Mødedato: 14.12.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Ny handleplan for mental sundhed?

Se alle bilag

Resumé

Den gældende politisk godkendte handleplan for bedre mental sundhed udløber ved udgangen af 2023. På den baggrund skal udvalget træffe beslutning om, hvorvidt den skal følges op med en ny handleplan.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget træffer beslutning om,
  1. hvorvidt den gældende handleplan for bedre mental sundhed skal forlænges til udgangen af 2025, og beslutningen om en eventuel ny handleplan udskydes, eller
  2. om en ny handleplan skal vedtages politisk med virkning fra primo 2025, hvorved den gældende handleplan forlænges til udgangen af 2024.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen godkendte i foråret 2015 Københavns Kommunes sundhedspolitik 2015-2025. Det blev hermed vedtaget, at Københavns Kommune gennem handleplaner skal skabe sammenhængende indsatser på tværs af forvaltninger og sektorer. Den gældende handleplan for bedre mental sundhed 2019-2023 (bilag 1) har bidraget til at styrke forvaltningens strukturelle og individrettede indsats for at fremme københavnernes mentale sundhed med afsæt i følgende fire spor:

  • Fremme trivsel og mental sundhed blandt børn
  • Fremme unges selvværd, sociale kompetencer og trivsel
  • Fremme mental sundhed blandt voksne
  • Fremme mental sundhed blandt borgere med kronisk sygdom

Med handleplanens udløb ultimo 2023 skal der tages stilling til, om der skal igangsættes udarbejdelse af en ny handleplan, eller om beslutningen om en eventuel ny handleplan skal udskydes.

Løsning

Mental sundhed er et vigtigt sundhedspolitisk emne i Københavns Kommune. Trods vedvarende fokus på området og mange indsatser er andelen af københavnere med mentale sundheds- og trivselsudfordringer stigende. Sundhedsprofil for Region Hovedstaden og Kommuner 2021 viser, at næsten 50.000 københavnere over 16 år har haft symptomer på angst i de seneste 14 dage op til tidspunktet, de er blevet spurgt, mens 50.000 har haft symptomer på depression. Næsten hver tredje københavner viser tegn på stress svarende til ca. 165.000 københavnere, og 14 pct. føler sig ensomme svarende til næsten 70.000. Siden 2013 er andelen af københavnere, der scorer lavt på den mentale helbredsskala, steget fra 13 pct. til 22 pct.

Fordele og ulemper ved at udarbejde en ny handleplan for mental sundhed

En handleplan for mental sundhed kan bidrage til at rammesætte det videre arbejde på området dels i forhold til at adressere den voksende udfordring med mental mistrivsel, dels i forhold til at understøtte den mentale sundhed blandt det flertal af københavnere, der har det godt.

Der er fortsat behov for retning på området. En kortlægning bestilt af Politisk Sundhedsklynge Byen i september 2022 viser, at Københavns Kommune har knap hundrede tilbud til børn og unge i mental mistrivsel. Hertil kommer tilbud målrettet voksne. En ny handleplan for mental sundhed vil kunne bidrage til øget sammenhæng, koordinering af indsatser og en fælles forståelse af ansvars- og rollefordelingen mellem forvaltningerne i Københavns Kommune og på tværs af sektorer.

Såfremt det besluttes, at der skal gælde en ny handleplan med virkning fra primo 2025, kan udvalget vælge at forlænge den gældende handleplan til udgangen af 2024.

En række forhold taler imidlertid for at afvente udarbejdelsen af en ny handleplan.

For det første er det med aftalen om Budget 2024 besluttet, at Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal udarbejde en samlet strategi for forebyggelse og håndtering af mistrivsel hos børn og unge. Strategien skal frem mod Budget 2025 danne grundlag for en mere koordineret, målrettet og virkningsfuld indsats på området.

For det andet afventes en national udmelding om de faglige rammer og det lovgivningsmæssige ophæng for lettilgængelige tilbud i kommunerne til børn og unge med mental mistrivsel, som er besluttet med 10-årsplanen for psykiatrien og mental sundhed. Lovgivningen forventes tidligst at være på plads i andet halvår af 2024. 

For det tredje udløber den gældende sundhedspolitik ved udgangen af 2025, og for at sikre sammenhæng mellem Københavns Kommunes politikker, strategier og handleplaner vedrørende mental sundhed kan udarbejdelsen af en ny handleplan eventuelt afvente stillingtagen til en ny sundhedspolitik.

Såfremt det besluttes at afvente udarbejdelsen af en ny handleplan, kan udvalget vælge at forlænge den gældende handleplan til udgangen af 2025. Forvaltningen vurderer, at handleplanens fire spor vedrørende børn, unge, voksne og københavnere med kronisk sygdom fortsat er relevante bl.a. i lyset af data fra den seneste sundhedsprofil, som viser, at disse grupper har særlige og/eller hyppigere mentale sundhedsudfordringer sammenlignet med andre københavnere. Samtidig vurderes det, at der fortsat er et uindfriet potentiale i arbejdet med at styrke den mentale sundhed inden for de eksisterende spor i den nuværende handleplan for bedre mental sundhed 2019-2023.

Økonomi

Sagen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter, at der skal gælde en ny handleplan for mental sundhed fra primo 2025, udarbejder forvaltningen et oplæg til en handleplan med henblik på forelæggelse for udvalget i andet halvår af 2024. Med denne beslutning vil den gældende handleplan blive forlænget til udgangen af 2024 med effekt fra den 1. januar 2024.

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter at forlænge den gældende handleplan til udgangen af 2025, vil beslutningen have effekt fra den 1. januar 2024.

Per Bennetsen

  /Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen at-punkt blev godkendt med beslutning om, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder videre med model ’a’.

Til top