Mødedato: 19.06.2000, kl. 16:00

I/S KOROVA

I/S KOROVA

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 19. juni 2000

 

4. I/S KOROVA

SOU 242/2000 J.nr. 73/98

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at nærværende redegørelse om I/S KOROVA drøftes i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune og Økonomiudvalget i Roskilde Amt har på deres møder henholdsvis den 11. maj og den 6. marts 2000 taget beslutning om gennemførelse af en salgsproces for det fælleskommunale vaskeri I/S Korova.

På den baggrund skal processen ledes af en styregruppe med repræsentanter på embedsmandsniveau fra Roskilde Amtskommune og Københavns Kommune. Formandskabet for gruppen varetages af en repræsentant fra Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune med erfaring fra lignende processer .

Herudover er selskabets daglige ledelse tilknyttet styregruppen.

Processen ledes af embedsmænd fra Københavns Kommune og Roskilde Amtskommune, men væsentlige beslutninger i processen forelægges det politiske niveau. En endelig beslutning om et salg og vilkår herfor forudsætter for Københavns Kommunes vedkommende en beslutning i Sundheds- og Omsorgsudvalget med efterfølgende godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Derudover vil der være inddragelse af medarbejdere.

Det forventes, at en aftale med en køber/partner vil kunne forelægges det politiske niveau i ejerkredsen omkring medio oktober 2000.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund

Bestyrelsen for I/S KOROVA har på sit møde den 7. februar 2000 overfor ejerne (Københavns Kommune og Roskilde Amtskommune) anbefalet,

  • at der bør ske en ændring af driften på KOROVA,
  • at de to muligheder, som umiddelbart tegner sig, er helt eller delvist salg (indragelse af privat medejer) af vaskeriet, og
  • at markedet for helt eller delvist salg afprøves ved udbud inden der træffes beslutning om en løsning for KOROVA.

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 11. maj 2000, at der som led i et bæredygtigt og flerårigt perspektiv for Sundheds- og Omsorgsudvalgets økonomi skal gennemføres et salg af I/S KOROVA (BR 183/2000).

Økonomiudvalget i Roskilde Amtskommune besluttede på sit møde den 6. marts 2000 at følge bestyrelsens anbefaling om, at der bør ske en ændring af driften på KOROVA, og at de to muligheder, som umiddelbart tegner sig, er helt eller delvist salg (indragelse af privat medejer) af vaskeriet.

Dermed er der hos de respektive ejere taget beslutning om gennemførelse af en salgsproces for I/S KOROVA.

I nærværende redegørelse beskrives organiseringen af salgsprocessen.

2. Faktuelt om I/S KOROVA

Det fælleskommunale vaskeri KOROVA er et interessentskab, der ejes med 50 pct. af henholdsvis Københavns Kommune og Roskilde Amtskommune.

Der er udpeget 3 repræsentanter fra henholdsvis Københavns Kommune og Roskilde Amtskommune til bestyrelsen for selskabet. Bestyrelsen varetager den overordnede ledelse af og tilsyn med interessentskabets anliggender. Et helt eller delvist salg af selskabet kan indstilles men ikke besluttes af bestyrelsen. Endelig beslutning herom træffes af interessenterne, dvs. Borgerrepræsentationen og Roskilde Amtsråd.

Indenrigsministeriet er tilsynsmyndighed for virksomheden, og skal godkende ændringer af interessentskabskontrakten, interessentskabets opløsning samt optagelse af lån, afhændelse af fast ejendom m.v.

KOROVA har 70 ansatte og vaskede i regnskabsåret 1999 en samlet tøjmængde på 2.764 tons fordelt på følgende kunder:

Kunde

Tøjmængde (tons)

Københavns Kommunes institutioner

457

Roskilde Amtskommunes institutioner

1.073

Institutioner m.m. uden for ejerkredsen

500

Rigshospitalet, Centralvaskeriet, Frederiksberg Hospital, Diverse kunder

620

Omvask og personalevask

114

I alt

2.764

Nedenfor er vist en oversigt over udvalgte regnskabstal fra regnskab 1999 for virksomheden:

Omsætning

30.976 t. kr.

Primært driftsresultat

-98 t. kr.

Indskudskapital

17.881 t. kr.

Samlede aktiver

23.521 t. kr.

Kilde: Regnskab 1999

3. Organisering af salgsprocessen

Det er som hovedregel mest hensigtsmæssigt, at en salgsproces, der i realiteten handler om den fremtidige ejersammensætning, ledes og organiseres af ejerne. Det er imidlertid væsentligt, at selskabets direktion i processen er en aktiv medspiller, blandt andet i vurderingen af hvilke fordele en bestemt køber/partner vil kunne bibringe selskabet.

I dette tilfælde er der tale om to (amts)kommunale politisk ledede enheder, der som ejerskabsgrundlag har indgået en interessentsskabskontrakt.

Det er derfor væsentligt, at processen ledes og organiseres på en måde, som har fuld opbakning fra de to ejere.

På den baggrund skal processen ledes af en styregruppe med repræsentanter på embedsmandsniveau fra Roskilde Amtskommune og Københavns Kommune. Formandskabet for gruppen varetages af en repræsentant fra Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune med erfaring fra lignende processer .

Herudover er selskabets daglige ledelse tilknyttet styregruppen.

Processen ledes af embedsmænd fra Københavns Kommune og Roskilde Amtskommune, men væsentlige beslutninger i processen forelægges det politiske niveau. I Københavns Kommune vil repræsentanterne i styregruppen referere til Sundheds- og Omsorgsudvalget. En endelig beslutning om et salg og vilkår herfor forudsætter for Københavns Kommunes vedkommende en beslutning i Sundheds- og Omsorgsudvalget med efterfølgende godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Styregruppen skal have ekstern hjælp til gennemførelsen af processen fra dels en rådgiver inden for den finansielle sektor, og dels en advokat. Finansiel rådgiver tilknyttes snarest og som advokat tilknyttes Claus Berg fra advokatfirmaet Viltoft & Høberg-Petersen.

Indragelse af medarbejdere sker i en særskilt arbejdsgruppe med deltagelse af to medarbejdervalgte repræsentanter fra KOROVA samt embedsmænd fra Roskilde Amtskommune og Københavns Kommune. Arbejdsgruppen drøfter og beskriver medarbejderforhold i relation til vilkårene for salg af KOROVA.

Herudover informeres medarbejderne og de faglige organisationer i henhold til Lov om virksomhedsoverdragelse af selskabets ledelse om salgsprocessen.

Det tilstræbes således at sikre et højt informationsniveau om salgsprocessen overfor medarbejderne på KOROVA.

Det vurderes som mest hensigtsmæssigt, at det omfattende arbejde med at fremskaffe data, foretage værdiansættelse, have indledende kontakt med de potentielle købere/partnere ledes og udføres af rådgiverne. Det vil ske i form af arbejdsgrupper, hvor selskabet vil skulle udarbejde og indsamle en lang række data mv.

4. Tidsplan

En proces, der skal lede til hel eller delvis salg af KOROVA, vil strække sig over 3-6 måneder. Processen vil skønsmæssigt forløbe med følgende faser:

Forberedelsesfasen (1-2 måneder): Udarbejdelse af informationsmateriale om selskabet, udarbejdelse af aftalegrundlag og udbudsmateriale, identifikation af potentielle købere/partnere.

Salgsfasen (yderligere 1- 2 måneder ): Kontakt til de potentielle købere/partnere, Præsentation af virksomheden, indsamling af yderligere data om virksomheden.

Forhandlingsfasen (1-2 måneder): Vurdering af bud og valg af foretrukken køber/partner, køber/partners granskning af virksomhedsdata samt forhandlinger om aftalevilkår, endelig aftaleindgåelse og godkendelse heraf.

Det forventes, at en aftale med en køber/partner vil kunne forelægges det politiske niveau i ejerkredsen omkring medio oktober 2000.

ØKONOMI

Udgifter til projektet omfatter betaling for ekstern bistand. Udgifterne deles ligeligt mellem Københavns Kommune og Roskilde Amtskommune. Udgifter til midlertidige udlæg afholdes af Sundhedsforvaltningen.

Udgifterne vil blive dækket af det opnåede salgsprovenu for virksomheden, og vil dermed ikke få budgetmæssige virkninger for Sundhedsforvaltningen i 2000.

Udgiften til rådgiverbistand vil delvist afhænge af det opnåede salgsprovenu, idet der i et vist omfang er tale om provisionsaflønning. Samlede udgifter til rådgiverbistand, der forfalder inden gennemførelse af et eventuelt salg skønnes maksimalt at udgøre i alt ca. 700.000 kr., hvoraf Københavns Kommunes andel udgør 350.000 kr. Yderligere udgifter i forbindelse med salgsprocessen vil afhænge af et opnået salgsprovenu.

ØRING

Ingen

Bilag

Ingen

Poul-Erik Daugaard Jensen / Lau Svendsen-Tune

 

Til top