Mødedato: 12.12.2002, kl. 15:00

Status for organisering af tandplejen i Københavns Kommune

Status for organisering af tandplejen i Københavns Kommune

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 12. december 2002

 

3. Status for organisering af tandplejen i Københavns Kommune

SOU 285/2002 J.nr. 60/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig, at der udarbejdes en tandplejeplan for Københavns Kommune, der bl.a. omfatter et forslag til en fremtidig organisering af området.

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager udmøntningen af besparelsen på 1 mio. kr. i en samlet tandpleje til efterretning.

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for den samlede organisering til efterretning.

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede den 17. december 2001, den 18. marts og den 4. april 2002 organisering af tandplejen. På mødet den 4. april 2002 besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget, at tandplejen i København indtil videre organiseres i en Børne- og Ungdomstandpleje og en Amts- og Omsorgstandpleje med et tæt ledelsesmæssigt samspil mellem overtandlægen for Børne- og Ungdomstandplejen og overtandlægen for Amts- og Omsorgstandplejen.

Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog yderligere, at Sundhedsforvaltningen efter dialog med ledelse og medarbejdere senest den 1. december 2002 skal fremlægge forslag til fremtidig organisering af tandplejen, herunder en besparelse på 1 mill. kr. i budget 2003.

Sundhedsforvaltningen er af den overbevisning, at det fortsat er muligt at se på tandplejen i Københavns Kommune som en mere samlet tandpleje. Med den komplekse lovgivning i amter og kommuner vedr. tandpleje har Københavns Kommune i sin egenskab af at være både amt og kommune en unik mulighed for at skabe sammenhæng i det offentlige tandplejetilbud.

Sundhedsforvaltningen anser det for hensigtsmæssigt, at der arbejdes videre med at styrke sammenhængen i det kommunale tandplejetilbud i Københavns Kommune udfra tre forhold:

  1. Et styrket samarbejde mellem Børne- og Ungdomstandplejen og Amts- og Omsorgtandplejen.
  2. En sammenlægning af Amts- og Omsorgstandplejen og sygesikringstandplejen i en voksentandpleje (forslaget er indarbejdet som en del af styrkelsen af Sundhedsforvaltningens organisation).
  3. Udarbejdelse af en samlet tandplejeplan for Københavns Kommune med henblik på at styrke servicen overfor borgerne og skabe overblik over og sammenhæng i det kommunale tandplejeområde.

Besparelsen på 1 mio. kr. indgår i budget 2003 og er udmøntet ved en administrativ besparelse af en viceovertandlægestilling i Børne- og Ungdomstandplejen og reduktion af det kliniske personale i Børne- og Ungdomstandplejen og Omsorgtandplejen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Kommune skulle pr. 1. januar 2002 ifølge lov om ændring af lov om tandpleje m.v. (L88) etablere en amtstandpleje. Lovgivningen lagde i stigende grad op til, at der er sammenhæng mellem de enkelte tilbud, der gives borgeren fra de forskellige tandplejer.

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede på baggrund af lovændringen den 17. december 2001, den 18. marts og den 4. april 2002 organisering af tandplejen. På mødet den 4. april 2002 besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget, at tandplejen i København indtil videre organiseres i en Børne- og Ungdomstandpleje og en Amts- og Omsorgstandpleje med et tæt ledelsesmæssigt samspil mellem overtandlægen for Børne- og Ungdomstandplejen og overtandlægen for Amts- og Omsorgstandplejen.

Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog yderligere, at Sundhedsforvaltningen efter dialog med ledelse og medarbejdere senest den 1. december 2002 skal fremlægge forslag til fremtidig organisering af tandplejen, herunder en besparelse på 1 mill. kr. i budget 2003.

Ovennævnte forløb er bl.a. et resultat af, at der eksisterer betydelige forskelle i opfattelsen af fordelene ved en samlet tandpleje. Der synes at være en betydelig kulturel forskellighed mellem de to søjler, herunder forskellige opfattelser af hinandens opgavevaretagelse og arbejdsvilkår.

Det er vigtigt at fastholde samarbejdet mellem de to søjler for at styrke arbejdet om fælles opgaveløsning og om en fælles kultur. En større gensidighed er forudsætningen for konstruktivt at kunne arbejde videre med at drøfte organiseringen af tandpleje området.

Sundhedsforvaltningen er af den overbevisning, at det fortsat er muligt at se på tandplejen i Københavns Kommune som en mere samlet tandpleje. Med den komplekse lovgivning i amter og kommuner vedr. tandpleje har Københavns Kommune, i sin egenskab af at være både amt og kommune, en unik mulighed for at skabe sammenhæng i det offentlige tandplejetilbud.

Siden april har Sundhedsforvaltningen arbejdet med at styrke sammenhængen

i det kommunale tandplejetilbud i Københavns Kommune. Nedenfor redegøres der for perspektiver i det videre samarbejde.

1. Styrket samarbejde mellem Amts- og Omsorgstandplejen og Børne- og Ungdomstandplejen

Da der først pr. 1.oktober 2002 blev ansat en leder af Amts- og Omsorgstandplejen er et samarbejdet mellem Børne- og Ungdomstandplejen og Amts- og Omsorgstandplejen for nylig blevet indledt.

Såvel størrelsesmæssigt som kulturelt er der betydelige forskelle mellem de to tandplejer. De to overtandlæger har sammen identificeret følgende muligheder for samarbejde:

  • Indkøb
  • Faste anlæg – fysiske rammer
  • Sikkerhedsorganisation
  • Samarbejdsudvalg/koordinationsudvalg
  • Amtsspecialtandplejen
  • Amtstandpleje for børn
  • Tandpleje i generel anæstesi (narkose)
  • Kursusvirksomhed
  • Mødelokaler
  • Personaleinformation
  • Tilbud om ansættelse af personale i "delestillinger"
  • Web-site
  • Andet borgerrettet informationsmateriale

Der kan etableres rationelle samarbejdsformer indenfor disse områder uden, at ændre i de organisatoriske rammer. Samarbejdet vil kunne medføre en læring af hinandens værdier selv om tandplejen stadig er organiseret under hver sinledelse.

2. Sammenlægning af Amts- og Omsorgstandplejen og sygesikringstandplejen i en voksentandpleje

Sygesikringsområdet har ikke tidligere været inde i diskussionen vedr. en samlet tandpleje. I lyset af styrkelsen af Sundhedsforvaltningens organisation er der nu mulighed for at se samlet på opgaverne vedrørende voksentandpleje. Lovgivningen lægger i stigende grad op til, at der er en sammenhæng mellem de enkelte tilbud, der gives borgeren fra de respektive tandplejer. Således er det en forudsætning for brugen af amtstandplejen, at man ikke kan benytte det eksisterende tilbud i Børne- og Ungdomstandplejen, sygesikringstandplejen eller omsorgstandplejen.

I lyset af styrkelsen af Sundhedsforvaltningens organisation foreslås det, at Amts- og Omsorgstandplejen og sygesikringstandplejen lægges sammen i en voksentandpleje.

Fordelene ved en mere integreret tandplejeorganisation for voksne er bl.a.:

  • Mulighed for at sikre et mere sammenhængende tandplejetilbud til københavnerne, herunder fastlæggelse af procedurer, som imødegår, at borgere "falder mellem to stole".
  • Større mulighed for at arbejde med servicemål/ servicedeklarationer i det samlede tandplejetilbud.
  • Mulighed for på baggrund af klagesager og kontrolstatistik på overenskomstområdet, at anvende erfaringer herfra til kvalitetssikring/-udvikling af området.
  • Mulighed for at opsamle kliniske data vedr. "tandpleje hele livet" i en fælles database med henblik på at sikre tandsundhed blandt københavnerne.

Der er ikke forhold, som taler imod at udskille Tandlægeoverenskomsten fra de øvrige overenskomster på sygesikringsområdet ved at integrere området med tandplejeområdet. Ordningen vil medføre en overførsel af et par medarbejdere fra sygesikringstandplejen til Amts- og Omsorgstandplejen.

Voksentandplejen foreslås etableret d.1. april 2003.

Forslaget om en voksentandpleje er indarbejdet i indstillingen om styrkelse af Sundhedsforvaltningens organisation.

3. Udarbejdelse af en samlet tandplejeplan for Københavns Kommune

Udgangspunktet for planlægningen er kommunens tandplejeservice til borgerne, så borgerne uanset alder oplever en sammenhæng og fleksibilitet mellem de forskellige tandplejetilbud.

Formålet med en samlet tandplejeplan er at skabe overblik over området – også i forhold til tilgrænsende sektorer.

I tandplejeplanen kan opstilles overordnede fælles mål for udviklingen på tandplejeområdet. På den baggrund kan der udarbejdes forslag til opgaveudvikling, organisering, kvalitetsudvikling og økonomi.

I forhold til den tidligere drøftelse af den fremtidige organisering af tandplejen kan det tages op udfra en samlet tandplejeplan.

Planen skal udarbejdes i et samarbejde med medarbejderne.

Med henblik på at få drøftet de politiske ønsker til planlægningen vil der blive en politisk drøftelse af rammen for planlægning forud for igangsætningen.

En tidsplan for planlægningen vil senere blive fremlagt.

Sundhedsforvaltningen anbefaler , at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig, at der med involvering af medarbejderne udarbejdes en tandplejeplan for Københavns Kommune, der bl.a. indeholder forslag til den fremtidige organisering.

4. Udmøntning af besparelsen på 1 mill. Kr.

Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog tidligere på året, at Sundhedsforvaltningen efter dialog med ledelse og medarbejdere senest den 1. december 2002 skulle fremlægge forslag en besparelse på 1 mill. kr.

Besparelsen på 1 mio. kr. indgår i budget 2003 og er udmøntet ved en administrativ besparelse af en viceovertandlægestilling i Børne- og Ungdomstandplejen og reduktion af det kliniske personale i Børne- og Ungdomstandplejen og Omsorgtandplejen.

Sundhedsforvaltningen anbefaler, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager udmøntningen af besparelsen på 1 mio. kr. i en samlet tandpleje til efterretning.

Sundhedsforvaltningen anbefaler endvidere, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for den samlede organisering til efterretning.

MILJØVURDERING

Indstillingen forventes ikke at medfører væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Besparelsen på 1 mio. kr. indgår i budget 2003 og er udmøntet ved en administrativ besparelse af en viceovertandlægestilling i Børne- og Ungdomstandplejen og reduktion af det kliniske personale i Børne- og Ungdomstandplejen og Omsorgtandplejen.

 

HØRING

Ingen

 

 

BILAG

Ingen

 

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

Til top