetencer for området.

Videre proces

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender vedlagte udkast til en ny strategi for de kommunale, almene aktivitetscentre, vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejde videre med implementering af strategiens udviklingsmål, som skal realisere visionens tre spor om mangfoldige tilbud tæt på borgerne, styrket kvalitet for alle og samarbejde på tværs. 

Forvaltningen vil udarbejde et budgetforslag til Budget 2022, som beskriver hvordan strategiens mål om at styrke den faglige kvalitet på aktivitetscentrene, kan understøttes med tilførsel af midler til området.

 

Katja Kayser

   /Helle Schnedler

Beslutning

Punktet blev udskudt til behandling på kommende udvalgsmøde.
Til top