Mødedato: 19.02.2001, kl. 14:30

Servicecentre - høring

Servicecentre - høring

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde mandag den 19. februar 2001

 

12. Servicecentre - høring

SOU 53/2001 J.nr. 58/2000

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig forslaget til principper for Servicecentre i Københavns Kommune og fremsender indstillingen med nedenstående bemærkninger som udvalgets høringssvar i sagen.

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 19. februar 2001

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen med den ændring i teksten, at "Der skal endvidere hurtigt etableres klare samarbejdsaftaler og løbende dialog mellem implicerede fagforvaltninger og servicecentrene for at sikre en løbende opgavevaretagelse".

Bente Møller (Ø) ønskede ført til protokols, at Enhedslisten ikke kan støtte oprettelsen af Servicecentre, og dermed heller ikke at dele af Sundheds- og Omsorgsudvalgets område overføres dertil.

Marlene Krogh (F) ønskede ført til protokols, at Socialistisk Folkeparti ikke kan tiltræde beslutningen, da det er uklart, hvilket indhold og hvilke opgaver, Servicecentrene skal varetage.

Henrik Morgen (B) ønskede ført til protokols, at De Radikale støtter en decentralisering af den kommunale service, men ikke kan acceptere økonomien af de fremlagte forslag.

Decentrale Servicecentre bør efter radikal opfattelse repræsentere en effektivisering af den kommunale service, og ikke en yderligere bureaukratisering.

 

 

 

RESUME

Økonomiudvalget besluttede på mødet den 30. januar 2001, at indstillingen om principper for etablering af servicecentre i Københavns Kommune sendes i høring i udvalgene samt i bydelene med høringsfrist den 1. marts 2001. Herefter ventes det at indstillingen behandles i Borgerrepræsentationen den 29. marts 2001.

I indstillingen foreslås det, at der etableres servicecentre i 2 faser. I den 1. fase åbnes 4-6 servicecentre pr. 1. januar 2002. I anden fase etableres servicecentre i de resterende bydele senest pr. 1. januar 2003.

Servicecentrene foreslås lokaliseret sammen med Pensions- og Omsorgskontorerne eller andre offentlige borgerbetjeningsenheder i lokalområderne.

Servicecentrenes opgave bliver at betjene borgerne, at rådgive borgerne, herunder om klagemuligheder m.v., samt at informere om kommunen og kommunens virksomhed.

Inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets område skal servicecentrene bl.a. varetage indberetning vedrørende forlkepension, energitilskud og licensnedsættelse, nyt sygesikringsbevis, lægeskift, skift af sygesikringsgruppe, refusion af gruppe 2 regninger, befordringsgodtgørelse, ansøgning om begravelseshjælp, tilmelding til Sund-By aktiviteter m.v.

Servicecentrene etableres som en kontraktstyret virksomhed og placeres under Økonomiudvalget. Der etableres en central borgerbetjeningsenhed i Økonomiforvaltningen, som understøtter servicecentrenes arbejde. Fagforvaltningerne fungerer, som servicecentrenes faglige "bagland".

Sundhedsforvaltningen indstiller at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig "Forslaget til principper for Servicecentre" med bemærkning om at det forudsættes at samlokaliseringen af Servicecentre og Pensions- og Omsorgskontorer i givet fald tilrettelægges i samarbejde med Sundhedsforvaltningen, herunder ikke mindst de lokale kontorer. Der skal endvidere hurtigt etableres klare samarbejdsaftaler og løbende dialog mellem de implicerede fagforvaltninger og servicecentrene for at undgå snitfladeproblemer.

Sundhedsforvaltningen har sendt forslag til principper for servicecentre i høring hos ældrerådene og en række ældreorganisationer med svarfrist inden den 1. marts 2001. Høringssvarene vil tilgå Sundheds- og Omsorgsudvalget hurtigst muligt.

Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at afgive et kvalificeret skøn over forslagets økonomiske konsekvenser inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets område.

 

Til top