Mødedato: 20.04.2016, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Udstrækning af sociale klausuler og arbejdsklausuler - Handleplan

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende forslag til handleplan for, hvorledes soci­ale klausuler og arbejdsklausuler mest hensigtsmæssigt implementeres på udvalgets område og herunder fastsætte rammer og retningslinjer for, hvornår beslutning om und­ladelse af brug af klausuler skal træffes af fagudvalget.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at denne indstillings løsningsafsnit fremsendes til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen som Sund­heds- og Omsorgsudvalgets forslag til handleplan for udstrækning af sociale klausuler og arbejdsklausuler indenfor udvalgets ansvars­område.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede på møde den 17. marts 2016, at kommunen i videst muligt omfang skal anvende sociale klausuler og arbejdsklausuler overfor eksterne samarbejdspartnere, der modtager tilskud m.m. fra Københavns Kom­mune. Derudover blev det besluttet, at alle fagudvalg skal udarbejde forslag til en handleplan for, hvordan sociale klausuler og arbejdsklausuler mest hensigtsmæssigt implementeres på udvalgets område. Endelig skal udvalget fastsætte rammer og retningslinjer for, hvornår be­slutningen om undladelse af brug af klausuler skal træffes af fagudvalget.

Et forslag til handleplan fremlægges her til udvalgets godkendelse.

Løsning

Arbejdsklausuler er betingelser som leverandører pålægges i forhold til at sikre ordnede for­hold på arbejdspladsen – primært vedrørende løn- og arbejdsforhold. Sociale klausuler er betingelser i forhold til at ansætte praktikanter, elever og personer, som ellers har svært ved at vinde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Arbejdsklausuler og sociale klausuler er i dag implementeret i langt de fleste forhold, hvor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udbetaler penge til private. Det gælder fx indkøb af varer og tjenester, der i dag er reguleret via kommunens indkøbspolitik. Den analyse Øko­nomiforvaltningen har ladet udarbejde om problemstillingen identificerer følgende om­råder, hvor sociale klausuler og arbejdsklausuler derudover kan implementeres:

  1. Leverandøraftaler indenfor hjælpemiddel- og boligændringsområdet. For af­taler, der er indgået på baggrund af udbud, indgår Københavns Kommunes ret­ningslinjer vedrørende sociale klausuler og sikring af arbejdstagernes forhold allerede. Det er forvaltningens vurdering, at kommunens retningslinjer vil kunne udstrækkes til også at indgå i leverandørkontrakter, som ikke indgås på bag­grund af udbud. Aftalerne kan dog være af så beskeden størrelse, at krav om praktikpladser ikke vil være relevant.

     

  2. Frit leverandørvalg i forskellige indkøbsordninger (udbringning og tur­køb). Idet der på disse områder fortrinsvis beskæftiges ufaglært arbejdskraft, vurderer forvaltningen, at krav om praktikpladser ikke vil være relevant. Køben­havns Kommunes retningslinjer vedrørende sikring af arbejdstagernes forhold vil blive indarbejdet ved næste udbud, der forventes afholdt i foråret 2017.

Idet arbejdsklausuler og sociale klausuler i dag er implementeret i meget stort omfang (målt på økonomisk størrelse), hvor Sundheds- og Omsorgsfor­valtningen udbetaler penge til private, indstiller Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget fastlægger føl­gende handleplan for udstrækning af sociale klausu­ler og arbejdsklausuler i forvaltnin­gen: 

Hovedregel:

Sundheds- og Omsorgsudvalget forudsætter, at forvaltningen - i alle situationer, hvor kommunale midler udbetales til private - sikrer, at sociale klausuler og arbejdsklausuler indgår som en forud­sætning for udbetalingen i det omfang det i øvrigt ikke strider mod lovgivningen.

Undtagelse:

Undtaget fra ovenstående grundforudsætning er alene situationer,

  • Hvor forvaltningens udgifter årligt ikke overstiger 100.000 kr.

  • Hvor anvendelse af klausuler vil være åbenlyst uhensigtsmæssigt (jævnfør proportionalitetsprincippet), f.eks. ved frivilligt arbejde, der ikke giver mu­lighed for ansættelse af praktikanter.

Øvrige fravigelser fra hovedreglen skal altid forinden godkendes politisk i Sund­heds- og Omsorgsudvalget.

Beløbsgrænsen på 100.000 kr. er fastlagt med henblik på, at udvalget ikke er nødsaget til at sagsbehandle små og økonomisk ubetydelige aktiviteter i forhold til eventuel klausulering. Uden bagatelgrænsen ville en række meget små aktiviteter skulle forelægges for Sundheds- og Omsorgsudvalget med de uhensigtsmæssigheder og den forsinkelse det automatisk medfører.

Økonomi

Indstillingen har ingen direkte økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Under forudsætning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse af denne indstil­ling vil den blive fremsendt til Økonomiforvaltningen med henblik på forelæggelse for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

                Hanne Baastrup                                   

                                                                                           /Lars Matthiesen

Beslutning

Indstillingen blev stemt om indstillingen.

For stemte: Ø, F, A og O (8)

Imod stemte: V(1)

Undlod at stemme: Ingen.

Indstillingen blev godkendt.

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

"Venstre respekterer de krav, der fremgår af lov og aftaler, men ønsker ikke yderligere fordyrende krav og klausuler".


Til top