Mødedato: 12.11.2015, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Forventet regnskab pr. 30. september 2015

Se alle bilag
Godkendelse af det forventede regnskab for 2015 med tilhørende bilag.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender:

           a) Det forventede regnskab 2015 pr. 30. september 2015 (bilag 1) 
           b) Kvartalsregnskab pr. 30. september 2015 (bilag 2) 
           c) Forventede korrektioner til budget 2015 (bilag 3).

2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget på baggrund af regnskabsprognosen godkender et eller flere af nedenstående forslag til interne omprioriteringer i 2015, jf. bilag 4:

           a) Ekstra udskiftning af el-cykler i hjemmeplejen (0,3 mio.kr.) 
           b) Flere aktiviteter i julemåneden på plejecentre (0,9 mio.kr.) 
           c) Ekstra tilskud til påtrængende udskiftning af inventar på plejecentre (5,7 mio. kr.) 
           d) Ekstra tilskud til §79 klubber til indkøb og udskiftning af inventar (0,5 mio. kr.).


Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende det forventede regnskab pr. 30. september 2015, jf. bilag 1 til 3. Regnskabet er udarbejdet på baggrund af regnskabs- og budgettal fra KØR og Rubin samt tilbagemeldinger fra decentralt niveau.

Det korrigerede budget er opdateret til og med beslutninger i Borgerrepræsentationen den 17. september 2015. Herudover er der taget højde for kendte budgetkorrektioner, som forventes vedtaget af Borgerrepræsentationen, jf. bilag 3.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har i tilknytning til det forventede regnskab mulighed for at træffe beslutning om evt. interne omprioriteringer inden for de gældende bevillingsregler.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens samlede forventede regnskab fremgår af nedenstående tabel 1. Af tabellen fremgår også forventede korrektioner.

Tabel 1. Det forventede regnskab pr. 30. september 2015 (nettoudgifter samt bruttoanlæg, mio. kr., 1-decimal)
Bevilling Korrigeret budget 2015 Forventet regnskab 2015 Forventede korrektioner til budgettet Forventet afvigelse efter forventede korrektioner
Service 4.119,6 4.080,5 -4,0 35,0
Bevilling Sundhed 350,8 343,7 0,0 7,0
Bevilling Pleje, Service og Boliger for Ældre 280,8 268,5 0,3 12,5
Bevilling Demografireguleret 3.314,6 3.298,0 -3,2 13,4
Bevilling Administration 173,4 170,3 -1,1 2,0
Overførsler mv. 1.831,2 1.817,5 -11,0 2,7
Bevilling Ældreboliger 56,5 37,6 -16,2 2,7
Bevilling Medfinansiering 1.776,7 1.781,9 5,2 0,0
Bevilling Særligt dyre enkeltsager -2,0 -2,0 0,0 0,0
Bevilling Anlæg 93,7 46,6 -47,1 0,0
Finansposter 59,1 22,6 -36,3 0,1
I alt 6.103,5 5.967,3 -98,4 37,8

Som det fremgår, forventer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ved årets udgang et mindreforbrug efter korrektioner på servicemåltalsrammen på 35,0 mio. kr.

Mindreforbruget på servicemåltalsrammen er sammensat af et forventet mindreforbrug og et forventet merforbrug, som kan henføres til følgende specifikke områder:

Mindreforbrug:
  • 4,2 mio. kr. vedrørende sundhedsprojekter
  • 12,9 mio. kr. vedrørende projekter og anskaffelse af nyt omsorgssystem
  • 2,0 mio. kr. på færdigbehandlede patienter  
  • 2,0 mio. kr. til betaling for lønanvisning
  • 16,3 mio. kr. til køb af pladser
  • 2,0 mio. kr. på træningscenterområdet
  • 0,9 mio. kr. til øvrigt mindreforbrug, netto.

 Merforbrug:

  • 0,5 mio. kr. på uddannelsesområdet
  • 4,8 mio. kr. på hjemmeplejeområdet.

På bevillingerne vedrørende overførsler forventes et mindreforbrug på 2,7 mio. kr. 

På anlægsbevillingen forventes budgetoverholdelse. 

På finansposter forventes et mindreforbrug på 0,1 mio. kr. 

Det skal bemærkes, at i forbindelse med implementering af Københavns Kommunes Arbejdsplanssystem (KAS) som erstatning for det tidligere Vagtplansystem, er der i lønkørslerne fra maj og til dato konstateret ekstra udbetalinger af ekstratimer samt acontoudbetalinger. Ved berigtigelsen af fejlene er der sket yderligere fejl, som f.eks. dobbeltbogføringer af udgifter i forbindelse med acontoudbetalinger. Dette medvirker til, at grundlaget for prognosticering af lønnen bliver usikkert, hvorfor der på nuværende tidspunkt er større usikkerhed tilknyttet prognosen end normalt.  

Nedenfor gennemgås Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bevillinger og særlige fokusområder:

Bevillingsområde Sundhed:
Sundhedsprojekter
På området forventes et mindreforbrug på 4,2 mio. kr., som kan henføres til en række projekter blandt andet psykisk sundhed på arbejdspladsen. Med budgetaftalen forankres denne indsats fremadrettet under Økonomiudvalget. Derudover er der på andre projekter tidsforskydninger som følge af forsinket opstart og ubesatte stillinger.

Færdigbehandlede patienter
På området forventes et mindreforbrug på 2,0 mio. kr. Mindreforbruget kan henføres til et fortsat fald i antallet af ventedage for færdigbehandlede patienter på hospitalerne. Der er foretaget en budgettilpasning i budget 2016.
 
Genoptræning efter sygehusindlæggelse
På området forventes et mindreforbrug på 0,3 mio. kr., som vedrører et forventet mindreforbrug på udgifter til ejendom på 0,8 mio. kr. samt et forventet merforbrug på køb og salg af træning på 0,5 mio. kr.

Bevillingsområde Pleje, Service og Boliger for Ældre:
IT-drift og KOS
På området forventes et mindreforbrug på 11,6 mio. kr., som blandt andet kan henføres til, at udbudsstrategien for anskaffelse af et nyt omsorgssystem er forsinket. Herudover har der også været færre udgifter til afvikling af et ophørt samarbejde med leverandøren af KOS2.

Uddannelse
På området forventes et merforbrug på 0,5 mio. kr., som er sammensat af et forventet merforbrug på elevområdet samt merindtægter for refusioner for jobrotationsforløb.  

Projekter og indsatser inklusiv Ældrepulje
På området forventes et mindreforbrug på 1,3 mio. kr., som bl.a. kan henføres til færre udgifter til projektet Spisevenner. Projektet ophører ved årets udgang. På den af Social- og Indenrigsministeriets tildelte Ældrepulje forventes budgetoverholdelse.

Bevillingsområde Demografireguleret:
Hjemmepleje og Sygepleje
På området forventes et merforbrug på 4,8 mio. kr., som er sammensat af såvel mindre- som merforbrug. På sygeplejeområdet er der et forventet merforbrug på 25,7 mio. kr., som dog til dels modsvares af et forventet mindreforbrug på 14,4 mio. kr. på hjemmeplejeområdet. På områderne vedrørende tøjvask- og indkøbsordninger forventes et mindreforbrug på 9 mio. kr., mens der forventes et merforbrug på øvrige områder på i alt 2,5 mio. kr. Mindreforbruget på ordninger er udtryk for en tilpasning til budget 2016, hvor der skal implementeres besparelser på ca. 10 mio. kr. Merforbruget dækkes af øvrigt mindreforbrug på serviceområdet.

Køb af pladser
På området forventes et mindreforbrug på 16,3 mio. kr., som kan relateres til et fortsat fald i de forventede udgifter til køb af plejeboliger uden for Københavns Kommune. Budgettet til køb af pladser reguleres i forhold til det faktiske regnskab for det foregående år. Området er ikke direkte styrbart, da valg af plejebolig er omfattet af frit valg. Prognosen er således behæftet med en vis usikkerhed.

Plejecentre
På området forventes et mindreforbrug på 0,1 mio. kr. Budgettet fra salg af pladser er omplaceret til området, idet de forventede merindtægter på 7,7 mio. kr. er medvirkende, til at budgettet nu forventes at være i balance. Årsagen til budgetoverførslen er, at borgere fra andre kommuner, der bor i København, er væsentligt mere plejekrævende. Budgetoverholdelsen er endvidere afhængig af, at de indgåede handleplaner på plejehjemsdrift overholdes, samt at plejepakker til særligt krævende beboere kan holdes på det nuværende niveau.

Træningscentre
På området forventes et mindreforbrug på 2,0 mio. kr. på træningscentre. Med virkning fra den 1. januar 2015 er der vedtaget en ny bekendtgørelse og vejledning på genoptræningsområdet. Der er ikke givet DUT-midler til opgaven. Sagen har været på den månedlige opfølgning på problemområder. Det forventede merforbrug på 7,7 mio. kr. på specialiseret rehabilitering søges dækket af de reserverede midler under Økonomiudvalgets pulje til uforudsete udgifter, jf. Overførselssagen 2014-2015, således at området viser balance.

Bevillingsområde Administration:
På området forventes et mindreforbrug på 2,0 mio. kr., som vedrører færre udgifter til afregning til Koncernservice for lønanvisning. 

Bevillingsområde Overførsler:
Ældreboliger
På området forventes et mindreforbrug på 2,7 mio. kr., som relaterer sig til færre udgifter til tomgangshusleje som følge af, at der er sket et fald i antallet af ledige boliger. I forbindelse med sagen om bevillingsmæssige ændringer overfører Sundheds- og Omsorgsudvalget i alt 16,2 mio. kr. til kassen som følge af færre udgifter til afdrag på ydelsesstøtte.   

Medfinansiering af sundhedsvæsenet
På området forventes budgetoverholdelse. Budgetoverholdelsen er dog under forudsætning af, at området i sagen om bevillingsmæssige ændringer tilføres i alt 5,2 mio. kr. til dækning af et forventet merforbrug, idet Københavns Kommune samtidig har modtaget 16,1 mio. kr. i efterregulering vedr. nyt akut-system i Region Hovedstaden.

Særligt dyre enkeltsager
På området forventes budgetoverholdelse.

Bevillingsområde Anlæg:
På området forventes budgetoverholdelse.

Bevillingsområde Finansposter
På området forventes et mindreforbrug på 0,1 mio. kr. på renter. Der er budgetmæssigt korrigeret for udgifter til indskud i Landsbyggefonden, idet indskuddene ikke forventes at blive opkrævet i 2015. 

Oversigt over kvartalsregnskab
Af bilag 2 fremgår kvartalsregnskab, som er en oversigt over periodiseret budget pr. 30. september 2015 og forbruget i samme periode.


Interne omprioriteringer
På baggrund af det forventede regnskab pr. 30. september 2015 har Sundheds- og Omsorgsudvalget mulighed for at foretage interne omprioriteringer inden for de gældende bevillingsregler. En del af det forventede mindreforbrug vedrører køb af pladser samt sundhedsprojekter, hvorfor disse midler svarende til 20,5 mio. kr. kun kan omprioriteres efter beslutning i Borgerrepræsentationen. Den resterende afvigelse på 14,5 mio. kr. svarer til 0,3 pct. af det korrigerede budget inden for serviceudgifterne, hvilket er inden for en forventelig usikkerhedsmargin. Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget i forhold til dette mindreforbrug ønsker at foretage interne omprioriteringer til andre eksisterende aktiviteter i indeværende år, anbefaler forvaltningen, at der i forhold til prognosens usikkerhed ikke disponeres over mere end ca. halvdelen.

På den baggrund foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager stilling til et eller flere af nedenstående forslag til interne omprioriteringer til en udvidelse af eksisterende aktiviteter i indeværende år inden for udvalgets bevillinger, som kan finansieres af det forventede mindreforbrug vedr. IT-drift og KOS2, jf. bilag 4:

        - Ekstra udskiftning af el-cykler i hjemmeplejen (0,3 mio.kr.)
        - Flere aktiviteter i julemåneden på plejecentre (0,9 mio.kr.)
        - Ekstra tilskud til påtrængende udskiftning af inventar på plejecentre (5,7 mio. kr.)
        - Ekstra tilskud til §79 klubber til indkøb og udskiftning af inventar (0,5 mio. kr.)
 

Økonomi

Jf. ovenfor.

Videre proces

Når det enkelte fagudvalg har godkendt det forventede regnskab, behandler Økonomiudvalget i henhold til sædvanlig procedure på møde den 17. november 2015 kommunens samlede forventede regnskab for 2015.

Såfremt de interne omprioriteringer godkendes, vil disse indgå i 4. sag om bevillingsmæssige ændringer, der behandles af Borgerrepræsentationen den 10. december 2015.


               Hanne Baastrup

                                                                        /Søren Winther Rasmussen

Beslutning

Den samlede indstilling blev godkendt
Til top