Mødedato: 20.04.2016, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Udkast til handleplan for diabetes

Se alle bilag

På mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 10. december 2015 blev det besluttet, at der skal udarbejdes en handleplan for diabetes, der skal bidrage til at indfri ambitionerne i kommunens sundhedspolitik ligesom de øvrige handleplaner med ophæng til sundhedspolitikken.

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges hermed et udkast til en handleplan for diabetes.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at udkast til handleplan for diabetes sendes i offentlig høring (Bilag 1).

Problemstilling

Visionen i Københavns Kommunes sundhedspolitik er, at københavnerne skal leve med bedre livskvalitet og have lige muligheder for et godt og langt liv. En af udfordringerne for at indfri denne ambition er, at ca. 21.500 københavnere har fået diagnosticeret diabetes, og antallet af københavnere, der lever med diabetes forventes at stige til 40.000 i 2025. En så eksplosiv stigning betyder, at diabetes er den hurtigst voksende kroniske sygdom i København.

Diabetes er ulige fordelt blandt københavnerne. Uligheden har en sammenhæng med borgerens uddannelsesniveau, tilknytning til arbejdsmarkedet, køn, civilstatus og etnicitet. Uligheden kommer også til udtryk ved, at følgevirkningerne af et liv med diabetes er større for kortuddannede, der således har flere ambulante hospitalsbesøg, flere indlæggelser og færre gode leveår end borgere med en længerevarende uddannelse, der har diabetes.

Løsning

Kommunens handleplan for diabetes udstikker en klar retning for, hvordan kommunen skal tage hånd om den udfordring på diabetesområdet, vi står over for.

Handleplanen for diabetes er bygget op omkring tre spor:

1) Ulighed i forekomst og konsekvenser af diabetes skal reduceres

2) Et center for diabetes skal være rammen om en sammenhængende diabetesindsats 

3) Nye innovative løsninger.

Spor 1 drejer sig om, at forvaltningen skal turde behandle borgerne forskelligt afhængigt af den enkeltes situation og behov. Kommunens forløb og tilbud skal være for alle, men indsatsen skal differentieres, så der er særlig hjælp og støtte til de borgere, der har sværest ved at udvise egenomsorg og tage hånd om egen sundhed og sygdom i dagligdagen og mindre støtte til de borgere, der kan selv.

Spor 2 er rettet mod, at københavnere med diabetes i dag skal rundt på flere forskellige lokaliteter for at modtage den behandling, blandt andet fodterapi og øjenscreening, som er nødvendig for at undgå yderligere komplikationer til sygdommen. Vi risikerer, at nogle får unødige komplikationer til sygdommen, fordi det er besværligt at navigere fra den ene specialist til den anden. I København vil vi derfor gå foran og etablere et Center for Diabetes, hvor flere fagligheder er samlet under ét tag - eksempelvis diætister, motionsvejledere, en fodterapeut, en socialrådgiver og en psykolog. Det vil skabe mere sammenhæng for borgeren, der samtidig har mulighed for at blive tilset af flere fagpersoner samme dag. Centret indgår i et partnerskab med Diabetesforeningen. Foreningens rådgivningsfunktioner og samarbejde med frivillige vil således være en integreret del af huset. Det er væsentligt, at borgernes ressourcer bringes i spil og gennemsyrer de aktiviteter, der foregår i huset, så borgernes ressourcer er omdrejningspunktet og drivkraften i huset.

Den markante stigning i antallet af københavnere, der i de kommende år vil komme til at leve med diabetes, kalder desuden på nye innovative løsninger. Spor 3 har fokus på, at der skabes løsninger i samarbejde med virksomheder, interesseorganisationer og forsknings- og uddannelsesinstitutioner, og som har til formål at give større frihed, selvhjulpenhed og livskvalitet til borgere med diabetes.

Handleplanen er kvalificeret af en række relevante interessenter og samarbejdspartnere på baggrund af et idé-værksted med mere end 50 deltagere, der blev afholdt primo marts 2016. Derudover er der den 7. marts afholdt et fokusgruppeinterview med 10 borgere i diabetesforløb på Forebyggelsescenter Nørrebro for at medtage borgerne perspektiver i planlægningen af den fremadrettede diabetesindsats.

Økonomi

Flere af indsatserne i handleplanen forventes igangsat inden for den eksisterende ramme. Andre indsatser kræver tilførsel af ressourcer for at blive realiseret.

Forvaltningen vil udarbejde et budgetønske om bevilling af midler til et hus, der kan rumme et Center for Diabetes.

Derudover udarbejdes et budgetønske på 0,5 mio. kr. til pilotafprøvning af en navigatorordning, hvor frivillige er mentorer for sårbare københavnere med diabetes. Udviklingen og afprøvningen af pilotprojektet sker i 2017 i tæt samarbejde med Diabetesforeningen, Novo Nordisk og med Københavns Universitet som evaluator.

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udkastet til handleplanen, sendes planen i  offentlig høring i perioden 25. april til 27. maj 2016. Der er vedlagt en liste over høringsparter (bilag 2).

Handleplanen vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget til endelig godkendelse den 18. august 2016.

 

               Katja Kayser                              

                                                       /Karen Nørskov Toke                                                                                                                       

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.


Til top