Mødedato: 19.01.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Temadrøftelse om fastholdelse og rekruttering

Se alle bilag

De markante fastholdelses- og rekrutteringsudfordringer på sundheds- og ældreområdet sætter kernevelfærden under stort og stadigt stigende pres. Med denne indstilling orienteres Sundheds- og Omsorgsudvalget om status på forvaltningens arbejde med at implementere initiativer til bedre fastholdelse og rekruttering fra Budget 2023. Derudover lægges op til en temadrøftelse om fastholdelse og rekruttering, bl.a. mhp. at forberede yderligere budgetforslag frem mod Budget 2024.   

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status på udmøntningen af indsatser til fastholdelse og rekruttering i Budget 2023 til efterretning (jf. bilag 1)
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter, hvilke temaer der skal arbejdes videre med frem mod forhandlingerne om Budget 2024 (jf. bilag 2)

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget bad på mødet den 17. november 2022 om en temadrøftelse om fastholdelse og rekruttering forud for budgetseminaret i marts.

Som bekendt oplever Københavns Kommune, ligesom mange andre kommuner, store fastholdelses- og rekrutteringsudfordringer på sundheds- og ældreområdet:

  • Stillingsopslag, der ikke fører til ansættelse, udgør for sygeplejersker 37 pct., for SOSU-assistenter 43 pct. og for SOSU-hjælpere 21 pct.
  • Høj personaleomsætning, hvor ca. 25 pct. af medarbejderne i hjemme- og sygeplejen og ca. 35 pct. af medarbejderne på plejehjemmene skifter job hvert år.
  • 17 pct. af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens medarbejdere er 60 år og mere, hvilket tyder på god fastholdelse af seniorer, men også en snarlig afgang af et stort antal medarbejdere.
  • Et vigende optag og øget frafald på relevante uddannelser, bl.a. er frafaldet for SOSU-elever ca. 30 pct.
  • Et sygefravær, der de seneste to år er steget fra 17,7 til 20,5 fraværsdage pr. årsværk for sundheds- og omsorgspersonale.

Fastholdelses- og rekrutteringsudfordringerne sker samtidig med, at antallet af ældre i København stiger markant. Frem mod 2030 forventes 54 pct. flere ældre på 80 år eller derover. Det betyder mange flere borgere med behov for pleje og behandling.

Samtidig forventes arbejdsudbuddet at stagnere, hvilket vil resultere i en udfordring med markant personalemangel i 2030, jf. Personalepolitisk Redegørelse 2022 (bilag 3). Udfordringen risikerer i sidste ende at gå ud over serviceniveauet og kvaliteten i de tilbud, der kan tilbydes til borgerne.

En del af udfordringen vil kunne afbødes via kommunalpolitiske beslutninger og prioriteringer, fx indsatser til bedre fastholdelse og rekruttering, øget brug af velfærdsteknologi, mere rehabiliterende tilgang mv. Men afbødning vil efter Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering også forudsætte nationale tiltag, fx i forhold til prioritering, pårørendes og civilsamfundets rolle, trepartsforhandlinger, frisættelse af kommuner mv. 

Det bemærkes i den forbindelse, at Sundheds- og Omsorgsudvalget er ansvarlig for de faglige beslutninger om de borgerrettede ydelser på udvalgets område, mens Sundheds- og Omsorgsborgmesteren er ansvarlig for den personalemæssige og administrationsmæssige del. Det er derfor ikke muligt for udvalget at træffe beslutninger om administrative eller personalemæssige forhold på sundheds- og omsorgsområdet, men det vil være muligt at inddrage udvalget.

Løsning

Status på indsatser finansieret af midler fra Budget 2023

I budget 2023 blev der afsat 21 mio. kr. årligt i 2023-2026 til en række fastholdelses- og rekrutteringsindsatser. Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede på udvalgsmøde den 17. november 2022 fordeling af midlerne. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har igangsat implementering af indsatserne. I bilag 1 gives en kort status.

Servicetjek af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens igangværende indsatser

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har de seneste år arbejdet med en række indsatser for at imødegå udfordringen med manglende arbejdskraft. Som led i tilrettelæggelsen af fremtidige indsatser og organiseringen heraf har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fået lavet et eksternt servicetjek af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens igangværende tiltag og bud på mulige nye løsninger på området, jf. bilag 4.

På baggrund af erfaringer fra mange andre kommuner peges der i servicetjekket på, at der ikke er nogen nemme løsninger på udfordringerne. Det kommer til at kræve forskellige indsatser, som hver især forventes at kunne bidrage til at imødegå en del af udfordringen med mangel på arbejdskraft.

Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering, og det understøttes bl.a. af servicetjekket, at der er behov for en mere sammenhængende og strategisk tilgang til arbejdet med fastholdelse og rekruttering i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Derudover peger servicetjekket på, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bør arbejde mere databaseret og systematisk med mål og løbende opfølgning i hele ledelseskæden, så effekten af de forskellige indsatser kendes. Endelig anbefaler servicetjekket en række tiltag, som andre kommuner har afprøvet, og som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med fordel kan iværksætte eller gøre mere af.

Drøftelse af mulige nye indsatser

Fastholdelse og rekruttering vil være øverst på dagsordenen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i de kommende år og vil derfor også løbende komme på udvalgets dagsorden.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil, med forbehold for udvalgets temadrøftelse, i 2023 udvikle en mere sammenhængende tilgang til indsatserne og bl.a. styrke den databaserede tilgang med tydelige mål og opfølgning. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vender tilbage herom i løbet af 2023, med henblik på inddragelse af udvalget.

Samtidig skal der arbejdes videre på de indholdsmæssige tiltag i forbindelse med fastholdelse og rekruttering, som uddybes kort nedenfor. 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen lægger op til, at udvalget drøfter politisk retning for disse indsatser, politiske prioriteringer og ønsker og evt. behov for mere viden på området frem mod forhandlingerne om Budget 2024.

Fastholdelse og større tilknytning til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Flere medarbejdere skal have lyst til at blive i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, og det skal være attraktivt for medarbejderne at arbejde flere timer. Det kan blandt andet handle om:

  • Bedre psykisk og fysisk arbejdsmiljø gennem god og nærværende ledelse skal forbedre trivslen og nedbringe sygefravær.
  • Fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen for at få flere op i tid.
  • Mere struktur og systematik omkring karriereudvikling for SOSU’er og sygeplejersker skal gøre det attraktivt at blive i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
  • Bedre fastholdelse af seniorerne – evt. bare nogle timer om ugen.
  • Mindre brug af eksterne vikarer og konkrete tiltag for at reducere omfang heraf skal skabe større kontinuitet for både borgere og medarbejdere.

Rekruttering og tiltrækning af nye medarbejdere

Der skal tiltrækkes flere medarbejdere til forvaltningen, fx fra de sundhedsfaglige uddannelser og fra andre faggrupper. Det kan blandt andet handle om:

  • Øge optaget af SOSU-elever – langsigtet indsats både for de unge og for voksne, der vælger en ny retning.
  • Flere elever skal fastansættes i SUF efter endt uddannelse.
  • Flere sygeplejersker gennem blandt andet attraktive praktikpladser og bedre fastholdelse efter endt forløb.
  • Rekruttering af andre faggrupper til opgaver, der ikke kræver en sundhedsfaglig uddannelse.
  • Tættere samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om rekruttering af udenlandsk arbejdskraft og om at gå fra ufaglært til faglært.

Se eksempler på mulige konkrete indsatser i bilag 2.

Samarbejde og inddragelse

Der er nedsat en arbejdsgruppe bestående af fællestillidsrepræsentanter i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fra hhv. FOA og DSR, med henblik på medarbejderinddragelse i de kommende indsatser.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Med udgangspunkt i udvalgets drøftelser tilrettelægger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen materiale til udvalgets budgetseminar den 2.-3. marts 2023.

Jakob Krogh

                                                                                       / Clea Hinrichsen

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning, mens indstillingens 2. at-punkt blev drøftet.

Til top