Mødedato: 18.05.2017, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Principper for overdragelse af sundhedsopgaver til varetagelse i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Udvalget skal godkende principperne for, hvornår forvaltningen kan indgå aftaler med regionen om opgaveoverdragelse uden forudgående politisk godkendelse.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender principper for overdragelse af sundhedsopgaver til varetagelse i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget havde på møde den 9. februar 2017 en temadrøftelse af opgaveoverdragelse fra region til kommune.

Sundheds- og Omsorgsudvalget udtrykte på mødet et ønske om, at forvaltningen udviser tilbageholdenhed i forhold til at løse opgaver, der glider fra region til kommune, uden at der foreligger klare faglige, juridiske og økonomiske aftaler om opgaveløsning. På mødet bad udvalget endvidere forvaltningen om at udarbejde en række principper for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens håndtering af fremtidige henvendelser fra region og/eller sygehuse vedrørende overdragelse af sundhedsopgaver.

Disse principper fremlægges her til udvalgets godkendelse.

Løsning

Baggrund
Udviklingen i sundhedsvæsenet betyder, at patienter i dag er indlagt kortere tid end tidligere som følge af en øget specialisering og mere skånsomme og effektive behandlingsmuligheder på sygehusene. Flere borgere har dermed efter udskrivelse fra sygehus stadig et behandlings- og rehabiliteringsbehov. Samtidig er det blevet muligt at varetage en række sundhedsopgaver uden for sygehusene. Denne udvikling medfører således, at kommunerne i stigende grad bliver anmodet om at varetage opgaver, som ikke tidligere var en del af de kommunale sundhedsopgaver. Det betyder for borgerne, at de hurtigere kan vende tilbage til deres dagligdag, samtidig med at de fortsat modtager behandling.

Det er forvaltningens forventning, at denne udvikling vil fortsætte, og at presset på kommunerne for at varetage opgaver, der tidligere blev varetaget i regionalt regi, vil være en vedblivende udfordring i de kommende år.

Principper for delegation af beslutning om opgavevaretagelse
Forvaltningen fremlægger nedenstående principper, som skal være opfyldt, før Sundheds- og Omsorgsforvaltningen uden forudgående godkendelse fra udvalget, kan træffe beslutning om at påtage sig sundhedsopgaver, som ønskes overdraget til kommunen:

  • Hjemmelsgrundlaget er tilstede, så kommunen har lovgrundlag for at påtage sig opgaven

  • At forvaltningen vurderer, at opgaveoverdragelsen er til gavn for en nærmere defineret målgruppe

  • At forvaltningen vurderer, at kommunen kan varetage opgaven med høj sundhedsfaglig kvalitet, herunder med de rette kompetencer og den nødvendige behandlingsmæssige effekt og patientsikkerhed

  • At opgaven kan varetages omkostningsneutralt, eventuelt ved hjælp af subsidiering fra regionen

  • At der er indgået en regional aftale - eller subsidiært en bilateral aftale med et eller flere hospitaler - om overdragelse af opgaven, der fastlægger

    • behandlingsansvar, herunder adgang til behandlingsansvarlige læger døgnet rundt

    • kommunens ansvar

    • anvendelse af de korrekte kommunikationskanaler ved ordination og øvrig kommunikation

    • ansvar og økonomi ved oplæring af kommunale medarbejdere

    • finansiering af og logistik for tilvejebringelse af medicin og udstyr til varetagelse af indsatsen

    • regionens subsidiering af kommunen for varetagelse af opgaven.

Det er forvaltningens vurdering, at disse principper vil sikre forvaltningen en klar retning og dermed muliggøre en administrativt smidig stillingtagen i hvert enkelt tilfælde, hvor regionen henvender sig om kommunal bistand til varetagelse af behandlingen af en konkret patientgruppe. Samtidig vil principperne tydeliggøre de tilfælde, hvor det er nødvendigt, at udvalget tager stilling til, hvorvidt forvaltningen skal imødekomme henvendelser om opgaveoverdragelse. Eksempelvis i tilfælde hvor kommunal opgavevaretagelse vurderes at være til fordel for borgerne, men ikke omkostningsneutral for forvaltningen.

Efter udvalgets ønske vil alle tilsagn og afslag på anmodninger om opgaveoverdragelse forelægges udvalget til efterretning.

Det bemærkes, at principperne for overdragelse af sundhedsopgaver til varetagelse i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udelukkende anvendes i de tilfælde, hvor det er op til kommunen at beslutte, hvorvidt kommunen vælger at varetage en sundhedsopgave, der overdrages fra regionen. Principperne vil således ikke komme til anvendelse i de tilfælde, hvor kommunerne grundet eksempelvis lovgivning eller nationale kvalitetsstandarder pålægges at varetage bestemte sundhedsopgaver i samarbejde med sygehuse eller almen praksis.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens fremtidige tilsagn og afslag på anmodninger om opgaveoverdragelse vil blive forelagt udvalget til efterretning.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder i øjeblikket på at indgå aftale med Rigshospitalet om varetagelse af parenteral ernæring hos patienter med korttarmssyndrom. Aftalen vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Katja Kayser

                                         /Karen Nørskov Toke

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt
Til top