Mødedato: 15.01.2015, kl. 14:30
Mødested: Højdevang Sogn Plejecenter

Orientering om evaluering af 'medicingennemgang ved klinisk farmaceut på plejecenter'

Se alle bilag
Flere medier har i dagene omkring den 30. december 2014 omtalt evalueringen af den københavnske indsats ”Medicingennemgang ved klinisk farmaceut på plejecentre”. Projektet blev gennemført i efteråret 2013, og forvaltningen har evalueret indsatsen i samarbejde med Danmarks Apotekerforening.

Indstilling og beslutning

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om projektet 'Medicingennemgang ved klinisk farmaceut' på plejecentre til efterretning.

Problemstilling

Borgerne på de københavnske plejehjem er blandt de svageste borgere i Københavns Kommune. Mange har flere sygdomme, og næsten alle borgerene indtager mere end 6 forskellige medicinske præparater dagligt. Medicinområdet er vigtigt for borgernes helbred og trivsel. Ikke destomindre er det en kontinuerlig udfordring at sikre, at alle borgere får rigtig og sikker medicin. Det har altid været en udfordring ved sektorovergange at skabe overblik over borgerens medicinering og sikre lægeansvar for borgerens samlede medicinering.

Som et led i at sikre rigtig medicin til de københavnere, der bor på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens plejecentre, valgte Sundheds og Omsorgsforvaltningen i 2013 at gennemføre et projekt, hvor farmaceuter gennemgik borgernes medicinordinationer. Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres hermed om evalueringen af projektet samt den fremadrettede indsats.

Løsning

Der skelnes mellem to udfordringer ved medicinhåndteringen:

1. Sikker medicin: hvor man sikrer at borgerne modtager den medicin, der er ordineret
fx. om kommunens sygeplejersker har doseret medicinen korrekt

2. Rigtig medicin: hvor man sikrer at borgerne får ordineret den medicin, der passer til sundhedstilstanden
dvs. om lægen/ lægerne har ordineret den medicin, der passer til borgeren, i den rigtige mængde og uden utilsigtede interaktioner

Det er spørgsmålet om rigtig medicin, der har været genstand for projektet ”Medicingennemgang ved klinisk farmaceut på plejecentre”. Rapporten siger således ikke noget om sikker medicin på Københavns Kommunes plejecentre.

Formålet med projektet har været en kompetenceudvikling af det sundhedsfaglige personale. Målet har været at identificere eventuelle problemer ved den enkelte borgers medicinering, så de kommunale medicinansvarlige medarbejdere har mulighed for at drøfte disse med borgerens læge.

Indsatsen blev gennemført i efteråret 2013, og i denne periode fik 1.817 af kommunens plejehjemsbeboere gennemgået deres medicinordinationer. Evalueringen omfatter 302 medicin-gennemgange (bilag 1). Erfaringerne med 'Medicingennemgang ved klinisk farmaceut' bekræfter, at der er store udfordringer med medicineringen af ældre borgere. De ældre borgere har ofte mange sygdomme, får mange præparater fra mange ordinerende læger (udover borgerens egen læge er der ofte involveret både hospitalslæger, ambulatorier og privat praktiserende læger som fx psykiatere i medicineringen).

Rigtig medicin
Om borgernes medicin er 'rigtig', er i mange tilfælde ikke et sort/hvidt spørgsmål. Det afhænger af en række skøn og vurderinger som i sidste ende kun kan foretages af en læge.

Farmaceuterne har gennemgået gennemgået borgernes medicinordinationer med henblik på:

1)      Uhensigtsmæssigt præparatvalg, fx en borger, der har vanskeligheder ved at synke tabletter, og med fordel kan anvende en smeltetablet eller mikstur

2)      Underdosering

3)      Overdosering

4)      Manglende medicingivning (af ikke fast medicin), fx ved astmaanfald

5)      Bivirkninger, fx en borger, der får forstoppelse pga. andre præparater

6)      Interaktioner mellem præparater

7)      Ubehandlet indikation, fx symptomer, der ikke bliver behandlet

8)      Manglende indikation, fx borgere, der får mavesårsmedicin uden at have konstateret mavesår

I medierne refereres det til, at der er fejl i 99% af den udleverede medicin. Dette er ikke i overensstemmelse med rapportens faktiske konklusioner. Evalueringen af indsatsen har vist, at i de tilfælde, hvor borgers praktiserende læge har svaret på medarbejdernes henvendelse (57% af de 302 medicingennemgange), har lægen accepteret gennemsnitligt 2,1 ud af de gennemsnitligt 4,2 fremsendte forslag pr. borger, dvs. 50%.

Fremadrettede indsatser for forbedret medicinering på plejecentre

Tre indsatser forventes i det kommende år at bidrage til at forbedre medicineringen.

  • Implementering af Fælles Medicinkort (FMK)

Det Fælles Medicinkort (FMK) er en database. Der sikrer at sundhedsfaglige personer, der behandler borgerne kan dele viden om, hvilken medicin borgeren aktuelt er i behandling med. FMK implementeres i kommunerne i første halvdel af 2015.

  • Ny Praksisplan med almen praksis

Erfaringerne fra medicingennemgang ved kliniske farmaceuter på plejecentre bekræfter, at det er samarbejdet med de praktiserende læger, der er hjørnestenen i en forbedring af samarbejdet om borgernes medicin. Det er derfor forhåbningen og forventningen, at der kan træffes aftaler om medicingennemgang i den kommende praksisplan, der lige nu forhandles med almen praksis.

  • Tilbud om fast tilknyttede læger på plejecentre

Socialstyrelsen har gennemført et projekt med fast tilknyttede læger på plejecentre, hvor bl.a. to københavnske plejecentre indgik. Evalueringen dokumenterer, at ordningen giver et styrket fokus på rigtig medicinering. Det tætte samarbejde, lægefaglig sparring og lægens større involvering i beboerens medicinering har haft en positiv betydning. Ordningen har medført, at beboerne nu får en mere rigtig medicinering. I udkastet til Ældrepolitikken anbefales ordningen implementeret.

Sikker medicin
I forhold til sikker medicin har forvaltningen et kontinuerligt fokus på at sikre korrekt dosering og håndtering af medicin på plejecentre såvel som i hjemmeplejen. I arbejdet fokuseres på:

  • Implementering af det nyudviklede ’mobile medicinrum’. Implementeres primo 2015 hos alle hjemmeboende borgere. Pilottestes på plejecenter.
  • Understøttelse af arbejdet med FMK gennem undervisning og vejledninger.
  • Medicinuddannelse af sygeplejersker og Social- og Sundhedsassistenter

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

-




        Katja Kayser


                                                                    /Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top