Mødedato: 15.05.2014, kl. 14:30
Mødested: Neurologi- og Rehabiliteringscenter København, Bystævneparken 18

Høring af Kommuneplanstrategi 2014

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal afgive høringssvar til Økonomiudvalget om Kommuneplanstrategi 2014 Den Sammenhængende By.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 
  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at sende indstillingen som høringssvar til Økonomiudvalget vedrørende Kommuneplanstrategi 2014.

Problemstilling

Ifølge planloven skal Borgerrepræsentationen i første halvdel af valgperioden vedtage en kommuneplanstrategi. Kommuneplanstrategien sætter rammerne for revisionen af selve kommuneplanen, der regulerer den fysiske planlægning i byen og vil gælde fra 2015 til 2025.

Kommuneplanstrategien er således et vigtigt redskab for Sundheds- og Omsorgsudvalget, da det giver mulighed for at påvirke den fysiske planlægning og udvikling af byen, og dermed skabe gode rammer for bevægelse, ophold og leg både i skolen, til og fra arbejde og i fritiden. Herved kan Sundheds- og Omsorgsudvalget arbejde med københavnernes sundhed gennem andre politikområder.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har deltaget i arbejdet med at udarbejde Kommuneplanstrategien, hvilket bl.a. afspejler sig i strategiafsnittet om Sunde rammer for københavnerne.

Kommuneplanstrategi 2014 Den Sammenhængende By (bilag 1) indeholder de overordnede mål og indsatser i de kommende års byudvikling i København.

Kommuneplanstrategien indeholder fem temaer:

  • Plads til flere københavnere
  • Bæredygtig udvikling
  • Flere arbejdspladser i København
  • En sammenhængende by
  • Kvalitet i byen

Løsning

Sundheds- og Omsorgsudvalget ser gerne, at temaerne i kommuneplanstrategien, Den Sammenhængende By, understøtter forvaltningens ansvar for at fremme københavnernes sundhed og reducere den sociale ulighed i sundhed. Social ulighed i sundhed forventes at blive et tværgående hensyn i den kommende Sundhedspolitik 2015-2025 for Københavns Kommune. Det er vigtigt, at de fysiske rammer i byen understøtter de sunde valg i borgernes hverdag, hvis det skal lykkes at reducere den sociale ulighed i sundhed. Københavnerne skal have let adgang til rekreative arealer og idrætsfaciliteter, og det skal være lettere for københavnerne at vælge cyklen frem for bilen, fordi det giver mulighed for at integrere bevægelse og motion i hverdagen - fx i forbindelse med transport mellem hjemmet og skole, uddannelser og arbejde. Derudover er det også vigtigt, at den fysiske planlægning og udvikling af byen sker med henblik på bl.a. at skabe gode muligheder for boliger til alle samt at sikre koblingen mellem nye byudviklingsområder og udsatte byområder, så der ikke sker yderligere segregering. 

Sunde rammer
Det er derfor positivt, at sundhed med denne kommuneplanstrategi er blevet yderligere fremhævet, og at det dermed er tydeligt, at arbejdet med at fremme københavnernes sundhed er en opgave, der påhviler alle forvaltninger, og som gerne skal løftes på tværs af udvalgene.

Vejstøj, luftforurening og helbredsproblemer
Det er også positivt, at der i strategien er fokus på sammenhængen mellem vejstøj, luftforurening og helbredsproblemer. At bo ved en stærk trafikeret vej med megen støj kan bl.a. medføre stress, forhøjet blodtryk, koncentrationsbesvær og flere sygedage. Boligerne ved de mest støjbelastede veje er overvejende almene boliger, som særligt mindre ressourcestærke københavnere bliver henvist til via den boligsociale anvisning.

Ældre i byen
Sundheds- og Omsorgsudvalget bemærker konkret, at temaerne i kommuneplanstrategien primært adresserer udfordringer med befolkningstilvæksten i forhold til unge og børnefamilier. Analyser af befolkningsudviklingen peger på, at der efter 2025 vil ske en stigning i andelen af ældre københavnere. Dette bør derfor også være et væsentligt opmærksomhedspunkt i forhold til planområdet. 

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Fra marts til maj 2014 gennemføres høringen i udvalgene, de 12 lokaludvalg samt Udsatterådet, Ældrerådet og Handicaprådet. Derefter sendes kommuneplanstrategien i offentlig høring. Høringssvarene samles i en hvidbog og fremlægges sammen med Kommune-planstrategien for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i december 2014 med henblik på vedtagelse. Kommuneplanstrategien og høringssvarene indgår som grundlag for Kommuneplan 2015, der politisk behandles i første halvår af 2015.

Lars Storm Gregersen 

                                                                                    /Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om at kommuneplanstrategien også skal søge at fremme den kollektive trafik med henblik på at nedbringe luftforureningen, vejstøj og helbredsproblemer i kommunen. 
Til top