Mødedato: 17.12.2001, kl. 16:30

Etablering af samlet tandplejetilbud i Københavns Kommune

Etablering af samlet tandplejetilbud i Københavns Kommune

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 17. december 2001

 

4. Etablering af samlet tandplejetilbud i Københavns Kommune

SOU 384/2001 J.nr. 60/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller overfor Sundheds- og Omsorgsudvalget,

at forslaget om etablering af én samlet kommunal tandpleje for København drøftes

at forslaget sendes til høring

 

RESUME

Københavns Kommune skal pr. 1. januar 2002 ifølge lov om ændring af lov om tandpleje m.v. (L88), på linie med alle andre Amtskommuner etablere en Amtstandpleje, primært rettet mod psykisk syge, psykisk udviklingshæmmede samt tilskud til en række grupper med særlige behov. Hertil kommer en amtsspecialtandpleje samt en landsdels- og videnscenter funktion.

Lovgivningen lægger i stigende grad op til, at der er en sammenhæng mellem de enkelte tilbud, der gives borgeren fra de respektive tandplejer. Således er det en forudsætning for brugen af amtstandplejen, at man ikke kan benytte det eksisterende tilbud i Børne- og Ungdomstandplejen, sygesikringstandplejen eller omsorgstandplejen.

For at sikre en sammenhæng i patientbehandlingen, et fagligt og uddannelsesmæssigt miljø med mulighed for specialisering og en rationel drift foreslås en organisationsmodel, der samler den kommunale tandplejen i Københavns Kommune i én tandpleje benævnt Københavns Tandpleje. Som øverste leder foreslås en administrerende overtandlæge samt to sideordnede funktionschefer til henholdsvis børne- og ungdomstandplejen og specialtandplejen, der omfatter amtstandplejen og omsorgstandplejen.

Sundhedsforvaltningen foreslår Sundheds- og Omsorgsudvalget at etablering af en samlet tandpleje sendes til høring hos Hovedsamarbejdsudvalget (HSU), Afdelingssamarbejdsudvalg (ASU) samt evt. andre interessenter.

Med henblik på etablering af amtstandplejen er der behov for at få placeret en klar ledelsesfunktion for opgaven. Det er derfor forvaltningens udgangspunkt at konstituere Inna Klitz (leder af børne- og ungdomstandplejen) indtil der rekrutteres en ny leder til området. Det kan ske når den samlede organisation er godkendt.

På baggrund af høringssvarene er det forventningen, at Sundheds- og Omsorgudvalget primo februar kan træffe beslutning om den samlede tandpleje i Københavns Kommune.

Efterfølgende kan den egentlige etablering af den samlede tandplejeorganisation iværksættes.

 

SAGSBESKRIVELSE

Københavns Kommune skal pr. 1. januar 2002 ifølge lov om ændring af lov om tandpleje m.v. (L88), på linie med alle andre Amtskommuner etablere en Amtstandpleje, primært rettet mod psykisk syge, psykisk udviklingshæmmede samt en række tilskud til en række grupper med særlige behov. Hertil kommer en amtsspecialtandpleje samt en landsdels- og videnscenter funktion. Ordningen etableres 01.04.2001 i det service overfor udviklingshæmmede og psykisk syge først etableres 01.01.2002.

I 1995 blev Omsorgstandplejen etableret i Københavns Kommune. Der vil således inden for få år være etableret to helt nye områder inden for tandplejen i tillæg til Børne- og Ungdomstandplejen. Lovgivningen lægger endvidere i stigende grad op til, at der er en sammenhæng mellem de enkelte tilbud, der gives borgeren fra de respektive tandplejer. Således er det en forudsætning for brugen af amtstandplejen, at man ikke kan benytte det eksisterende tilbud i Børne- og Ungdomstandplejen, sygesikringstandplejen eller omsorgstandplejen.

Figurligt kan det samlede tandplejetilbud illustreres således:

Patientgrundlag og service i tandplejen i 2002:

Ansvarlig behandler Patientgrundlag


Landsdels- og Videnscenter
Særlige patientgrupper

Rigshospitalet


Amtsspecialtandplejen
Børn og unge med odontologiske lidelser m.fl.


Amtstandplejen
Sindslidende, psykisk udviklingshæmmede, kræftpatienter, Sjøgren og ulykker.


Omsorgstandplejen Personer med nedsat førlighed, fysisk og psykisk handicappede, især ældre.


Sygesikringstandplejen Voksne fra 18 år.


Børne- og ungdomstandplejen Børn, unge.

 

Ovenstående figur viser, det patientgrundlag, der ligger til grund for udviklingen i tandplejen. Tandplejen som organisation udvikler sig på baggrund af en stadig mindre specialgruppe af patienter. For at sikre en sammenhæng i patientbehandlingen, et fagligt og uddannelsesmæssigt miljø med mulighed for specialisering og en rationel drift foreslås en organisationsmodel, der samler tandplejen i Københavns Kommune i én tandpleje benævnt Københavns Tandpleje. Sygesikringstandplejen indgår ikke heri, i det der ligger særlige overenskomstvilkår til grund for denne virksomhed.

 

2. Den eksisterende tandpleje i Københavns Kommune.

    1. Børne- og Ungdomstandplejen.

Den vederlagsfri, forebyggende og behandlende kommunale tandpleje omfatter alle børn under 18 år.

Det samlede antal børn i 2002 forventes at være 84.790. I Børne- og Ungdomstandplejen er der i alt ca. 250 fuldtidsstillinger, heraf ca. 80 tandlæger.

Der er i alt 53 klinikker i kommunen, herunder 8 specialklinikker. Nettobudgettet i 2002 for Børne- og Ungdomstandplejen er ca. 90 mio. kr.

Børne- og Ungdomstandplejen ledes af en administrerende overtandlæge samt af to viceovertandlæger. Hertil kommer distriktstandlæger.

    1. Omsorgstandplejen.
    2. Ifølge de udarbejdede retningslinier i forbindelse med den lovændring, der skaber grundlag for amtstandplejen, skal kommunerne tilbyde forebyggende og behandlende tandpleje til personer, der pga. nedsat førlighed eller vidtgående fysisk/psykisk handicap kun vanskeligt kan benytte de almindelige tandplejetilbud. Målgruppen for Omsorgstandplejen er oprindelig defineret som personer, der bor på plejehjem samt personer der bor i eget hjem, egen ældrebolig eller lignende med mange hjælpeforanstaltninger, og hvis egenomsorg er så begrænset at de reelt kan ligestilles med plejehjemsbeboere.

      Udgangspunktet for den nuværende omsorgstandpleje i Københavns Kommune er ligeledes servicering af de ældre. Der indgår i omsorgstandplejen en egenbetaling, som i Københavns Kommune i 2002 er fastsat til lovens maksimum, nemlig 350 kr.

      Antal ældre, der betjenes og forventes behandlet i Københavns Kommune i 2002, udgør 3000 patienter.

      I Omsorgstandplejen er der 18 fuldtidsstillinger, heraf 7 tandlæger.

      I budgettet for 2002 er der afsat netto ca. 8,7 mio. kr.

      Omsorgstandplejen ledes af en overtandlæge. Overtandlægen er endvidere tandlægekonsulent, hvor han vurderer behandlingsbehov og - omkostninger, når der gives tilskud via Servicelovens 97 eller Pensionsloven §17. Opgaven er fælles for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningens udgifter er ca. 1 mio. kr. til driften.

    3. Amtstandplejen.

Københavns Kommune skal, ifølge loven om amtstandpleje, fra 1. januar 2002 tilbyde specialiseret tandpleje til sindslidende, psykisk udviklingshæmmede m.fl., der ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud i Børne- og Ungdomstandplejen, voksentandplejen eller i omsorgstandplejen.

Hertil kommer fra 01.04.01 amtsspecialtandplejen, hvor kommunen skal tilbyde behandling til børn og unge med manglende anlæg af tænder (aplasi) eller andre tanddannelsesforstyrrelser. Herudover vil der blive etableret et lands- og videnscenter for de helt sjældne tilfælde blandt især børn og unge.

Københavns kommune skal endvidere yde tilskud til kræftpatienter der modtager strålebehandling eller kemoterapi samt til patienter med Sjøgren sygdom og endvidere til ulykkestilfælde.

Der er allerede i dag tilbud til en stor del af de psykisk udviklingshæmmede på voksenområdet via tandklinikken på Sundbyvang som drives af Rigshospitalet og på børne- og ungdomsområdet via Børne- og Ungdomstandplejen.

Antallet af patienter udgør ca. 3000 personer, når Amtstandplejen er fuldt kørt ind. Heraf ca. 1700 psykisk syge og ca. 1100 udviklingshæmmede.

For 2002 er der tilført 4 mio. kr. (DUT-midler) til budgettet. Der indgår en egenbetaling på max. 1300 kr.

Der skal rekrutteres personale til området, herunder ansættes en leder for området.

 

  1. Forslag om en samlet tandpleje i Københavns Kommune.

Etablering af en samlet tandpleje for Københavns Kommune vil have en række fordele, herunder bl.a.

  • Større helhedsorientering i den samlede kommunale tandplejevirksomhed
  • Bedre sammenhæng i patientbehandlingen
  • Bedre muligheder for rationel samdrift, bl.a. hvad angår lokaler, administration, personaleplanlægning.
  • Bedre mulighed for specialisering, og dermed mere kompetent opgavevaretagelse.
  • Klarere indgangsdør til den kommunale tandpleje.
  • Et mere attraktivt arbejdsområde med mulighed for større faglig udvikling.

Københavns kommune har netop som både primærkommune og amtskommune her mulighed for at skabe et unikt tandplejeområde, som ikke kendes andre steder i Danmark.

4. Ledelse af Københavns Tandpleje.

Det foreslås, at det fremtidige Københavns Tandpleje ledes af en adm. overtandlæge.

Den administrerende overtandlæge har det overordnede ansvar for administration og økonomi samt planlægning og faglig udvikling. Hertil kommer personalepolitik.

Hertil kommer to sideordnede funktionschefer, en overtandlæge på børne- og ungdomsområdet og en overtandlæge på specialtandplejeområdet (omsorgstandplejen og amtstandplejen). De to overtandlæger har det faglige ansvar indenfor hver deres område samt den daglige personaleledelse.

Der etableres i tilknytning til specialtandplejen en konsulentfunktion, som især skal have til opgave at vurdere de patienter, der søger om tilskud til behandling samt visitationsopgaver.

Dette er illustreret nedenfor.

Ansvarsområder Organisering af Københavns Kommunes tandpleje

  • Administrative ansvar
  • Økonomiske ansvar
  • Personale politik
  • Planlægning

  • Fagligt ansvar
  • Dagligt personale ansvar

 

 

Der skal fra den nuværende til den nye struktur tages højde for en overgangsperiode, hvor de ressourcer der findes i den nuværende organisation udnyttes på den mest hensigtsmæssige måde.

  1. Det videre arbejde med etablering af Københavns Tandpleje.

Sundhedsforvaltningen foreslår at etablering af en samlet tandpleje sendes til høring hos Hovedsamarbejdsudvalget (HSU), Afdelingssamarbejdsudvalg (ASU) samt evt. andre interessenter.

Med henblik på etablering af amtstandplejen er der midlertidig behov for at få placeret en klar ledelsesfunktion for opgaven. Det er derfor forvaltningens udgangspunkt at konstituere overtandlæge Inna Klitz (leder af Børne- og Ungdomstandplejen) indtil der rekrutteres en ny leder til området. Det kan ske når den samlede organisation er godkendt.

På baggrund af høringssvarene er det forventningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget primo februar kan træffe beslutning om den samlede tandpleje i Københavns Kommune.

Efterfølgende kan den egentlige etablering af den samlede tandplejeorganisation finde sted.

Den nye ledelse skal i løbet af 2002, på baggrund af en nøgletals gennemgang af de respektive områder, komme med forslag til, hvordan de skitserede fordele ved en samlet tandpleje kan udmøntes i de kommende år.

 

MILJØVURDERING

Ingen konsekvenser

 

ØKONOMI

Etablering af én samlet tandpleje afholdes indenfor budgetrammen for den samlede tandpleje.

 

Forslaget foreslås sendt til høring i Hovedsamarbejdsudvalget, i Afdelingssamarbejdsudvalg samt hos evt. andre interessenter.

 

 

BILAG

Ingen

 

 

 

 

Ib Haurum /Jens Egsgaard

 

 

 

Til top