Mødedato: 17.09.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, udvalgsværelse D, 1. sal, værelse 103,

Demografitilpasning af plejeboligkapacitet 2020/2021

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal tage stilling til tilpasning af plejeboligkapaciteten. 

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender plan for tilpasning af kapaciteten for plejeboliger 2020 og 2021.
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender tilpasning af kapaciteten for demensboliger i 2020 og 2021.

Problemstilling

For at sikre, at der er det rette antal plejeboliger til den københavnske ældrebefolkning, tilpasses plejeboligkapaciteten årligt som følge af den demografiske udvikling. Dette sker løbende i henhold til Moderniseringsplanen. I den sammenhæng bygges der løbende nye plejehjem, og utidssvarende plejeboliger ombygges til moderne plejeboliger. Endvidere skal kapaciteten for demensboliger tilpasses.

Med denne indstilling godkender udvalget, hvordan pleje- og demensboligkapaciteten tilpasses i 2020 og 2021.

Løsning

Tilpasning af plejeboligkapacitet som følge af den demografiske udvikling 2020 - 2021       

Økonomiforvaltningen udarbejder årligt en demografiprognose for de kommende 14 år, samt en efterregulering af det indeværende år. Demografiprognosen fra 2020 omfatter således en prognose for 2021-2034 og en efterregulering for 2020. Efterreguleringen beregnes ved at tage differencen mellem den seneste prognose for antallet af ældre og det faktiske antal ældre ved indgangen i indeværende år. Efterreguleringen giver således en status på, om udviklingen i indeværende år har været som forventet efter prognosen.

Som følge af demografiprognosen skal der i 2020 åbnes i alt 65 plejeboliger. Dette er i alt 40 boliger mere end forventet i forbindelse med demografiprognosen fra 2019. Dette skyldes, at der er færre ældre, der er døde eller fraflyttet kommunen end forventet, og/eller at der er indflyttet flere end forventet. En efterregulering på 40 boliger er atypisk, idet efterreguleringen typisk er +/- op til 10 boliger. Forvaltningen vil, når efterreguleringsniveauet for 2021 er kendt, vurdere om der er behov for dialog med Økonomiforvaltningen om prognosens planlægningsmæssige robusthed.

I tabel 1 nedenfor opsummeres tilpasningen af plejeboligkapaciteten i 2020 og
2021.

Tabel 1: Tilpasning af plejeboligkapaciteten 2020 - 2021

2020

2021

Demografiregulering

65

Overført fra 2019

-50

Underkapacitet 2020

-15

Demografiregulering

47

Underkapacitet 2020

15

Samlet behov 2021

62

Tryghedsboliger

47

Underkapacitet 2021

-15

 

Plejeboligkapaciteten 2020                                                                                                         

Der skal i 2020 åbnes 65 plejeboliger, som følge af den demografiske udvikling.
Dette er håndteret ved hjælp af, at der ved udgangen af 2019 var en overkapacitet
på 50 plejeboliger, da der i 2019 blev åbnet tre nye plejehjem (Huset William,
Solgaven Valby og Klostergården), samt den sidste bygningsetape på Hørgården.
Der er således overført en overkapacitet på 50 plejeboliger, og der skal derfor reelt
kun åbnes 15 nye plejeboliger i 2020.

Det er imidlertid ikke fysisk muligt at åbne disse pladser i 2020, og der er således
en planlægningsmæssig underkapacitet på 15 pladser i 2020. Det bemærkes, at
der som følge af COVID-19 ikke har været pres på plejeboligkapaciteten i 2020 og
således har borgere med behov for plejebolig fået tilbudt en plejebolig.

Plejeboligkapacitet 2021

Der skal åbnes 47 plejeboliger i 2021 som følge af den demografiske udvikling.
Underkapaciteten fra 2020 på 15 boliger overføres, og der skal således åbnes i alt
62 plejeboliger i 2021. Der kan i 2021 fysisk realiseres i alt 47 nye boliger gennem
åbning af tryghedsboliger i henholdsvis Guldbergs Have, Nørrebro, og i
Sundparken, Amager. Det bemærkes, at der ikke åbner nye plejehjem i 2021.

Tryghedsboliger i Guldbergs Have på Nørrebro og i Sundparken på Amager

Tryghedsboliger er målrettet borgere, der grundet utryghed og ensomhed i dag
visiteres til en plejebolig, men som forventes at opnå højere livskvalitet i en
tryghedsbolig, placeret i et bofællesskab med tilknyttet personale. Tryghedsboliger placeres i tidligere ældreboliger og indgår i den samlede plejeboligkapacitet. Der åbnes i 2021 i alt 47 tryghedsboliger: 24 boliger i Guldbergs Have og 23 boliger i Sundparken.

Der åbnes således i alt 47 boliger i 2021, og der er dermed et kapacitetsunderskud på 15 boliger jævnfør demografiprognosen. Kapacitetsunderskuddet svarer til under 0,5 % af den samlede plejeboligkapacitet, og det er vurderingen på nuværende tidspunkt, at der forventeligt er et tilstrækkeligt antal boliger til borgere med behov for plejebolig i 2021. De manglende boliger forventes realiseret i de kommende år i forbindelse med Moderniseringsplanen.

Det undersøges, om der eventuelt allerede i 2021 vil kunne etableres tryghedsboliger i et antal ledige ældreboliger tilknyttet plejehjemmet Solgaven Valby ved Ny Ellebjerg Station. Plejehjemmet er målrettet blinde og svagtseende og åbnede i 2019 med 93 plejeboliger og 26 ældreboliger, og tryghedsboligerne vil derfor formentlig primært have sigte på blinde og svagtseende ældre. Der er
for nuværende en vis ledig kapacitet i de nævnte ældreboliger.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i givet fald fremlægge en konkret beslutningssag for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Tilpasning af kapaciteten af demensboliger

Demografiprognosen skelner økonomisk mellem somatiske plejeboliger og demensboliger, idet udgifterne til drift af en demensbolig er væsentlig højere end udgifterne til drift af en somatisk bolig. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har fået midler til drift af otte yderligere demensboliger i 2020 (ud af de i alt 65 boliger, der etableres i 2020). Ligeledes kan ni plejeboliger i 2021 driftes som
demensboliger.

I 2020 er otte somatiske boliger allerede konverteret til demensboliger på blandt andet Lindehusene i De Gamles By og Pilehuset i Bystævneparken. Konverteringerne er sket i forbindelse med flytning af demensafdelinger og konvertering af enkelte boliger til demensboliger i takt med, at disse er blevet ledige.

I 2021 konverteres yderligere ni somatiske boliger til demensboliger på Pilehuset.

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil ultimo 2020 få forelagt en indstilling vedrørende etablering af demensboliger i de kommende år. Det forventes, at der over de kommende år både skal konverteres boliger og etableres et nyt plejehjem målrettet borgere med demens.

Tilpasning af plejeboligkapaciteten  – en stigende udfordring.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen planlægger typisk tilpasning af plejeboligkapaciteten, dvs. åbning og lukning af plejehjem, minimum 5 - 6 år frem, svarende til den periode det tager at etablere et nyt plejehjem. Trods den lange planlægningshorisont, er det ikke muligt at ramme helt præcist med plejeboligkapaciteten de enkelte år. Dette skyldes blandt andet, at der på en del
projekter opstår forsinkelser. Endvidere vanskeliggøres det af de løbende ændringer i demografiprognoser.

Det vurderes, at det bliver stadig mere udfordrende at sikre den nødvendige plejeboligkapacitet. Dette skyldes dels, at der er pres på byggegrunde og forsinkelse i en række projekter. Samtidig er processer omkring helhedsplaner, lokalplaner, og eventuelle salg af grundarealer stadig mere komplekse og forsinkes ofte i forhold til det først forventede.

Det fremgår af seneste budgetaftale for 2021, at der afsættes midler til at dække de øgede udgifter til Moderniseringsplan 2 som følge af demografiudviklingen, så dækningsgrad for plejeboliger kan opretholdes til og med 2025. Derudover lægges der i budgetaftalen op til, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, med inddragelse af Økonomiforvaltningen, skal udarbejde forslag til plejeboligplan for 2026 og frem med henblik på en aftale, som kan indgå i Budget 2022.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Med budgetaftalerne for 2020 og 2021 er der dækning for åbning af plejehjemspladserne i 2020 og 2021.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen følger løbende udviklingen og holder Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteret.

 

Katja Kayser/

 

  /Per Christensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top