Mødedato: 17.12.2001, kl. 16:30

Indførelse af kundevalgsordninger på hjemmehjælpsområdet (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 22. oktober 2001)

Indførelse af kundevalgsordninger på hjemmehjælpsområdet (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 22. oktober 2001)

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 17. december 2001

 

7. Indførelse af kundevalgsordninger på hjemmehjælpsområdet (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 22. oktober 2001)

SOU 402/2001 J.nr. 66/98

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller overfor Sundheds- og Omsorgsudvalget,

at Sundhedsforvaltningen udarbejder oplæg til en udbudsforretning vedrørende kundevalgsordningerne på grundlag af Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning om brugen af servicelovens § 75 stk. 3 om fleksibilitet inden for praktisk bistandsydelserne,

at det af Borgerrepræsentationen vedtagne serviceniveau danner grundlag for ydelsesbeskrivelserne i kundevalgsordningerne, og

at der alene udbydes to former for kundevalgsordninger :

  • én i Brønshøj-Husum vedrørende den samlede hjemmehjælpsopgave – dvs. såvel den praktiske hjælp som den personlige pleje og

- én i de resterende bydele – ekskl. forsøgsbydelene – vedrørende den praktiske bistand, inkl. en udvidelse af hvad kommunen ønsker omfattet af fleksibel hjemmehjælp.

RESUME

Det indstilles, at de tidligere beslutninger vedr. kundevalgsordninger ændres p.gr.a. ændrede forudsætninger.

I forbindelse med beslutningen om det ensartede serviceniveau er der ønsket udarbejdet et oplæg til en øget adgang til at yde hjemmehjælpen mere fleksibelt end hidtil forudsat.

Derudover er der ønsket indført særlige ordninger vedr. vask og indkøb, som indebærer at ydelserne indenfor den praktiske hjælp indsnævres til rengøring, som det væsentligste.

I forlængelse heraf foreslås det, at Sundhedsforvaltningen udarbejder oplæg til en udbudsforretning vedrørende kundevalgsordningerne på grundlag af Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutninger om brugen af servicelovens § 75 stk. 3 om fleksibilitet inden for praktisk bistandsydelserne, samt at ydelsesbeskrivelserne i kundevalgsordningerne bliver baseret på det af Borgerrepræsentationen vedtagne serviceniveau.

Det indstilles herudover, at der alene opereres med to kundevalgsordninger – én i Brønshøj-Husum som omfatter hele hjemmehjælpsopgaven og én i de øvrige bydele der omfatter den praktiske bistand, inkl. en udvidelse af hvad kommunen ønsker omfattet af fleksibel hjemmehjælp.

SAGSBESKRIVELSE

Ved mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 29. januar 2001 fremlagde Sundhedsforvaltningen en redegørelse for de ændrede forudsætninger, som var indtrådt for implementering af kundevalgsordninger inden for hjemmeplejen og som medførte, at implementeringen måtte udskydes i forhold til det oprindeligt forudsatte tidspunkt om opstart i foråret 2001.

Blandt de ændrede forudsætninger indgik:

  1. Ændring pr. 1. april 2001 i lov om social service ( §75 stk. 3 ), der giver hjemmehjælpsmodtagere ret til – i særlige tilfælde – at bytte eller erstatte visiterede ydelser med andre ydelser inden for kommunens politisk fastsatte serviceniveau for praktisk hjælp .
  2. Lovændringen giver endvidere mulighed for, at den enkelte kommune kan beslutte, at fleksibiliteten skal udvides til, at den enkelte hjemmehjælpsmodtager – i særlige tilfælde – kan bytte eller erstatte visiterede ydelser til ydelser, som ligger "ud over" kommunens fastsatte serviceniveau.
  3. Som led i rationaliseringsbestræbelserne er der truffet beslutning om, at ydelserne vask og indkøb i videst muligt omfang skal ske via centrale vaske- og indkøbsordninger

Ensartet serviceniveau

Den hidtidige udsættelse af kundevalgsordningerne har medført, at det sideløbende arbejde med etablering af ensartet serviceniveau og fastsættelse af kvalitetsstandarder i hjemmeplejen er nået så langt, at der nu foreligger et politisk godkendt serviceniveau ("Kvalitetsstandarder for ældreområdet i Københavns Kommune").

Med henblik på at sikre, at det politisk vedtagne serviceniveau bliver den overordnede ramme for alle visitationer, der kan medvirke til ens vilkår – og skabe synlighed - for borgerne samt udgøre det grundlæggende styringsredskab på ældreområdet er det nødvendigt at indarbejde det nu vedtagne serviceniveau som grundlag for ydelsesbeskrivelser i kundevalgsordningerne.

Ældrepolitik

Dertil kommer, at Kommunens generelle ældrepolitik ligeledes er vedtaget i den forløbne periode og et af de væsentlige overordnede mål er fleksibilitet og valgmulighed for de ældre.

Behov for revision

Det fastsatte serviceniveau, lovændringerne om fleksibel hjemmehjælp, målsætningen i ældrepolitikken og indførelsen af vaske- og indkøbsordninger medfører, at der er behov for en vurdering af, om kundevalgsordningerne fortsat skal implementeres i 3 modeller, hvor hovedvægten lægges på tilbud om kundevalg til modtagere af praktisk bistand.

  • De bydele hvori der er forudsat kundevalg vedr. alene den praktiske bistand er Sundby Syd, Ydre Nørrebro, Indre By, Bispebjerg og Ydre Østerbro.
  • Kundevalgsordninger for hjemmehjælpsmodtagere, der også modtager praktisk hjælp inkl. en række ydelser vedr. lettere personlig pleje er forudsat i Amagerbro, Vanløse, Vesterbro, Sundby Nord og Christianshavn.
  • Endelig er det forudsat, at der i Brønshøj-Husum skal afprøves en ordning, hvor de samlede hjemmehjælpsydelser – såvel praktisk bistand som personlig pleje indgår i kundevalgsordningen.

Sundhedsforvaltningen har tidligere anbefalet over for Sundheds- og Omsorgsudvalget, at stillingtagen til, hvorvidt Københavns Kommune skulle benytte den nye hjemmel i Lov om social service om "bytteret" for borgeren udover det fastlagte serviceniveau for praktisk bistand burde sættes i bero indtil videre, idet der var en betydelig risiko for, at de grundlæggende forudsætninger for, at en udvidet valgfrihed ikke på nuværende tidspunkt er tilstede inden for hjemmeplejen.

Ved behandlingen af indstillingen vedr. et ensartet serviceniveau er det imidlertid ønsket, at forvaltningen skal udarbejde konkret forslag til en øget fleksibilitet.

Med reglerne om fleksibel hjemmehjælp er det forudsat, at alle hjemmehjælpere skal kende de ydelser, der kan vælges imellem og på stående fod kunne vurdere om en given visiteret opgave kan udelades til fordel for en opgave som hjemmehjælpsmodtageren ønsker udført i stedet. Det betinger således oplæring af et meget stort antal medarbejdere.

Praktisk hjælp er blevet til rengøring

Ved etablering af vaske- og indkøbsordninger er antallet af opgaver i kundevalgsordningen, der alene vedrører praktisk bistand, blevet væsentlig færre end oprindeligt forudsat , idet denne stort set kun vil vedrøre rengøringsopgaver.

Det er hidtil forudsat, at kundevalgsordningerne udbydes for hver enkelt bydel, således at der i hver bydel skulle være valgmulighed normalt mellem 5 private udførere, så omfanget af opgaven for den enkelte private leverandør vil afhænge af, hvor mange hjemmehjælpsmodtagere, der vælger at benytte den pågældende leverandør.

Når opgaverne begrænses til rengøringsopgaver må det forventes, at en række private udførere vil afholde sig fra at byde på kundevalgsordningen, idet den – i modsætning til almindelig privat rengøring – alt andet lige betinger, at den private udfører også skal påtage sig en række forvaltningsretlige, sociale og omsorgsrelaterede opgaver.

"Bordet fanger"

De konkurrencemæssige krav til udbudsmaterialet for kundevalgsordningerne betyder, at potentielle tilbudsgivere i størst muligt omfang skal have oplysninger om, hvad opgaven går ud på. Det må derfor forudses, at specielt den mest udbredte model for kundevalgsordninger – den der alene udbyder udførsel af praktiske bistandsopgaver – vil begrænse/hindre muligheden for, at der inden for kontraktsperioden uden videre vil kunne gennemføres en beslutning om, at valgmulighed skal ydes til opgaver, der ligger uden for serviceniveauet.

Det vil blokere for ønskerne om en øget fleksibilitet inden for praktisk bistandsydelserne.

Konsekvenser

Hvis der holdes fast ved, at den største af kundevalgsordningerne skal etableres alene for rengøringsydelser bør det som minimum overvejes, om udbud for hver enkelt bydel, med deraf følgende mange samarbejdspartnere, står mål med den relativt begrænsede valgfrihed for den enkelte hjemmehjælpsmodtager, som ordningen vil medføre. En fastholdelse af, at rengøringsydelsen skal være en af kundevalgsmulighederne bør medføre, at der opereres med større områder end bydelene, så der kan lægges mere op til stordrift.

Alternativt kan det overvejes, om kundevalgsordningerne i stedet kun skal udbydes i 2 former således, at der udbydes en model med praktisk bistand inkl. den udvidede adgang til fleksibilitet, som kommunen ønsker, samt en model i Brønshøj-Husum omfatttende den fulde hjemmepleje.

Dermed gives der "rum til", at fleksibiliteten og valgmulighed for hjemmehjælpsmodtagerne f.eks. kunne udvides til mere "bløde serviceydelser" f.eks. ledsagelse til diverse aktiviteter og tjenester inden for "almindelig hjælpsomhed" som ikke fremgår af det fastsatte serviceniveau for praktisk bistand, men som logisk vil kunne blive omfattet af et forslag til en udvidelse af beslutningen om fleksibel hjemmehjælp.

En ny beslutning

Som det er illustreret af ovenstående, er det forvaltningens opfattelse, at der bør ske en justering af beslutningen om kundevalgsordningerne, og at denne nye beslutning med fordel vil kunne indtænke en beslutning om over hvilken grad af fleksibilitet i ydelserne kommunen skal lægge sig på.

Det vil være således, at når valgmulighederne mellem ydelserne er afklaret, vil udbudsmaterialet relativt hurtigt kunne udarbejdes.

I lyset af ønsket om indførelse af fleksibilitet mellem ydelserne indstilles det derfor,

  • at kundevalgsordningerne i bydelene alene udbydes som hjemmehjælp i form af praktisk bistand inkl. inkl. en udvidelse af hvad kommunen ønsker omfattet af fleksibel hjemmehjælp, bortset fra i
  • Brønshøj-Husum, hvor hele hjemmehjælpsopgaven – altså inkl. hele den personlige pleje bortset fra egentlig sygepleje – udbydes.

Hvis der fortsat ønskes udbud af den rene praktiske bistand, som stort set kun er rengøring kunne dette ske i et større område end de enkelte bydele hver for sig, for at understøtte stordriftsmuligheder. Et sådant udbud behøver ikke at afvente beslutning vedr. fleksibel hjemmehjælp.

MILJØVURDERING

Ingen konsekvenser.

ØKONOMI

-

 

-

 

BILAG

Ingen

 

 

Bo Andersen

/Lau Svendsen-Tune

 

Til top