Mødedato: 17.11.2022, kl. 15:30
Mødested: Center for Kræft og Sundhed, Nørre Allé 45, Kbh N

Udmøntning af anlægspulje som følge af pris- og lønfremskrivning

Se alle bilag

Med budgetforslag 2023 godkendte Borgerrepræsentationen en ekstraordinær pris- og lønfremskrivning af kommunens anlægsprojekter. Som resultat opskrives Sundheds- og Omsorgsudvalgets nuværende anlægsportefølje med 2,7 %, hvilket svarer til en samlet opskrivning på 9,318 mio. kr.

Udmøntningen af midlerne på konkrete anlægsprojekter skal ske i fagudvalgene.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager udmøntningen af de afsatte anlægsmidler, jf. bilag 1, til efterretning.

Problemstilling

I forbindelse med den årlige Økonomiaftale mellem KL og regeringen opdaterer KL satsen for pris- og lønfremskrivning (PL) mellem år. Ved vedtagelsen af Økonomiaftalen i juni 2022 blev prisudviklingen fra 2021-2022 reguleret til 4,1%, hvor den i 2021 var 1,4% - altså en stigning på 2,7 procentpoint.

På den baggrund blev det indstillet med budgetforslag 2023, at der tildeles midler til kommunens anlægsprojekter fra kommunekassen, svarende til PL-stigningen på 2,7%. Anlægsprojekterne løber typisk over en flerårig periode.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har som resultat heraf fået tildelt 9,318 mio. kr. på anlægsbevillingen fra kommunekassen.

Løsning

Udgangspunktet i budgetforslag 2023 for udmøntningen af puljen er, at den skal understøtte opretholdelsen af det allerede fastlagte kvalitetsniveau i kommunens anlægsprojekter, og at puljen derfor som udgangspunkt bør deles bredt ud på de igangværende anlægsprojekter.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har vurderet hvilke konkrete anlægsprojekter, der bør indgå i puljen, og hvilke projekter der med fordel kan holdes uden for puljen. Hovedsageligt vil projekter ikke indgå, hvis de er tæt på afslutning, og derfor ikke har behov for yderligere finansiering. Forvaltningen har herefter fordelt midlerne efter projekternes relative andel af anlægsporteføljen. 

Yderligere er der foretaget en konkret vurdering af igangværende anlægsprojekter, for at identificere om der er omstændigheder, der gør, at det enkelte projekt tilføres mere end dets relative andel af puljen, eksempelvis grundet større prisstigninger på materialer eller inventar af netop den type der bruges i projektet. Bilag 1 sammenfatter forvaltningens fordeling af puljemidlerne.

Økonomi

Jf. bilag 1.

Det bemærkes, at udvalgene ikke tilføres yderligere anlægsmåltal – og at puljen som udgangspunkt rent bevillingsteknisk er placeret i 2026. Beløbet som hver forvaltning må eksekvere på anlæg i 2023, forbliver altså det samme. Forvaltningernes anlægsmåltal for 2024 er på nuværende tidspunkt ukendt, men fastsættes senest med Indkaldelsescirkulære 2024.

Af den årsag foreslås puljemidlerne fordelt mellem år ud fra det eksisterende anlægsprojekts periodisering – startende i 2024. Eksempelvis vil et projekt, der har 50% af sit budget placeret i 2024, ligeledes få 50% af de tilførte puljemidler placeret i 2024. Som udgangspunkt periodiseres der ikke puljemidler i 2023, idet Sundheds- og Omsorgsudvalgets anlægsmåltal, som nævnt, dermed vil blive overskredet. Viser der sig ledige anlægsmåltal i løbet af 2023 gennem de løbende anlægsoversigter, foretager forvaltningen en sådan periodisering, såfremt de tilførte puljemidler kan eksekveres i 2023.

Videre proces

Udmøntning af anlægspuljen indarbejdes i 1. anlægsoversigt i 2023, som forventes behandlet i Økonomiudvalget den 14. marts og Borgerrepræsentationen den 23. marts 2023.

Jakob Krogh

/Morten Sten Andersen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning. 
Til top