Mødedato: 14.12.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Godkendelse af kvalitetsstandarden, Ældre i København 2024

Se alle bilag

Resumé

Borgerrepræsentationen (BR) skal mindst én gang årligt godkende en kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp (§ 83) m.v., rehabiliteringsforløb (§ 83 a) samt kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning (§ 86) efter serviceloven. Kvalitetsstandarden, Ældre i København, indeholder en beskrivelse af det serviceniveau, BR har fastsat for ydelser efter servicelovens §§ 83, 83 a og 86.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at godkende kvalitetsstandarden Ældre i København 2024 (bilag 1).

Problemstilling

Efter beslutning i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 16. august 2022 udkommer kvalitetsstandarden Ældre i København som en hjemmeside under Københavns Kommunes hovedside, www.kk.dk. Den vedlagte godkendelsesudgave (bilag 1) består således af samtlige tekster, som vil fremgå af hjemmesiden aeldre.kk.dk. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal anbefale kvalitetsstandarden over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Hjemmesiden suppleres af en forkortet, fysisk pixieudgave (bilag 2) der planlægges udgivet i starten af 2024. Formålet med pixieudgaven er, at den kan udleveres til borgere, som ikke er fortrolige med digitale løsninger.

Løsning

Kvalitetsstandarden, som bliver formidlet via hjemmesiden aeldre.kk.dk, beskriver det kommunale serviceniveau for tilbud og indsatser til borgere over 65 år efter serviceloven samt relevante tilbud efter anden lovgivning.

I kvalitetsstandarden beskrives indhold og målgrupper for de enkelte tilbud og indsatser supplereret af praktisk information, herunder adresse, pris og kontaktoplysninger samt henvisning til uddybende information. Kvalitetsstandarden giver derudover relevant information om, hvordan man søger de forskellige tilbud, borgers rettigheder, sagsbehandlingstider, muligheder for valg af leverandør, klagemuligheder, lovgivning mm.

Ensretning af serviceniveau på tværs af SUF og SOF

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen har, ligesom forudgående år, samarbejdet mhp. ensretning af beskrivelsen af serviceniveauet, og de to kvalitetsstandarder, Ældre i København 2024 og Hjælp i hverdagen 2024 har samlet været sendt ud i høring.

Opdatering af Ældre i København 2024

I Sundheds- og Omsorgsforvaltningens kvalitetsstandard Ældre i København 2024 er der, udover en række mindre redaktionelle opdateringer og korrektioner, foretaget følgende indholdsmæssige ændringer:

  • Løsningen ’Borgerbooking’ er tilføjet som mulighed i forbindelse med genoptræning, forebyggelse, sygepleje- eller hjemmepleje.
  • Indsatsen ’Strakspakke til borgere med hastigt fremadskridende sygdom’ er tilføjet. Indsatsen er en ny bestemmelsei Serviceloven, som trådte i kraft den 1. juni 2023.
  • Under kapitel 3 ’Demens’ i afsnit vedrørende ’Rådgivning’ fremgår det ikke længere, at man kan komme ’ind fra gaden’ i Center for Demens. Ændringen er foretaget, da borgere i praksis ikke kommer ind fra gaden, men ringer på rådgivertelefonen og aftaler et møde.
  • Under kapitel 5 ’Genoptræning’ i afsnit ’Til dig med hjerneskade’ er det præciseret, at borgere kontaktes af hjerneskadekoordinator eller visitator, når de udskrives fra hospital med en genoptræningsplan.
  • Under kapitel 6 ’Hjælp i Hjemmet’ i afsnit ’Frit Valg af Leverandør’ er ’Supermarkedet Intervare’ tilføget som ny, tredje leverandør af indkøbsordning.
  • Under kapitel 7 ’Hjælpemidler og Transport’ i afsnittene ’Kvikservice’ og ’Tekniske Hjælpemidler og Boligændringer’ er det blevet præciseret, at borgere selv skal henvende sig i Kvikservice for at ansøge om mindre, tekniske hjælpemidler.
  • Under kapitel 8 ’Indkøb og Mad’ i afsnit ’Spisetilbud’ er der fra næste år tre spisetilbud færre end i år (12 i alt fra 2024).
  • Under kapitel 9 ’Midlertidige døgnophold er det i afsnit ’Midlertidigt plejeophold’ præciseret, at borgere skal være godkendt til plejebolig under 4-ugers garantien for at komme på MPO.
  • Under kapitel10 ’Sygdom og Forebyggelse’ er der under afsnit ’Sygepleje’ tilføjet ny sygeplejeklinik på Christianshavn.
  • Under kapitel10 ’Sygdom og Forebyggelse’ i afsnit ’Forebyggende hjemmebesøg’ er målgruppen for forebyggende hjemmebesøg ændret, så borgere, der for nylig er overgået fra førtidspension eller kontanthjælp til at modtage folkepension, ikke opremses under målgruppe, da det pt. ikke er muligt for forvaltningen at identificere borgerne. Så snart dette igen bliver muligt, vil målgrupperne igen blive nævnt i kvalitetsstandarden.
  • Under kapitel10 ’Sygdom og Forebyggelse’ er afsnit vedr. ’Vaccination’ tilføjet tekst vedr. vaccination mod Covid-19.
  • Under kapitel10 ’Sygdom og Forebyggelse’ i afsnit ’KOL’ er der tilføjet ny indsats om ’forløb i naturen’ og tilbud om telemedicinsk forløb.
  • Under kapitel10 ’Sygdom og Forebyggelse’ i afsnit ’Omsorgstandpleje’ er transportmuligheden ændret til, at borgere pr. 1. jan. 2024 som udgangspunkt selv skal sørge for transport til og fra tandklinikken. Borgeren har mulighed for at søge om vederlagsfri transport efter servicelovens §117.
  • Under kapitel10 ’Sygdom og Forebyggelse’ er der tilføjet afsnit vedr. nyt tilbud til borgere med Astma på det kommende Center for Lungesygdomme.

Derudover er alle takster opdateret jf. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens takstkatalog for 2024. Enkelte takster (Servicelovens §§ 118 og 119) fastsættes af Sundheds- og Ældreministeriet og afventes.

Der vil dertil forekomme opdateringer af webhenvisninger.

Høring vedr. Ældre i København 2024

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ligesom forudgående år haft kvalitetsstandarden i høring hos Københavns Ældreråd, Ældre Sagen København samt kommunens private leverandører. En høringsudgave har desuden ligget på Københavns Kommunes høringsportal Bliv hørt.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har modtaget fire høringssvar fra hhv. Bispebjerg Lokaludvalg, en privat borger, Ældre Sagen København og Københavns Ældreråd (se bilag 3 og 4).

Høringssvar fra Bispebjerg Lokaludvalg og privat borger har ikke givet anledning til ændringer i kvalitetsstandarden.

Ældre Sagen København har i deres høringssvar lagt vægt på, at anvendelsen af den digitale udgave af kvalitetsstandarden vil give vanskeligheder for de mange ældre borgere, som er udfordret digitalt, og de henviser i deres høringssvar til rapporten ”Befolkningens oplevelser og udfordringer i et digitalt samfund – med fokus på ældre” fra februar 2023.

Københavns Ældreråd har i deres høringssvar dels lagt vægt på læsevenlighed, forståelse og anvendelse og dernæst givet bemærkninger til det serviceniveau, som kvalitetsstandarden beskriver.

Høringssvarene er i deres fulde længde vedlagt som bilag 4.

Forvaltningen har imødekommet følgende forslag fra høringssvarene:

  • At aktuelle priser indsættes under hver enkelt indsats/tilbud i pixieudgaven mhp. at tilgodese de borgere, der ikke kan gå på internettet.
  • At hjemmesiden udbygges med en form for indholdsfortegnelse, hvor både kapiteloverskrifterne og tilbuddene fremgår, mhp. at lette overskueligheden.
  • At det tydeliggøres, at der kun kan fremsøges indhold fra den aktuelle hjemmeside og ikke fra hele kk.dk.
  • At der arbejdes på at skabe en digital løsning under aktivsenior.kk.dk, hvor alle tilbud i frivilligt regi kan indgå.
  • At afsnit om plejevederlag (pasning af døende) målrettes pårørende.
  • At pjecen ’Klippekortet – sådan kan du hjælpe som pårørende’ opdateres, så der ikke længere henvises til det trykte klippekort.
  • At der henvises til Frivilligcentre i Københavns Kommune på undersiden nogetfornogen.kk.dk.
  • At det fremgår af teksten, at ekstra rengøring én gang årligt svarer til 2 timer og 40 minutter.
  • At det præciseres, at borgere kan opfordre lokale forretninger og restauranter til at tilmelde sig til madklippekort-ordningen mhp. at få flere valgmuligheder.

De konkrete rettelser er markeret med grønt i bilag 1. 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering af høringssvarene er vedlagt som bilag 3.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, sendes Ældre i København 2024 til godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Når Borgerrepræsentationens har godkendt kvalitetsstandardens indhold, vil hjemmesiden blive offentliggjort og den tilhørende pixieudgave trykt og distribueret.

Per Bennetsen

                                                                                                                  /Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen
Til top