Mødedato: 20.04.2016, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens deltagelse i frikommuneforsøg 2016-2019

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende Sundheds- og Omsorgsforvaltningens deltagelse i frikommuneforsøg 2016-2019

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. At Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Sundheds- og Omsorgsforvaltningens deltagelse i frikommuneforsøg i perioden 2016-2019

Problemstilling

Social- og Indenrigsministeriet har inviteret kommunerne til at deltage i et nyt frikommuneforsøg (bilag 1).

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal tage stilling til, om de nedenfor nævnte fem forslag indenfor Sundheds- og Omsorgsforvaltningens ressort skal indgå i Københavns Kommunes forslag til mulige emner i frikommuneforsøget. Forslagene fremgår af en fælles rammeansøgning for sundheds- og omsorgsområdet (bilag 2), som er udarbejdet i 6-by regi med Esbjerg Kommune som koordinator.

Løsning

Regeringen og KL har aftalt at igangsætte et nyt frikommuneforsøg i perioden 2016-2019, hvor de valgte kommuner får mulighed for at afprøve nye måder at varetage de kommunale opgaver på. De valgte kommuner kan søge fritagelse fra regler eller ændre regelgrundlaget med det formål at opnå ny viden og erfaring, som kan bidrage til at forenkle de statslige regler og dermed give en bedre og mere effektiv lokal styring.

Kommunerne skal som noget nyt ansøge i kommunale netværk om at lave forsøg inden for et fælles tema. Frikommunerne i netværk skal ikke nødvendigvis gennemføre de samme forsøg, men de skal løbende inspirere hinanden og udveksle erfaringer. Formålet med netværkene er således at fremme fælles ideudvikling og videndeling mellem kommunerne. Ministeriet forventer at udpege 5-7 frikommunenetværk med op til 6 kommuner i hvert netværk.

Ministeriet vil ved udvælgelsen lægge vægt på ambitionsniveauet med fokus på beskrivelsen af målsætninger, forventede resultater og forsøgenes landsdækkende perspektiv i forhold til at kunne omsætte erfaringerne til praksis i alle kommuner.

6-by direktørerne inden for sundhed og omsorg (med undtagelse af Aalborg) er på den baggrund gået sammen om at udarbejde en fælles ansøgning med henblik på at søge om frikommunestatus som samlet frikommunenetværk. Temaet for den fælles ansøgning er ”Mere sammenhængende indsatser på tværs af sektorområder” (Bilag 2), hvilket dækker over følgende områder/indsatser:

  1. Afprøvning af Shared Care model med etablering af tværsektorielle teams
  2. Organisering af tværgående akutfunktion med datadeling og fælles ledelse
  3. Sammenhæng mellem ansvar, henvisning, betaling og leverance på genoptræningsområdet
  4. Plejehjemstilsyn
  5. Bevilling af hjælpemidler efter serviceloven og sundhedsloven

Det er op til de enkelte kommuner i netværket at vurdere, hvilke forsøg de ønsker at deltage i. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har på den baggrund peget på, at det som udgangspunkt vil være relevant at udfordre rammerne indenfor a) afprøvning af Shared Care Model med etablering af tværsektorielle teams samt b) Plejehjemstilsyn. Såfremt man på et senere tidspunkt finder det relevant at tilslutte sig nogle af de tre øvrige frikommuneforsøg indenfor den fælles rammeansøgning, er dette en mulighed.

a) Shared Care Model med etablering af tværsektorielle teams – beskrivelse af forslag
Mange borgere, der er ramt af sygdom, har brug for en sammenhængende sundhedsindsats fra både kommuner, hospitaler og almen praksis. Et velfungerende samarbejde mellem parterne er med til at understøtte, at borgeren får en positiv oplevelse af sit forløb og sidste ende bliver hurtigere rask.

Københavns Kommune og Bispebjerg/Frederiksberg Hospital har siden 2012 haft et tæt samarbejde i forhold til at reducere uhensigtsmæssige indlæggelser blandt ældre, medicinske patienter. Parterne har dannet og afprøvet en ny organisationsform og samarbejdsmodel; ”Tværsektoriel Udrednings- og udskrivningsenhed” – eller i daglig tale ”TUE”. TUE er en ny organisationsform og et eksempel på en samarbejdsmodel, der bryder med den sektoropdelte opgaveløsning og rummer forskellige grader af fælles drift, mål og samfinansiering på tværs af kommune og hospital. Den ideelle organisering af TUE er ikke fundet endnu, hvilket blandt andet skyldes lovgivningsmæssige økonomiske rammer og afledte forskellige økonomiske incitamenter på hospital og i kommuner. Ligeledes har der været lovgivningsmæssige udfordringer i forhold til deling af relevante data mellem hospital og kommune. Der ønskes derfor dispensation i forhold til adgang og deling af relevant data mellem kommune og hospital.

b) Plejehjemstilsyn – beskrivelse af forslag
I dag er det er krav, at kommunale plejecentertilsyn gennemføres som uanmeldte tilsyn. Tidligere erfaringer viser, at der kan være læringsmæssige fordele ved anmeldte tilsyn frem for uanmeldte. Derfor vil et muligt frikommuneforsøg kunne udfordre reglerne om, at tilsynene skal være uanmeldte. For at forenkle og forbedre kvaliteten af plejecentertilsynene i kommunerne kunne der gennemføres forsøg med et fælles proaktivt og risikobaseret tilsyn på tværs af sundhedslov og servicelov med fokus på systematisk og øget kvalitet i tilsynet. Det vil sikre, at kommunerne ikke bliver udsat for to vidt forskellige slags tilsyn. Alternativt kunne de kommunale tilsyn gennemføres separat, men designes således, at de spiller sammen med embedslægens tilsyn. Samlet er det tanken, at der kommer yderligere fokus på læring og kvalitetsforbedring i forbindelse med tilsynene.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

D. 17. maj 2016 behandler Økonomiudvalget Københavns Kommunes samlede deltagelse i frikommuneforsøget på baggrund af de respektive forvaltningsbidrag. Såfremt ØU godkender Københavns Kommunes deltagelse i frikommuneforsøget, er det den enkelte forvaltnings opgave selv at ansøge Social- og Indenrigsministeriet. For Social- og Omsorgsforvaltningen sker denne ansøgning via 6-by frikommunenetværket indenfor sundhed og omsorg, hvor Esbjerg Kommune er koordinator og ansvarlig for ansøgningen.

Hvis frikommunenetværkets ansøgning bliver imødekommet af ministeriet, skal Sundheds- og Omsorgsforvaltningen lave en konkret ansøgning til ministeriet, hvor forvaltningens ønsker om frikommunestatus konkretiseres.

 

     Katja Kayser

                     / Rikke Blom

 

Beslutning

Socialdemokraterne (A) fremsatte følgende ændringsforslag, som et 2. at-punkt der affattes således:

"At frikommuneforsøg vedr. tilkøbsydelser i den kommunale ældrepleje bliver en del af ansøgningen, såfremt der kan opnås tilstrækkelig tilslutning til det blandt de øvrige kommuner".

For stemte: F og A (5) 

Imod stemte: Ø, O og V (4) 

Undlod at stemme: Ingen

Ændringsforslaget blev vedtaget.

Indstillingen blev godkendt med det fremsatte ændringsforslag.


Til top