Mødedato: 14.03.2024, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Forslag til handleplan for kønsligestilling på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område

Se alle bilag

Resumé

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i forbindelse med kommunens nye kønsligestillingspolitik udarbejdet forslag til handleplan for kønsligestilling på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område. Handleplanen samler og synliggør forvaltningens igangværende borger- og personalerettede indsatser på kønsligestillings- og LGBT+-området. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende forvaltningens forslag til handleplan.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til handleplan 2024-2026 for kønsligestilling på udvalgets område.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 30. november 2023 Københavns Kommunes nye kønsligestillingspolitik for perioden 2023-2026. Kønsligestillingspolitikken danner en fælles ramme for kommunens kønsligestillingsindsatser.

Formålet med kønsligestillingspolitikken er at arbejde for, at alle borgere og medarbejdere, uanset køn, er lige stillet i kommunens ydelser, tilbud og arbejdspladser. I kønsligestillingspolitikken indgår et separat indsatsområde for LGBT+ området for at sikre, at relevante indsatser fra Københavns Kommunes LGBT+ politik, der udløber i 2023, videreføres. Kønsligestillingspolitikken er vedlagt som bilag 1.

Det er op til de enkelte fagudvalg at beslutte, om der skal udarbejdes en handleplan til kønsligestillingspolitikken på udvalgets område. På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 22. juni 2023 besluttede udvalget, at der skal udarbejdes en handleplan, som skal samle og synliggøre igangværende borger- og personalerettede indsatser på kønsligestillings- og LGBT+ området.

Udover Sundheds- og Omsorgsudvalget har Økonomiudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget besluttet, at der skal udarbejdes handleplaner på deres områder. De resterende fagudvalg har besluttet ikke at udarbejde særskilte handleplaner, idet indsatser på området er integreret i øvrige strategier og handleplaner.

Løsning

På baggrund af udvalgets beslutning om at udarbejde en handleplan for kønsligestilling, har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdet et forslag til handleplan, som understøtter formålet i Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik.

Handleplanen samler og synliggør igangværende borger- og personalerettede indsatser på kønsligestillings- og LGBT+ området. Den vil derfor også danne udgangspunkt for forvaltningens bidrag til fremtidige afrapporteringer på kønsligestillingspolitikken og til Kønsligestillings-redegørelsen til Ligestillingsministeriet. Forslag til handleplan er vedlagt som bilag 2.

Indsatser, der indgår i forslaget til handleplanen, er valgt ud fra nedenstående kriterier:

  • Indsatserne skal fremme ligestilling mellem køn eller LGBT+ personers trivsel og sundhed.
  • Indsatserne skal være finansieret af midler fra SOU, fx som en del af udvalgets ramme eller udmøntning af §79 midler

Forslaget til handleplan indeholder i alt 16 indsatser, som er relateret til indsatsområder i Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik i perioden 2024-2026:

  • Sundhed, omsorg og særlige sociale behov: Her indgår seks indsatser på det borgerrettede område, der har fokus på ligestilling mellem køn i tilbud, der styrker sundhed og trivsel.
  • LGBT+: Her indgår syv indsatser på det borgerrettede område med særligt fokus på at fremme LGBT+ personers sundhed og trivsel.
  • Kommunikation og sprogbrug: Her indgår en indsats på det personalerettede område om kønsneutrale toilet- og omklædningsfaciliteter.
  • Karriereveje og arbejdskultur: Her indgår to indsatser på det personalerettede område, der har fokus på ligestilling mellem køn og større mangfoldighed.

Ud over ovenstående følger forvaltningen op på de ligestillingsmåltal, som Borgerrepræsentationen har besluttet for hele Københavns Kommune. Det drejer sig om følgende mål:

Kønsbalanceret ledelse: Målet er en ligelig kønsfordeling (mindst 40/60) i andelen af mænd og kvinder blandt henholdsvis niveau 1- og niveau 2-ledere inden 2026.

Fædres barsel: Målet er, at mindst 60 pct. af fædre ansat i Københavns Kommune afholder minimum 17 ugers forældreorlov og 95 pct. afholder minimum 11 ugers forældreorlov.

Mænds andel af barn syg: Målet er, at der højest må være 10 procentpoints forskel mellem kønnene, på andelen, som anvender barn syg.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Hvis udvalget foreslår nye indsatser til handleplanen, kræver det særskilt finansiering.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen følger op på de igangværende indsatser i forbindelse med, at forvaltningen bidrager til Københavns Kommunes årlige kønsligestillingsredegørelse, som forelægges Økonomiudvalget.

Forvaltningen foreslår, at Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2026, i forbindelse med kønsligestillingspolitikkens udløb, præsenteres for status på igangværende indsatser, hvor udvalget også kan tage stilling til, om der er behov for nye indsatser eller væsentlige justeringer i de eksisterende indsatser.

Anna Schou Johansen, Karen Toke /Nina Allin, Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top