Mødedato: 14.06.2012, kl. 14:30
Mødested: Hjemmeplejen Valby/Kgs. Enghave/Vesterbro, Krumtappen 2, 2500 Valby

Helhedsplan for De Gamles By (fællesindstilling mellem TMF, BUF, SUF, KFF og ØKF)

Se alle bilag

Som led i udviklingen af Vidensbydel Nørre Campus er der blevet udarbejdet en helhedsplan for den fremtidige udvikling af De Gamles By. Helhedsplanen peger på en række projekter, der skal være med til at udvikle området.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller at Teknik- og Miljøudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at helhedsplanen for De Gamles By godkendes (bilag 1-3), og
  2. at de enkelte forvaltninger er ansvarlige for effektuering af de respektive projekter i forvaltningens regi, herunder udbud.

Problemstilling

Der er i forbindelse med Budget 2012 vedtaget, at der udarbejdes en helhedsplan for De Gamles By. De Gamles By er et centralt område og Københavns Kommunes aktiv i udviklingen af Vidensbydel Nørre Campus. Da området foruden et større antal daginstitutioner huser den største koncentration af plejehjemsbeboere i landet, skal helhedsplanen sikre, at alle væsentlige interessenter inddrages, så de forskellige projekter og behov, der allerede ligger i støbeskeen, tænkes sammen og koordineres med ønsker for nye udviklingsmuligheder og eksisterende anvendelser i De Gamles By.

Vidensbydel Nørre Campus har en af Europas største koncentrationer af uddannelse, grundforskning og anvendt forskning, og i de kommende år investeres ca. 6 mia. kr. til udbygning og modernisering af Københavns Universitet og Rigshospitalet. På den baggrund er der lavet en udviklingsplan for området, som skal være med til at skabe synergi og styrke samarbejdet mellem universitetet, byen samt tiltrække virksomheder, udenlandske studerende og forskere til København.

Udviklingsplanen indeholder en række projekter, herunder udvikling af De Gamles By. Derfor skal der udarbejdes og implementeres en helhedsplan, som skal udvikle området, så den understøtter visionen om Vidensbydel Nørre Campus.

Løsning

Helhedsplanen for De Gamles By består af en række projekter, der tilsammen er med til at udvikle området samtidig med, at området bevares som en grøn oase på Nørrebro, og et trygt sted for dag- og døgninstitutionernes beboere, børn og personale. For at bevare de grønne områder og den bygningsstruktur, der er i dag, skal alt nybyggeri placeres i kanten af området. Der skal bygges en ny dagsinstitution ved Sjællandsgade. Derudover skal dagsinstitutionen Kastaniehuset udvides og flyttes til en eksisterende bygning ved Sjællandsgade.

De Gamles By er generelt hegnet og kan virke afvisende for folk, der ikke kender området i forvejen. Området skal åbnes op, og hegn skal rives ned, og de steder hvor det er hensigtsmæssigt, skal der plantes et grønt hegn. Indgangene til De Gamles By skal være tydelige og byde folk velkommen til området. Derfor skal der etableres en plads ved Møllegade/Guldbergsgade som en central kobling til den omkringliggende by. Nye cykel- og stiforbindelser er primært placeret, hvor der i dag allerede er stier, og disse gøres bredere og tænkt sammen, så det bliver lettere at færdes i området samt køre igennem det. Edith Rodes Vej forlænges ud til Sjællandsgade og Hans Kirks Vej ved Møllegade udvides. Endvidere skal vejadgangen gennem portbygningen ved Nørre Alle lukkes for biler, men ikke for cykler. Boldbanen og motionshaven, som er målrettet til rehabilitering af patienter placeres i nærheden af Center for Kræft og Sundhed. Kollegium, gæsteboliger og universitetsfaciliteter samt erhverv placeres i eksisterende bygninger og forslået byggefelter, som egner sig til disse formål.

 

I helhedsplanen kan der ca. bygges 1500 m2 til dagsinstitutioner og 11.200 m2 til erhverv. Byggeri af dagsinstitutionen kræver ikke en lokalplan, men hvis der skal bygges erhverv i området, vil det kræve en lokalplan, som skal opfylde de miljømæssige krav, der stilles til den tid.

 

Der blev den 26. april 2012 afholdt debatmøde vedrørende helhedsplanen i De Gamles By. Debatmødet blev afholdt i samarbejde med Nørrebro Lokaludvalg. Der mødte ca. 80 borgere op til debatmødet. På baggrund af de indkomne kommentarer og ideer fra debatmødet er helhedsplanen tilrettet, så begge dagsinstitutioner placeres ved Sjællandsgade. Den ene i den eksisterende bygning, Thit Jensens Vej 6, den anden mellem festsalen og Sjællandsgade. Herved skal den nuværende administrative enhed samt Dagcentret for de unge demente, flyttes til henholdsvis Administrationsbygningerne ved Sjællandsgade samt Kantinebygningen som ombygges til formålet.
Udover de to daginstitutionsbyggerier er Børne- og Ungdomsforvaltningen i dialog med fritidshjemmet Møllegade om en eventuel udvidelse af dette fritidshjem med tre grupper under forbehold for vedtagelse af helhedsplanen. Forslag om fremtidige forhold for fritidshjemmet Møllegade forventes fremlagt på Børne- og Ungdomsudvalges møde samtidig med forslaget til helhedsplan. Forvaltningen ønsker enten at placere udvidelsen med de tre fritidshjemsgrupper, som der er kapacitetsmæssigt behov for, i det nuværende Fritidshjem i Møllegade eller som en udvidelse af dagsinstitutionen Kastaniehuset. Miljøstationen flyttes længere op mod Fredrik Bajers Plads. Genbrugsstationen og herunder netværksbygningen bliver nede ved Møllegade/Guldbergsgade. Dog skal netværksbygning flyttes for at pladsen ved Møllegade/Guldbergsgade kan etableres. Kommentar og ideer fra debatmødet kan ses i (bilag 4), og forvaltningernes bemærkninger til de indkommende kommentarer og ideer kan ses i (bilag 5).

 

Projekter i helhedsplanen og finansiering

Økonomisk oversigt over finansieret projekter, som sendes i udbud

Projekter

Pris

Finansieret af

1. Åbning af området

965.000 kr.

Helhedsplanens budget

2. Gangforbindelser

375.000 kr.

Helhedsplanens budget

3. Nye offentlige veje

1.700.000 kr.

Helhedsplanens budget

4. Retablering af legeplads ved
    Guldbergsgade

500.000 kr.

       Helhedsplanens budget

5. Etablering af plads ved
    Møllegade/Guldbergsgade herunder
    flytning af netværksbygning

1.500.000 kr.

Helhedsplanens budget

 

Projekter finansieret andet sted

Projekter

Pris

Finansieret af

6. Cykel- og gangforbindelser

2.020.000. kr.

Fra budget 2012 ”Cykelforbindelse fra Fælledparken til Guldbergshave” og Børne- og Ungdomsforvaltningen

7. 2 daginstitutioner samt fritidshjem

84.700.000 kr.

Børne- og Ungdomsforvaltningen

8. Nedrivning af administrationsbygning 
    ved Sjællandsgade

500.000 kr.

Børne- og Ungdomsforvaltningen

 

Økonomisk oversigt over projekter, der ikke er finansieret

Projekter

Pris

Finansieret af

9. Terrænbelysning

4.500.000 kr.

Budget ønske til Budget 2013

10. Nedrivning af maskinhuset

500.000 kr.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

11. Flytning af miljøstation

770.000 kr.

Børne- og Ungdomsforvaltningen

 

Samarbejdsprojekter

12. Erhverv og andre funktioner i området  

Økonomiforvaltningen

 

Økonomi

I Budget 2012 er afsat 1,5 mio. kr. til anlæg i 2012 og 5,5 mio. kr. til anlæg i 2013 i forbindelse med udvikling af De Gamles By. Midlerne er afsat til at udarbejde en helhedsplan og implementere denne. Endvidere er der i Budget 2012 afsat 5 mio. til en cykelforbindelse fra Fælledparken til Guldbergshave.

 

Endvidere blev der i Budget 2012 afsat 64,7 mio. kr. til to dagsinstitutioner inklusiv flytning af den eksisterende dagsinstitution Kastaniehuset samt 20 mio. kr. til nye fritidshjemspladser. I forbindelse med parkeringsforliget er der ligeledes afsat midler til etablering af 68 offentlige parkeringspladser.

 

Enkelte projekter i helhedsplanen skal der findes finansiering til. Det drejer sig om terrænbelysning i De Gamles By, flytning af miljøstation og flytning af netværksbygningen ved genbrugsstationen alt efter kvaliteten af pladsen ved Møllegade/Guldbergsgade. Hvis der ønskes en plads af højere kvalitet, f.eks. bedre belægning og mere grøn plads, er det nødvendig med en merbevilling.

Videre proces

Efter Borgerrepræsentationen godkendelse af helhedsplanen for De Gamles By bliver de enkelte projekter sendt i udbud og forventes implementeret primo 2014.

 

 

         Claus Juhl              Hjalte Aaberg                  Lene Sillasen     

 

                     Else Sommer                     Carsten Haurum                

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

 

Protokolbemærkning fra Socialistisk Folkeparti:

”Socialistisk Folkeparti ser mange spændende perspektiver i helhedsplanen for De Gamles By, og vi støtter, at området åbnes op og bliver en del af hverdagslivet på Nørrebro.

 

Socialistisk Folkeparti støtter den balance, der er i helhedsplanen herunder planerne om vidensbydelen Nørre Campus, at de grønne områder bevares, og at det er den nuværende bygningsmasse i De Gamles By, som bruges til daginstitutioner og plejeboliger.

 

Socialistisk Folkeparti er uenig i, at der skal være flere parkeringspladser i De Gamles By, og Socialistisk Folkeparti står udenfor denne del af aftalen, jf. p-forliget.

 

I relation til de grønne områder og de unikke miljøer henviser Socialistisk Folkeparti til vedtagelsen af BR-medlemsforslag, der siger, at der ikke nedlægges idræts- og fritidsarealer uden, at der kommer erstatningsanlæg (BR-møde den 24. april 2008, pkt. 29).”

 

Protokolbemærkning fra Det Konservative Folkeparti:

”Det er vigtigt for Det Konservative Folkeparti, at hvis der nedlægges idræts- og fritidsarealer, findes der erstatningsarealer jf. BR beslutningen.”

 

 

Til top