Mødedato: 12.11.2015, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Oplæg til SOU studietur 2016

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal vælge dato og destination for studieturen 2016.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at udvalgets studietur 2016 finder sted i perioden:
a. Onsdag den 8. juni til fredag den 10. juni 2016
b. Onsdag den 18. maj til fredag den 20. maj 2016

2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender følgende destination som ramme for turen
    a. Skotland
    b. Holland
    c. England

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen står over for en række udfordringer i fremtiden med et stigende antal ældre borgere. Det er udfordringer, som mange lande søger at finde forskellige løsninger på i disse år. For selvom stadig flere ældre vil være friske ældre, vil blandt andet antallet af borgere med demens stige - ligesom antallet af kronikere. Der er desuden et behov for at fremme københavnernes livskvalitet og fysiske og psykiske sundhed, så københavnerne får et bedre helbred, og trives både fysisk, psykisk og socialt.

Københavns Kommune skal med andre ord forsøge at gå nye veje - både plejefagligt, organisatorisk, velfærdsteknologisk og boligmæssigt for at imødekomme et stigende pres på kommunens tilbud. En studietur for Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2016 til en af nedenstående destinationer, kan på hver sin måde inspirere, genere nye ideer og løsninger for kommunens videre arbejde.

Forvaltningen indstiller, at udvalget godkender datoen for turen samt én af de foreslåede destinationer, som ramme om studieturen i 2016.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsudvalgets studietur i 2016 skal foregå i Europa og er berammet til at vare tre dage.

Datoer for studieturen:
Forvaltningen foreslår, at udvalgets studietur i 2016 afvikles i uge 23 i dagene fra onsdag den 8. juni til fredag den 10. juni 2016. Under forudsætning af, at udvalget godkender mødeplanen for 2016, skal der afholdes udvalgsmøde den 9. juni, som så vil indgå som en del af turen. Det tages forbehold for en eventuel sen afgang tirsdag den 7. juni af hensyn til den endelige program planlægning.

Alternativt forslag til datoer for studieturen er onsdag den 18. maj - til fredag den 20. maj 2016 (efter pinse). Der gøres opmærksom på, at der afholdes møde i Kultur- og Fritidsudvalget den 19. maj.   


Destinationer og temaer:

Skotland (Glasgow/Edinburgh)

Danmark og Skotland ligner hinanden på mange felter; befolkningsstørrelse, befolkningsmæssig mobilitet, balancen mellem urbaniserede og tyndtbefolkede områder, demografi, erhvervsstruktur mv. Ligeledes er sundhedsvæsenet i Skotland forholdsvis decentralt.

Skotland er et foregangsland, når det kommer til integrated care, altså sundhed i konstruktioner på tværs af sektorer. I samtlige af Skotlands 32 kommuner er man lige nu ved at etablere ”integrated joint boards”, hvor de regionale og kommunale aktører i fællesskab er ansvarlige for at etablere de nye enheder, der får egne opgaver og ressourcer til at sikre mere integreret omsorg.

Samtidig har Skotland nogle anderledes incitamentstrukturer for det tværsektorielle samarbejde. Så der er mulighed for at hente inspiration til samarbejdet mellem stat, region og kommune.  

Også på telemedicin og velfærdsteknologi er Skotland et interessant besøg. Skotterne står ligesom Danmark over for en tilvækst af ældre borgere med stadig mere komplekse behov. De udfordringer søger de blandt andet at løse i The Digital Health and Care institute, hvor universiteter, teknologivirksomheder og designere samarbejder om at udvikle teknologiske løsninger.

Endelig er skotterne kendt for at være på forkant inden for digitalisering og kvalitetsstyring.

England (London)
En anden relevant destination er London, enten som eneste mål for studieturen eller muligvis i kombination med besøg i Skotland. 

Siden 2011 har der været en stigende opmærksomhed på en ny samarbejdsstruktur mellem forskellige aktører i sundhedsvæsenet i Nordvest London. En række aktører på sundheds - og socialområdet har i fællesskab skabt en model for "Integrated care", hvor et af de bærende principper for samarbejdet er, at alle - både brugere og hjælpere indgår i et ligeværdigt samarbejde med sundhedsprofessionelle. 

De involverede parter arbejder i Integrated teams, hvor der er fokus på den individuelle bruger/patient og dennes behov. Hensigten har desuden været at åbne op for lokalsamfundets egne ressourcer, skabe energi og engagement, kompetencer og inddrage lokale menneskers aktiver i et effektivt samarbejde. Arbejdet i Nordvest London er blot ét ud af 14 lokalområder i England, der har eksperimenteret med Integrated Care. Projekter, der i varierende grad har opnået tilfredsstillende resultater, og kan bidrage til læring - ikke blot i England, men også i forhold til det arbejde der pågår i Danmark for at øge samarbejdet i sundhedsvæsenet. 


Holland (Amsterdam)
Også Holland deler mange af de samme udfordringer omkring sund aldring, og stigende udgifter til sundhed.

Inden for de senere år er Holland, blevet kendt for demenslandsbyen De Hoeweyk ,som har givet inspiration til demensområdet i både Danmark og i andre lande.
Det særlige ved De Hoeweyk er, at den er indrettet som en landsby med aktiviteter og rammer, der understøtter livet med en demenssygdom. Plejehjemmet, som ligner en mindre selvstændig bydel, er indrettet som en minilandsby med over 150 indbyggere, som alle har demens. Her er gader, pladser, gårde, cafeer, et supermarked, en biograf og en frisør. Demenslandsbyen kan give inspiration til, hvordan Købehavns Kommune kan nytænke, nyplanlægge og tilrettelægge den fremtidige demensindsats.

Generelt tilbyder Holland spændende og alternativt plejehjemsbyggeri - herunder plejecentre med interkulturel profil, hvor en væsentlig del af beboerne ikke har hollandsk baggrund. Disse plejecentre afspejler mangfoldighed og kan "skifte udtryk" efter beboersammensætningen.


En tur til Holland giver også mulighed for at undersøge, hvordan man kan arbejde med specialsygeplejersker i ældreplejen. Kommunernes Landsforening anbefaler i sit nye sundhedsudspil, at Sundhedsstyrelsen etablerer specialuddannelse til sygeplejersker målrettet medicinske patienter. I Holland har man i en årrække arbejdet med det man under et kalder Advanced Nurse Practioners (ANP).  Ønsket om et nyt niveau af specialsygeplejersker i kommunerne skyldes udviklingen i sygehusvæsenet med kortere indlæggelsestider og mere ambulant behandling. Det stiller på den korte bane krav til nye kompetencer blandt det kommunale plejepersonale. Der er derfor behov for at løfte de kommunale sygeplejersker, der varetager akut og subakutte indsatser til særligt ældre medicinske patienter. Et besøg i Holland vil give mulighed for at se, hvorledes specialsygeplejersker fungerer på et plejecenter.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Budget for studieturen fremlægges sammen med udkast til program.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forelægger udkast til program i foråret 2016.


Katja Kayser
                
                                                        /Rikke Blom

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med datoerne 18. – 20. maj og destinationen Skotland.
Til top