Mødedato: 15.01.2001, kl. 14:30

Ensartet serviceniveau

Ensartet serviceniveau

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 15. januar 2001

 

7. Ensartet serviceniveau

SOU 6/2001 J.nr. 66/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at det videre arbejde med at formulere et ensartet serviceniveau på hjemmeplejeområdet følger de retningslinier der er præsenteret i sagsbeskrivelsen

RESUME

Med udgangspunkt i den systematik og begrebsdannelse der er fastsat i "fælles sprog" er der i Sundhedsforvaltningen gennemført en række beskrivelser af en række af hjemmeplejens ydelser ligesom der er udviklet en afgrænsning af de forskellige niveauer af ydelserne så en senere politisk fastsættelse af et fælles serviceniveau i kommunen kan finde sted.

Sigtet er at formulere en række kvalitetsstandarder, der beskrives som kvalitetsområder med en række underliggende ydelser kombineret med visitationskriterier for kvalitetsområderne.

Til brug for administrationen af området udarbejdes en række visitationsblanketter som i sidste ende skal synliggøre og konkret udmønte det vedtagne serviceniveau.

En vigtig forudsætning for arbejdet i hjemmeplejen vil herudover være en samling af de gældende retningslinier vedr. f.eks. personalets arbejdsmiljømæssige forhold, samarbejdsregler mellem Pensions- og Omsorgskontorerne og Hjemmeplejerne mv.

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 29. januar 2001 vil der blive forelagt en indstilling vedr. køb af et samlende IT-omsorgssystem der kan understøtte administrationen af området.

SAGSBESKRIVELSE

Der arbejdes intenst med at opnå et ensartet serviceniveau på ældreområdet i Københavns Kommune.

Arbejdet er forankret i en række forskellige arbejdssammenhænge:

Til brug for administrationen af området har der igennem 2000 været arbejdet med at udarbejde en række fælles visitationsblanketter, som i sidste ende skal synliggøre og konkret udmønte det vedtagne serviceniveau.

Efter en udviklingsperiode foråret 2000 i samarbejde med 3 bydele blev blanketterne afprøvet over en 2-måneders periode hen over sommeren i alle BR-bydele, på ca. 10 plejehjem, i én af forsøgsbydelene samt i forskellige enheder under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Formålet var at afprøve blanketternes anvendelighed forud for fastlæggelse af det endelige indhold og design. Blanketterne blev anvendt ved ca. 450 visitationer/revisitationer, og i alt var ca. 100 medarbejdere involveret i bestiller- og udførerenhederne.

Der arbejdes p.t. på at udvikle en elektronisk visitationsløsning, der kan understøtte visitationen i en overgangsfase, frem til omsorgssystemet er endeligt indført (se også senere punkt vedr. IT-understøttelse af ensartet serviceniveau).

Arbejdet vedrørende kvalitetsstandarder og visitationskriterier er forankret i en arbejdsgruppe med repræsentanter fra medarbejdere og ledere decentralt fra hjemmeplejen og plejeboligområdet samt fra Sundhedsforvaltningen.

Arbejdsgruppen iværksatte maj 2000 en spørgeskemaundersøgelse med henblik på at få et tydeligere billede af den nuværende visitationspraksis i BR-bydelene. Undersøgelsen blev besvaret af samtlige P&O-kontorer og hjemmeplejeenheder. Sundheds- og Omsorgsudvalget fik forelagt de foreløbige konklusioner af undersøgelsen på Temadagen om Serviceniveau på ældreområdet den 19. juni 2000.

Det igangværende arbejde med at udarbejde oplæg til fremtidige kvalitetsstandarder og visitationskriterier tager afsæt i undersøgelsens resultater. Sigtet er at formulere en række kvalitetsstandarder, der beskrives som kvalitetsområder med en række underliggende ydelser kombineret med visitationskriterier for kvalitetsområderne.

Der er afholdt 2 arbejdsseminarer over 2 dage i november og december, og arbejdet forventes afsluttet med et tredje seminar medio januar 2001. I seminarerne deltager en bred kreds af decentrale og centrale repræsentanter for at sikre at kvalitetsområderne, ydelserne og visitationskriterierne er dækkende og operationelle at arbejde med i praksis. I alt deltager ca. 20 personer i seminarerne.

Arbejdet skal munde ud i et samlet oplæg, der kan danne grundlag for politisk behandling i 1. halvår af 2001 og som herefter kan danne udgangspunkt for en systematisk revisitation på baggrund af det politisk fastsatte serviceniveau.

Målet er, at der skal fastsættes et politisk godkendt serviceniveau som overordnet ramme for alle visitationer i kommunen. Serviceniveauet skal afspejle de økonomiske ressourcer, der er til rådighed.

Inden for denne ramme skal visitationen ske individuelt på baggrund af en helhedsvurdering af den enkelte borgers behov. Målet er at der træffes ensartede afgørelser om hjælp til borgere med samme behov i hele BR-kommunen.

For at kunne opnå et ensartet serviceniveau på ældreområdet, skal der være en række visitationsværktøjer til rådighed for visitatorerne. Disse værktøjer skal spille sammen i en helhed til brug for både bestiller og udfører.

De vigtigste værktøjer er: kvalitetsstandarder med underliggende ydelser, visitationskriterier, samt visitationsblanketter.

Værktøjerne er tæt sammenhængende og indbyrdes afhængige af hinanden og udgør til sammen det fremtidige fælles grundlag for visitationen i Københavns Kommune.

Arbejdet med udarbejdelse af oplæg til ensartet serviceniveau omfatter opstilling af kvalitetsstandarder/-mål på alle hovedområderne på ældreområdet (kvalitetsområderne). F.eks. for visitationsopgaven, personlig pleje eller kost. Kommunen har pligt til at have politisk godkendte kvalitetsstandarder for det område, som paragrafområderne §§ 71 og 72 i Lov om Social Service dækker. Formålet er bl.a. at sikre ensartede afgørelser til borgere med samme behov, sikre at borgerne kender deres rettigheder samt at synliggøre overensstemmelse mellem politisk fastlagte mål og opgaveudførelsen.

Under hvert kvalitetsområde defineres de underliggende ydelser. Der opstilles hyppigheder samt eventuelt maksimum tildeling dagligt/ugentligt/månedligt.

Videre beskrives visitationskriterier, så det præciseres ud fra hvilke kriterier hjælpen gives. Holdninger til udmøntning af individuelle tillægstider samt evt. brug af tidsbegrænset hjælp i form af vejledning og/eller træning beskrives (Lov om Social Service § 71, stk. 1, nr. 3.).

Visitationskriterier er en præcisering af, ud fra hvilke kriterier hjælpen gives. Visitationskriterier og serviceniveau er meget tæt sammenhængende og kan defineres som: Hvad er afgørende for at en borger får hjælp, hvor ofte får borgeren hjælp, og hvor megen hjælp kan borgeren få. Fastlæggelse af niveau og indhold i forhold til den enkelte borger er en myndighedsafgørelse efter en individuel vurdering i forbindelse med visitationen. Kommunens visitationskriterier afspejler den politiske prioritering inden for de økonomiske ressourcer, der er til rådighed.

Som eksempel er vedlagt et antal plancher, der illustrerer systematikken og sammenhængen mellem de enkelte delelementer. Der vedlægges endvidere et uddrag fra håndbogen med materiale vedr. kvalitetsområderne 'Psykisk pleje og støtte' og 'Målrettede pædagogiske opgaver'. (Bilag 1)

Endelig lokaliseres en række retningslinier, der understøtter en fælles praksis på tværs af Københavns Kommune. For eksempel vedr. personalets arbejdsmiljømæssige forhold, samarbejdsregler mellem Pensions- og Omsorgskontorerne og Hjemmeplejerne mv.

Afprøvning af serviceniveauet i forhold til økonomien

Forud for forelæggelse for Sundheds- og Omsorgsudvalget foretages der et antal prøve-visitationer i de enkelte bydele for at vurdere de økonomiske konsekvenser af oplægget til fremtidigt serviceniveau.

 

IT-understøttelse af ensartet serviceniveau

For at understøtte, at borgere med ens behov behandles ens, er det en forudsætning, at man kan danne et systematisk billede af, hvilke borgere hjælpen går til, og ud fra hvilke kriterier hjælpen er givet. Det forudsætter, at man kan gemme oplysninger om borgernes behov. Derudover er der behov for en præcis registrering af de tildelte og de udførte ydelser, som grundlag for en bedre prioritering af ressourcerne på ældreområdet. Det er en af baggrundene for behovet for indførelse af et nyt omsorgssystem. Sundheds- og Omsorgsudvalget vil få forelagt selvstændig indstilling om køb af nyt omsorgssystem på udvalgets møde den 29. januar 2001. Systemet forventes at kunne være endeligt implementeret i Sundhedsforvaltningens hjemmeplejeområde i 2. halvdel af 2002.

 

Uddannelsesaktiviteter til understøttelse af ensartet serviceniveau

Der skal gennemføres uddannelse som understøtter anvendelsen af visitationsredskaberne. Uddannelse skal sikre en ensartet fortolkning af det til enhver tid gældende serviceniveau. Uddannelse er en forudsætning for en generel ibrugtagning af de nye visitationsredskaber for både bestillere og udførere.

De første uddannelsesaktiviteter iværksættes marts 2001. Uddannelsen retter sig i første omgang mod at understøtte visitationen i Hjemmeplejen. Uddannelse iværksættes over for ca. 80 visitatorer, 100 gruppeledere samt for lederne af de to grupper. Der uddannes endvidere et antal superbrugere (ca. 35), der kan understøtte den øvrige organisation i brugen af de nye redskaber.

I en næste fase gennemføres uddannelse for plejehjem, dagcentre, træningscentre, aflastning, forebyggende team samt forsøgsbydele med henblik på at sikre et fælles arbejdsgrundlag i Sundhedsforvaltningen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen her endvidere udtrykt interesse for at deltage i uddannelsen.

Systematisk revisitation

Systematisk revisitation kan iværksættes, når oplægget til fremtidigt serviceniveau er endeligt politisk godkendt i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Opgaven omfatter systematisk revisitation af aktuelle modtagere af hjælp.

Der er p.t. ca. 16.000, der får hjemmehjælp og ca. 5.000, der får sygepleje i BR-bydelene. (NB ofte sammenfald mellem personer der modtager sygepleje og hjemmehjælp). Hertil kommer ca. 4.500 modtagere af hjælp i forsøgsbydelene.

Aktivitets- og tidsplan

Ovenstående aktiviteter er samlet og anskueliggjort i vedlagte aktivitets- og tidsplan for politisk godkendelse af ensartet serviceniveau i Københavns Kommune. (Bilag 2)

 

ØKONOMI

Omkostningerne til nærværende arbejde afholdes indenfor den bevilling der er givet af Socialministeriet suppleret med omkostninger der afholdes over forvaltningens administrationsbudget.

 

BILAG

Bilag 1a: Et antal plancher til illustration af systematikken og sammenhængen mellem de enkelte delelementer.

Bilag 1b:Uddrag fra håndbogen med materiale vedr. kvalitetsområderne 'Psykisk pleje og støtte' og 'Målrettede pædagogiske opgaver'.

Bilag 2: Aktivitets- og tidsplan for politisk godkendelse af ensartet serviceniveau i Københavns Kommune.

 

Bo Andersen

/Jesper Maarbjerg

 

Til top