Mødedato: 15.11.2012, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Udmøntning af midler til forebyggende og sundhedsfremmende aktiviteter efter Servicelovens § 79

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges udmøntning af tilskud til forebyggende og sundhedsfremmende aktiviteter efter Servicelovens § 79 til efterretning.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager udmøntning af tilskud til sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter i ældreklubber efter Servicelovens § 79 for 2013 til efterretning.

 

Problemstilling

Københavns Kommune giver årligt tilskud efter Servicelovens § 79 til sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter. I 2013 er der afsat 25.825.000 kr., hvoraf 20.834.000 kr. fordeles på baggrund af ansøgning fra ældreklubber/foreninger. De resterende 4.991.000 mio. kr. er som tidligere år prioriteret til særlige indsatsområder som f.eks. motion, madklubber, samarbejdspuljen, Skt. Josef partnerskabet mv. (se tabel 1).

Sundheds- og Omsorgsudvalget har i 2011 ændret indholdskriterier for § 79 klubber med udgangspunkt i reformprogrammet Aktiv og Tryg hele livet og Sundhedspolitikken Længe leve København. På udvalgets møde den 16. august 2012 blev der vedtaget nye tildelingskriterier, og samtidig blev fokus på sundhedsfremme og bevægelse skærpet. 

Der er tidligere varslet en besparelse på 3,4 mio. kr i 2013 og 2 mio. kr. i 2014 i puljen til forebyggende og sundhedsfremmende aktiviteter efter servicelovens § 79. Udfra dette har forvaltningen forelagt en simuleret tildeling på udvalgsmødet den 24. maj 2012.

I forbindelse med indgåelsen af budgetaftalen for Budget 2013 blev besparelsen udskudt et år med henblik på at give foreningerne større fleksibilitet i forhold til at tilpasse deres økonomi til de forestående besparelser. I 2014 reduceres puljen med 3,4 mio. kr. og i 2015 reduceres puljen med 2 mio. kr.
 
Sundheds- og Omsorgsudvalget modtog den 20. september 2012 notat om, hvorledes forvaltningen vil håndtere overgangsordningen, dels i tildelingen af midler for 2013 samt vejledning af de berørte foreninger og klubber.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har delegeret udmøntningen af tilskud efter Servicelovens § 79 til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. I forbindelse med udvalgets møde den 16. august 2012 blev der udpeget en følgegruppe bestående af to repræsentanter for udvalget til at følge forvaltiningens udmøntning for 2013.

Løsning

Modtagne ansøgninger og bevilling af midler
Forvaltningen har modtaget 35 ansøgninger om tilskud efter Servicelovens § 79. Forvaltningen agter at bevilge i alt kr. 20.834.000 kr. i tilskud til 31 klubber og foreninger med i alt cirka 11.500 medlemmer. Der gives afslag til tre ansøgere, der ikke lever op til det skærpede fokus på sundhedsfremme og bevægelse (se nedenstående afsnit herom).


Implementering af overgangstildelingen i 2013
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen håndterer på baggrund af beslutningen om at udskyde besparelsen, og Sundheds- og Omsorgsudvalgets ønske om størst mulig fleksibilitet i overgangsperioden, udmøntningen af midler for 2013, ved at tage udgangspunkt i de kriterier, som Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte på deres møde den 16. august 2012, og som har dannet grundlag for de ansøgninger om støtte, som forvaltningen har modtaget.

For at forberede tilskudsmodtagerne på de reducerede bevillinger i 2014, vil der af bevillingsskrivelserne for 2013 fremgå en bevilling, der viser det tilskud, som de ville have modtaget, hvis den planlagte besparelse var fuldt implementeret, og alle øvrige forhold omkring dette års ansøgningsrunde var stabile. Herudover tildeles der overgangsbevillinger, der kompenserer for den planlagte besparelse og tager hensyn til det tildelte tilskud for 2012.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen tilbyder vejledning i forbindelse med tilpasningsprocessen og støtte til evt. at finde andre lokaler. De klubber, der tilbydes vejledning i forbindelse med de forventede besparelser, er markeret med ’x’ i oversigten over bevillinger (bilag 1).

En ny ansøger

Værestedet Kaleidoskop på Nørrebro er ny ansøger. Stedet tilbyder motions-, sundheds- og sociale aktiviteter og har kontakt til særligt svage grupper. De vil etablere en egentlig forening og indgå i samarbejdet med øvrige klubber på Nørrebro. Værestedet modtager en bevilling på 120.000 kr.


Ændringer og afslag i tildeling af tilskud

Opmærksomheden  henledes på, at bevillingen til Daghøjskolen på Peder Lykke Centret er tilpasset den reduktion, der blev varslet i forbindelse med bevillingen for 2012. Reduktionen i tilskuddet skal ses på baggrund af høje lønomkostninger til administration og undervisning. Der gives afslag til ansøgninger fra tre filmklubber med henvisning til det skærpede fokus på sundhedsfremme og bevægelse.

Oversigt over bevillinger fremgår af bilag 1. Sundheds- og Omsorgsudvalget bestilte på udvalgets møde den 16. august 2012 en oversigt over ansøgernes ejendomsudgifter. Den findes i bilag 2. 

Driftsoverenskomst og kommunale enheder
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har en driftsoverenskomst med VOC i Valby, der betinger en reguleret stigning af den årlige bevilling. Det betyder, at bevillingen ikke tildeles alene på baggrund af ansøgningen men også reguleres efter de gældende regler. Driftoverenskomsten med VOC påtænkes opsagt til udgangen af 2013. Forvaltningen vil indgå dialog med VOC Valby for at støtte centret til de bedst mulige løsninger for driften frem mod 2014 og 2015. 

De kommunale tilbud Husum Vænge og Sløjfen forventes tilsvarende reduceret som følge af de nye tildelingskriterier og besparelserne i 2014 og 2015. Disse vil modtage tilsvarende tilbud og rådgivning fra forvaltningen med henblik på, at driften tilpasses den nye situation i 2014.

Yderligere perspektiver
På mødet med følgegruppen blev der drøftet andre tematikker i tilknytning til udmøntningen af tilskud, herunder muligheden for at ældreklubber tilbyder job med løntilskud eller praktik til unge eller andre arbejdsløse, læring om økonomistyring i klubberne, etablering af socialøkonomiske virksomheder og samarbejde med virksomheder generelt.

Prioritering af midler til særlige indsatsområder
På baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutning om at fastholde fokusområderne fra tildelingen i 2011 og skærpe fokus på sundhedsfremme og bevægelse, er der afsat  midler til særlige indsatsområder: Fællesspisning/madklubber, styrketræning og motion, herunder uddannelse af frivillige instruktører. Desuden er der med henblik på fortsat udbygning af samarbejdet mellem kommune og civilsamfund afsat 0,55 mio. kr. til den samarbejdspulje, som udvalget vedtog på møde den 4. november 2010 til finansiering af fælles aktiviteter og projekter for kommunale enheder og klubber.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har indgået et partnerskab med Aktivitetscenteret Sankt Joseph, der løber til udgangen af 2012. Københavns Kommune betaler ejendomsudgifterne til lokaler, mens Aktivitetscenteret selv afholder alle andre udgifter til aktiviteter for ældre, herunder løn. Partnerskabsaftalen genforhandles for en ny fire-årig periode.

Som noget nyt har forvaltningen afsat en pulje til særlige indsatser for mindre grupper, der ikke har foreningserfaring og har brug for støtte til at komme i gang eller har andre vanskeligheder ved at indgå i den generelle ansøgningsprocedure.

Økonomi

Den samlede bevilling for 2013 fordeles jf. budgettet nedenfor:

Samlet bevilling

      kr  25.852.000

Til udmøntning efter ansøgning

 kr  20.834.000

Udvikling, styrketræning samt vedligehold af maskiner

 kr        950.000

Samarbejdspulje. Udmøntes i samarbejde med det centrale samarbejdsforum

 kr        550.000

Til udvikling af madaktiviteter i samarbejde med civile aktører

 kr        500.000

Administration, arrangementer og uddannelse for § 79 området

 kr        763.000

Justering i forhold til udgifter på kommunale ejendomme. Kbh. Ejendomme regulering

 kr        210.000

Sankt Josef, partnerskab

 kr    1.640.000

Mjølnerparkens Bofællesskab. Fordeles ikke. Udbetales som husleje ifølge bevilling. Afvikles 2014.

 kr        155.000

Pulje til særlige indsatser for ikke-foreningsvante

 kr        250.000

 

Videre proces


        Anne Skovbro

                                                                                /Pernille Hansted

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top