Mødedato: 17.11.2022, kl. 15:30
Mødested: Center for Kræft og Sundhed, Nørre Allé 45, Kbh N

Samarbejdsaftale med Region Hovedstaden om kommunal varetagelse af assisteret p-dialyse på plejehjem

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal tage stilling til, om Københavns Kommune skal tiltræde ”Samarbejdsaftale om kommunal varetagelse af assisteret p-dialyse på plejehjem i Region Hovedstaden”.

Dialysebehandling er et regionalt ansvarsområde. Ifølge den tidligere samarbejdsaftale fra 2014 mellem Region H og kommunerne kunne regionen betale kommunerne for at assistere patienter med en særlig dialysebehandling, kaldet p-dialyse, i patienternes hjem. Aftalen omhandlede både patienter, der boede i eget hjem, og patienter, der boede på plejehjem.

Region H har besluttet fremover selv at varetage opgaven hos patienter i eget hjem. Der er derfor indgået en ny samarbejdsaftale, som udelukkende omhandler kommunal varetagelse af assisteret p-dialyse på plejehjem. Da regionen således hjemtager en del af opgaven, forelægges den nye samarbejdsaftale for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Københavns Kommune tiltræder ”Samarbejdsaftale om kommunal varetagelse af assisteret p-dialyse på plejehjem i Region Hovedstaden”, jf. bilag 1.

Problemstilling

Dialyse er et regionalt ansvarsområde, som foregår på hospitalet under indlæggelse eller som ambulant behandling. En del dialysepatienter kan behandles med peritonealdialyse (p-dialyse) i eget hjem som alternativ til dialysebehandling på hospitalet. For patienter med kronisk nyresvigt, som har behov for livslang dialysebehandling, har det en stor betydning for livskvaliteten at kunne modtage behandlingen i hjemmet.

Region Hovedstaden har siden 2014 haft en samarbejdsaftale med kommunerne om, at kommuner kan assistere ved p-dialyse hos patienter i eget hjem og patienter på plejehjem, der ikke selv kan varetage deres dialysebehandling. Der er tale om en lille gruppe patienter, anslået ca. 15-20 borgere årligt i hele Region Hovedstaden. Heraf er der aktuelt 2 patienter i København, som får kommunal assistance til p-dialyse.

Assisteret p-dialyse er en specialiseret opgave, som skal varetages af særligt oplærte sygeplejersker. Opgaven varetages dagligt (typisk ved to daglige besøg), og der er som nævnt få patienter. Kommuner, der varetager opgaven i patienternes hjem, modtager honorering fra regionen for hvert borgerforløb, der varetages. Kommunerne har imidlertid ønsket at genforhandle samarbejdsaftalen, da taksten i samarbejdsaftalen fra 2014 ikke dækkede kommunernes udgifter til varetagelse af opgaven.

Region Hovedstaden har en vision om, at mere hospitalsbehandling skal ske tættere på patientens hjem, når patienten ønsker det, og når det er fagligt relevant. Regionsrådet godkendte derfor sidste år et oplæg (Alle skal med) til at styrke regionens tilbud om hjemmebehandling.

På den baggrund besluttede det tidligere Sundhedskoordinationsudvalg (som er et politisk udvalg i Region Hovedstaden med repræsentanter fra kommunalbestyrelser og regionsrådet), at den tidligere samarbejdsaftale om assisteret p-dialyse i kommunalt regi falder bort.

Regionen har i forbindelse med forhandlingerne om den nye samarbejdsaftale besluttet at hjemtage varetagelsen af assisteret p-dialyse hos patienter i eget hjem. Det betyder, at regionen fremover vil varetage assisteret p-dialyse hos de patienter, der bor i eget hjem.

Den tidligere samarbejdsaftale erstattes derfor pr. 1. september 2022 af en ny samarbejdsaftale mellem regionen og kommunerne, der omfatter assisteret p-dialyse i kommunalt regi til de mest sårbare patienter, nemlig dem, der bor på plejehjem.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bemærker, at samarbejdsaftalen er underskrevet i oktober 2022, hvorfor det ikke har været muligt at fremlægge den for Sundheds- og Omsorgsudvalget før ikrafttrædelsesdatoen den 1. september. Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter at tiltræde aftalen, vil den have virkning med tilbagevirkende kraft fra ikrafttrædelsesdatoen.

Løsning

Den nye ”Samarbejdsaftale om kommunal varetagelse af assisteret p-dialyse på plejehjem i Region Hovedstaden” fremgår af bilag 1. Der er tale om en rammeaftale, der muliggør, at hvis en dialysepatient bor eller flytter på plejehjem, og plejehjemmet har de fornødne kompetencer og kapacitet, kan der indgås aftale med kommunen om, at plejehjemmet varetager behandlingen helt eller delvist, mens dialyseafdelingen på hospitalet fortsat har behandlingsansvaret. Den konkrete aftale for den enkelte patient bliver frivillig for både patient, kommune og hospital.

Samarbejdsaftalen beskriver retningslinjerne for samarbejdet om oplæring af kommunale sygeplejersker, opstart af nye patienter, gennemførelse af selve behandlingen samt honorering af kommunen for varetagelse af opgaven. Aftalen skal således sikre høj faglig kvalitet, patientsikkerhed og sammenhæng i forløb for plejehjemsbeboere, hvor kommunen varetager assisteret p-dialyse på delegation fra hospitalet.

Kommunerne har af borgerhensyn lagt op til, at borgere, der allerede var tilknyttet ordningen under den tidligere samarbejdsaftale fra 2014, fortsætter i kommunalt regi, når den nye aftale træder i kraft. Regionen vil honorere kommuner, der varetager opgaver hos denne gruppe borgere ud fra den takst, der er aftalt i den nye aftale. Det drejer sig i Københavns Kommune om 2 borgere. Det bliver muligt for borgerne at overgå til varetagelse af p-dialyse i regionalt regi, hvis de ønsker det.

Økonomi

I den nye ”Samarbejdsaftale om kommunal varetagelse af assisteret p-dialyse på plejehjem i Region Hovedstaden” er der – i forhold til den tidligere samarbejdsaftale om assisteret p-dialyse – lavet en opjustering af den forløbstakst, som regionen årligt betaler en kommune, der varetager en borgers assisterede p-dialyse. Forløbstaksten dækker kommunens personaleudgifter i forbindelse med uddannelse samt varetagelse af indsatsen hos borgerne.

Takstjusteringen er foretaget med udgangspunkt i den takst, der blev aftalt i forbindelse med indgåelsen af ”Aftale om intravenøs behandling til borgere i kommunalt regi i Region Hovedstaden” (2021).

Fuldtidstaksten for kommunal varetagelse af assisteret p-dialyse på plejehjem er således 335.224 (2022 p/l) pr. borger pr. år.

Der er i den forbindelse udarbejdet moduler, således at et plejehjem kan varetage opgaven enten helt eller delvist – og bliver honoreret af regionen ud fra, hvor stor del af opgaven, der varetages. I tilfælde, hvor plejehjemmet ikke eller kun delvist har kompetencer/ressourcer til at varetage assisteret p-dialyse hos en beboer, kan plejehjemmet og regionen dele opgaven, eller regionen kan varetage hele opgaven.

Videre proces

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forvaltningens indstilling, vil Københavns Kommune tilslutte sig ”Samarbejdsaftale om kommunal varetagelse af assisteret p-dialyse på plejehjem i Region Hovedstaden”. Aftalen vil træde i kraft umiddelbart herefter, men med tilbagevirkende kraft fra ikrafttrædelsesdatoen 1. september 2022.

Region Hovedstaden har orienteret om, at regionen endnu ikke har en færdig løsning til at varetage assisteret p-dialyse på de plejehjem, der ikke har kompetencer eller kapacitet til at varetage opgaven. Det er en forudsætning for brugen af aftalen, at regionens løsning falder på plads.

Jakob Krogh

/Sine Mutanu Jungersted

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top