Mødedato: 12.05.2020, kl. 12:30
Mødested: Teams

Udbredelse af kontinuitet i hjemmeplejen

I august 2018 godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget, at erfaringerne fra projekt "Faste hjælpere" i Vanløse Brønshøj Husum (VBH) skulle udbredes til de øvrige hjemmeplejeenheder for at skabe kontinuitet for borgere, der modtager hjælp af den kommunale hjemmepleje. Udvalget orienteres nu om status på dette arbejde.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at udvalget tager orientering om forvaltningens arbejde med udbredelse af projekt "Faste hjælpere – kontinuitet i hjemmeplejen" til efterretning.

Problemstilling

Projekt "Faste hjælpere" startede som en udviklingsindsats i VBH og mundede ud i et samlet "koncept" for, hvordan man kan øge borgernes oplevelse af kontinuitet i hjemmeplejen. Konceptet består af otte konkrete tiltag samlet i tre fokusområder: Planlægning, Forberedelse samt Nærvær & Involvering. I afprøvningsperioden lykkedes det at reducere antallet af forskellige medarbejdere, som hjemmeplejemodtagerne fik besøg af, og borgerne fik en større oplevelse af tryghed og sammenhæng – også når forskellige medarbejdere leverede hjælpen. 

På den baggrund besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget, at erfaringerne skulle udbredes til de øvrige hjemmeplejeenheder. Derudover skulle forvaltningen undersøge strukturelle barrierer for øget medarbejderkontinuitet, som eksempelvis arbejdstidsregler, og igangsætte nye forsøg på at nedbringe det faktiske antal af forskellige medarbejdere i borgernes hjem. 

Løsning

I 2019 har forvaltningen arbejdet tæt sammen med hjemmeplejeenhederne for at skabe forståelse for og opbakning til projektet og drøftet, hvordan de forskellige tiltag bedst kan integreres i de lokale organisationer og øvrige igangværende processer.

Udbredelse af tiltag målrettet den faktiske kontinuitet
Mange hjemmeplejeenheder har i første omgang fokuseret på den faktiske kontinuitet og har iværksat tiltag i forbindelse med tilrettelæggelsen af den faste plan for borgerbesøg og bedre dag-til-dag planlægning ved sygdom og andet, der ofte udfordrer kontinuiteten. I tillæg hertil har forvaltningen udviklet og testet et mindre kompetenceforløb for disponenterne (besøgsplanlæggere) i hjemmeplejen i område Syd, da de må betragtes som kernemedarbejdere i arbejdet med at skabe kontinuitet. Disponenter i område Nord tilbydes samme kompetenceforløb i 2020, når det er muligt, idet COVID-19 har pauseret kompetenceforløbet.Indsatsen er fortsat vigtig og har stor betydning for borgerens oplevelse af kontinuitet, og genoptages derfor, når hjemmeplejen vender tilbage til normaliseret drift igen efter COVID-19-epidemien.


Udbredelse af tiltag målrettet borgerens oplevede kontinuitet
For at understøttet hjemmeplejen i at skabe systematik og struktur i arbejdet med at fremme borgernes oplevelse af sammenhæng og kontinuitet, har der været afholdt workshops med hovedparten af hjemmeplejegrupperne – i alt 25. Resultatet har været beslutninger om konkrete tiltag fx procedure for at ringe ud til borgerne, ændret struktur for forberedelsestiden og for samarbejde på tværs af vagtlag. Det er vurderingen, at tilgangen har bidraget til at skabe lokalt ejerskab, med et engagement fra hjemmeplejeenhederne til selv at drive processen videre. Det er dog væsentligt at understrege, at der er tale om en kulturudviklingsindsats, der kræver mange mindre justeringer af daglig praksis, hvilket erfaringsmæssigt er vanskeligt, fordi mange vil opleve de nye tiltag som allerede værende en del af praksis. Et kontinuerligt ledelsesfokus er derfor nødvendigt.

Status på arbejdet med at afprøve nye tiltag til at forbedre den faktiske kontinuitet
Planen om at iværksætte nye afprøvninger for at forbedre medarbejderkontinuiteten yderligere indebærer nytænkning af praksis for blandt andet vagtrul, elevvejledning og vikarforbrug. 
Dette arbejde er blevet forsinket grundet organisatoriske udfordringer, og er for nuværende standset pga. COVID-19. Forvaltningen vil undersøge holdningerne til arbejdsliv og vagtplaner blandt en udvalgt gruppe medarbejdere, når det igen bliver muligt. På den baggrund vil forvaltningen iværksætte konkrete afprøvninger af, om nye arbejdstider og vagtrul kan resultere i færre medarbejdere hos den enkelte borger. 

Samlede resultater
Der kan på nuværende tidspunkt ikke måles klare resultater af indsatsen vedrørende den faktiske kontinuitet, altså hvor mange medarbejdere der kommer i hjemmet. Ligeledes er det ikke muligt at se forbedringer i Brugerundersøgelsen 2019. Dette kan dog skyldes, at hjemmeplejegrupperne først har arbejdet med konkrete tiltag i efteråret 2019, hvor data allerede var indhentet. Enkelte hjemmeplejegrupper har formået at forbedre den faktiske kontinuitet for deres borgere. Dette er dog endnu ikke nok til at slå entydigt igennem på det overordnede billede i de data, som siden marts 2019 er blevet sendt ud til hjemmeplejeenhederne hver måned. VBH, som har arbejdet længst med de otte tiltag, formår dog at holde det maksimale antal af medarbejdere, der kommer i borgerens hjem, noget længere nede, end de øvrige enheder. 

Forvaltningen vurderer fortsat, at de tiltag som der arbejdes på at udbrede, er virkningsfulde, og at den brede forståelse af kontinuitet er ved at få fodfæste i flere grupper i hjemmeplejen, men det er en tidskrævende proces og kræver konstant og varigt ledelsesfokus. Mange medarbejdere skal gøre noget lidt anderledes og ændre rutiner, hvilket er svært i en travl hverdag. Det videre arbejde med at udvikle borgernes oplevelse af kontinuitet, og det faktiske antal medarbejdere er forankret i hjemmeplejens lokale ledelse, da de er afgørende for at det kan lykkes, men også dette er pauseret pga. COVID-19. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hjemmeplejeenhederne fortsætter i 2020 deres arbejde med at øge medarbejderkontinuiteten. Derudover arbejder forvaltningen med nye tiltag i ambitionen om at nedbringe det faktiske antal af forskellige medarbejdere i borgernes hjem. Blandt andet etableres der selvstændige teams i Guldbergs Have i forbindelse med afprøvning af en ny hjemmeplejeindsats, og det undersøges om udvikling af ny teknologi kan understøtte vagtplanlægning og dag-til-dag planlægning. Derudover fortsætter kompetenceudvikling for disponenter i område Nord i 2020.

Indsatsen er grundet COVID-19 sat midlertidigt på pause og genoptages afhængig af planen for åbning af driftsenhederne.

 

 

Katja Kayser

  / Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning

Til top