Mødedato: 16.05.2013, kl. 14:30
Mødested: Skt. Elisabeth på Amager, Forebyggelsescentret

Trivselsundersøgelsens resultater

Se alle bilag
Resultatet af forårets trivselsundersøgelse blandt medarbejdere og ledere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget til orientering.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om trivselsundersøgelsens resultater til efterretning.

Problemstilling

I foråret 2013 er der gennemført en trivselsundersøgelse blandt alle fastansatte medarbejdere i Københavns Kommune. I SUF har ca. 6.100 medarbejdere og ledere modtaget et spørgeskema.

Alle ledere i SUF fik adgang til de enkelte arbejdspladsers resultater af trivselsundersøgelsen den 12. april.

Løsning

På udvalgsmødet vil direktionen orientere om trivselsundersøgelsens hovedresultater i SUF.

Trivselsundersøgelsen 2013 er gennemført blandt alle fastansatte, som har været ansat i minimum tre måneder. I SUF er svarprocenten landet på 83 %. Til sammenligning er svarprocenten i Københavns Kommune på 77 %. SUF's svarprocent ligger denne gang væsentligt højere end i 2008 og 2010, hvor svarprocenten var hhv. 57 % og 75 %. Den høje svarprocent i dette års undersøgelse giver et godt grundlag for det videre arbejde med trivslen i SUF.

Københavns Kommunes Centrale Samarbejdsorgan (CSO) har besluttet, at dette års trivselsundersøgelse baserer sig på KL's og KTO's spørgeskema "Trivselmeter". Derfor er spørgeskemaet og de temaer, der undersøges, ikke de samme som de tidligere undersøgelser, der blev gennemført i 2010 og 2008. Det betyder, at det ikke er muligt at foretage egentlige sammenligninger mellem dette års trivselsundersøgelse og resultaterne fra 2010 og 2008. Til gengæld er det i år muligt at sammenligne resultaterne med kommunalt ansatte i Danmark. En sådan sammenligning er foretaget i SUF's hovedrapport og viser, at SUF's resultater på hovedtemaerne i undersøgelsen ligger på niveau med eller højere end gennemsnittet for kommunalt ansatte i Danmark.

Overordnede reultater af trivselsundersøgelsen
Trivselsundersøgelsen 2013 viser generelt rigtig pæne resultater i SUF. Resultaterne af de tre overordnede temaer i undersøgelsen: Tilfredshed, Motivation og Engagement befinder sig enten i feltet "Højt" eller "Meget højt". Til sammenligning er SUFs resultater på alle tre temaer højere end Københavns Kommunes resultater samlet set. Det skyldes ikke mindst høje besvarelser fx på spørgsmålet om tilfredshed med jobbet som helhed samt bemærkelsesværdige høje besvarelser på spørgsmålet om at være villig til at yde en ekstra indsats, hvis det er nødvendigt.

Et andet interessant resultat af trivselsundersøgelsen er, at forskellene i SUFs resultater er små, hvis man sammenligner ydelsesområder (fx hjemmepleje og plejehjem), og hvis man sammenligner de samlede resultater i de fem lokalområder. Også sammenligninger af faggrupper i SUF viser kun mindre forskelle. Blandt faggrupper scorer SOSU-assistenter i hjemmeplejen dog lavere end resten af SUF og i lidt mindre grad sygeplejersker på plejehjem samt akademikere.

De små forskelle i resultaterne af undersøgelsen tyder på, at SUF samlet set på trivselsspørgsmål ligger rimeligt i ro, og at der ikke på fx et ydelsesområde er et egentligt trivselsefterslæb. De ensartede resultater giver endvidere mulighed for at igangsætte fælles indsatser i SUF med dels at forbedre, dels at fastholde trivslen. Af temaer i trivselsundersøgelsen som scorer lavest og samtidig har stor sammenhæng med medarbejdernes tilfredshed, kan der fx peges på:
  • At de ansatte har indflydelse på forandringer
  • At nærmeste leders kommunikation til de ansatte er god, og at forslag fra de ansatte behandles respektfuldt af ledelsen
  • At konflikter løses på en retfærdig måde
  • At de ansatte har mulighed for at lære nyt i arbejdet og har muligheder for efter- og videreuddannelse
Andre resultater
Af andre resultater i trivselsundersøgelsen kan der peges på, at ledernes trivsel ligger meget højt. Det er ikke usædvanligt, at ledere scorer højere end medarbejdere i trivselsundersøgelser, men ledernes resultater i denne undersøgelse bør fremhæves som et rigtig godt resultat.

Centralforvaltningen scorer lavere end resten af SUF på de overordnede temaer i undersøgelsen; Tilfredshed, Motivation og Engagement. Det er primært i de spørgsmål, der vedrører organisering af arbejdet samt læring og udvikling, at Centralforvaltningens scorer er lavere end resten af SUF.

De enheder i Lokalområde VKV, der deltager i projektet om træning i arbejdstiden, scorer med undtagelse af en enkelt enhed bemærkelsesværdigt højere på spørgsmålet om sundhedsfremme på arbejdspladsen.

De standardrapporter, som analysefirmaet har udarbejdet, indeholder analyser af medarbejderne, hvor de inddeles i grupper. Disse analyser viser, at SUF ligger meget højt på antallet af "ildsjæle" (20 %). Ildsjæle-medarbejdere er i denne sammenhæng karakteriseret ved at være villige til at yde en ekstra indsats og er stolte af at være ansat i SUF. Kombinationen mellem høj motivation og højt engagement gør ildsjælene til meget værdifulde medarbejdere.

Spørgsmål om krænkende adfærd
Som i 2008 og 2010 er der i dette års trivselsundersøgelse medtaget spørgsmål om krænkende adfærd. Resultaterne for 2013 viser, at andelen af medarbejdere, der har været udsat for fysisk vold samt trusler om vold, er faldet, hvis man sammenligner med de tidligere undersøgelser. Andelen af medarbejdere, der har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed, er på samme niveau som i 2010, mens andelen af medarbejdere, der har været udsat for mobning er steget med 2 procentpoint fra 2010 til nu, så det er på samme niveau som i 2008 (11 %). For Københavns Kommune er det 10 % af medarbejderne, der angiver, at de har været udsat for mobning inden for de sidste 12 måneder.

I det opfølgningsarbejde, der nu sættes i gang, er der særlig fokus på mobning. Det gælder både den del af opfølgningen, der ligger på de enkelte arbejdspladser og den centrale del af opfølgningen med afsæt i SUF MED. Dertil kommer, at forvaltningen i samarbejde med Arbejdsmiljø København har udarbejdet en guide til arbejdet med mobning, som arbejdspladserne kan bruge til den lokale opfølgning.

Opfølgning på trivselsundersøgelsen
Det konkrete arbejde med trivselsundersøgelsens resultater på arbejdspladserne er gået i gang. Arbejdspladsernes trivselsresultater drøftes af ledelse og medarbejdere og i de lokale MED-udvalg. SUF MED drøfter i maj og juni trivselsundersøgelsens resultater og beslutter de fælles opfølgningspunkter, som skal danne grundlag for SUFs videre arbejde med dels af fastholde de gode resultater, dels at forbedre trivslen yderligere.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.



Katja Kayser

                                                    /Kim Maskell

Beslutning

Udvalget godkendte indstillingen og bad om at blive orienteret om MED-udvalgets opfølgning på Trivselsundersøgelsen.
Til top