Mødedato: 16.06.2005, kl. 14:00

Ingen titel

Ingen titel

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 16. juni 2005

 

 

Sager til beslutning

 

10.      Høring: Forslag til styrket brugerdemokrati og mere selvforvaltning, samt høring om kommissorium for lokaludvalg

 

SOU 175/2005  J.nr. 22/2005

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at denne indstilling fremsendes til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling som Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar.

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 16. juni 2005

Indstillingen blev godkendt, idet det blev præciseret at lokaludvalgene ikke må udtynde kompetencen for folkevalgte/brugervalgte organer.

 

 

RESUME

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har anmodet fagudvalgene om høringssvar på forslag til styrket brugerdemokrati og selvforvaltning samt forslag til kommissorium for lokaludvalg. Fagudvalgene skal tillige sikre, at høringsberretigede parter i eget regi høres inden den 24. juni henholdsvis 1. juni  2004. Endvidere anmodes fagudvalgene om, med inddragelse af brugerne, inden den 1. september 2005 at udarbejde en udviklingsplan for brugerdemokrati og selvforvaltning.  

 

Da høringsfristen er kort er det aftalt med Sekretariatet for Demokrati- og Serviceudvikling, at høring finder sted med henblik på fremlæggelse på Sundheds- og Omsorgsudvalgsmødet den 25. august 2005.

 

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling vil fremlægge endeligt forslag for Borgerrepræsentationen i september – oktober sammen med fagforvaltningernes udviklingsplaner for implementering af forslaget.

 

Høring om brugerdemokrati og selvforvaltning

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling fremlægger følgende:

1.      Forslag til målsætninger for øget demokrati og selvforvaltning

2.      Udarbejdelse af udviklingsplan for brugerdemokrati/selvforvaltning fra alle stående udvalg

 

Ad. 1.: Forslag til målsætninger for øget demokrati og selvforvaltning omhandler følgende fire punkter:

o       Mere indflydelse til brugerne og styrket dialog med BR/udvalg

o       Bedre rammer for brugerdemokratiet på institutionsniveau

o       Udlægning af kompet ence til institutionerne

o       Selvforvaltning på institutionsområder med bredt engagement fra en betydelig del af brugergruppen

 

Sundhedsforvaltningen anbefaler, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig  målsætningerne i forslaget om øget demokrati, da de ligger i forlængelse af udvalgets intentioner og forvaltningens eksisterende aktiviteter.

Yderligere tiltag, særlig i forhold til målsætningerne i forslaget om selvforvaltning, skal ses i sammenhæng med, at der allerede i dag er en tæt brugerinddragelse i forbindelse med forvaltningens aktiviteter, og at hovedparten af de brugere forvaltningen har som målgruppe, formentlig ikke har de fornødne ressourcer til yderligere tiltag.

 

Ad. 2.: Udarbejdelse af udviklingsplan for brugerdemokrati/selvforvaltning fra alle stående udvalg

Fagudvalgene anmodes om inden den 1. september 2005 at udarbejde en udviklingsplan, som beskriver hvilke initiativer, der igangsættes på udvalgsområdet med henblik på at tilgodese Borgerrepræsentationens ønsker til udvikling af brugerdemokrati og selvforvaltning. Det skal tilstræbes, at inddrage brugerne i udarbejdelsen af udviklingsplanen.

 

Efter Sundhedsforvaltningens vurdering er forslaget ikke realiserbart indenfor den fastlagte tidsramme. En udviklingsplan, som inddrager de ældre i processen, skal have en længere tidshorisont, hvis den skal gennemføres demokratisk, så brugerne får ejerskab fra første fase.

 

Sundhedsforvaltningen anbefaler, at udarbejdelse af en udviklingsplan for brugerdemokrati og selvforvaltning afventer, at det nye Sundheds- og Omsorgsudvalg konstitueres. En udviklingsplan med mål og initiativer er et led i det strategiske arbejde, som Sundheds- og Omsorgsudvalget tager fat på med henblik på færdiggørelse primo 2006 og med efterfølgende fremsendelse til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling.

 

 

Høring om forslag til kommissorium for lokaludvalg

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling fremlægger følgende forslag:

o       at der etableres 15 lokaludvalg i København, og

o       at lokaludvalgene skal fungere som politiske organer med rådgivende og i begrænset omfang politisk kompetence i forhold til et afgrænset geografisk område.

 

Sundhedsforvaltningen anbefaler, at etablering af lokaludvalg afstemmes med det arbejde, der er igangsat vedrørende reorganisering af de administrative strukturer og distrikter i forvaltningerne i Københavns Kommune. Hertil kommer, at det er væsentligt at sammentænke lokaludvalgenes fremtidige funktion og kompetencer med allerede eksisterende organer på ældreområdet. På ældreområdet er der jf. Serviceloven allerede etableret 15 Ældreråd, som dækker dele af de funktioner, der er nævnt for lokaludvalg. Endvidere er det vigtigt at overveje hvilke sager, lokaludvalgene skal høres om.

 

Endelig anbefaler Sundhedsforvaltningen, at lokaludvalgene finansieres af midler udenfor Sundhedsforvaltningens rammer.

 


 

Til top