Mødedato: 07.05.2001, kl. 14:30

Forventet regnskab for 2001 - aktivitets- og økonomirapport - kvartalsregnskab til Økonomiudvalget

Forventet regnskab for 2001 - aktivitets- og økonomirapport - kvartalsregnskab til Økonomiudvalget

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde mandag den 7. maj 2001

 

3. Forventet regnskab for 2001 - aktivitets- og økonomirapport - kvartalsregnskab til Økonomiudvalget

SOU 145/2001 J.nr. 1/2001

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender det forventede regnskab 2001 – herunder kvartalsregnskab og opfølgning på mål- og resultatkrav – og videresender det til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder Sundhedsforvaltningens forslag til imødegåelse af det forventede merforbrug på de rammebelagte områder.

at Sundheds- og Omsorgsudvalget anmoder Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om at godkende de i bilag 2 beskrevne omplaceringer mellem bevillingerne.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 7. maj 2001

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.

Louise Frevert (O) ønskede ført til protokols:

"Dansk Folkeparti tager et generelt forbehold, da jeg stadigvæk synes, at det forventede regnskab ikke er gennemsigtigt nok. Desuden tror Dansk Folkeparti ikke, at der p.t. er et klart grundlag til at acceptere de 3 at-er".

 

 

 

RESUME

Sundhedsforvaltningens regnskabsprognose tager udgangspunkt i det vedtagne budget 2001 korrigeret for tillægsbevillinger Borgerrepræsentationen har vedtaget – herunder tillægsbevilling i relation til hjemmeplejeforliget. Sundhedsforvaltningen har foretaget budgetomplaceringer mellem bevillingerne svarende til udmøntning af aktivitetsbudgetteringen for 2001, sagen vedr. merforbruget i hjemmeplejen samt mindreindtægten vedr. Stiftelserne.

Regnskabsprognosen på de rammebelagte områder viser:

Et mindreforbrug på bevillingen "Sundhed og uddannelse" på 1,6 mill. kr., sammensat af et mindreforbrug på 2,1 mill. kr. vedr. Social- og Sundhedsskolen og et merforbrug på 0,5 mill. kr. vedr. Praksisområdet (svangeromsorg).

Et merforbrug vedr. køb og salg af pladser i andre kommunen på 15,3 mill. kr. Området vil blive vurderet løbende, og indtil videre vil der blive udvist stor tilbageholdenhed med brug af puljemidler med henblik på i givet fald at kunne anvise kompenserende besparelser her.

En mindreindtægt vedr. salg af plejeboligpladser til forsøgsbydelene på 12,7 mill. kr., der bl.a. søges imødekommet ved en kobling til den modsvarende mindreudgift, der alt andet lige vil fremkomme i forsøgsbydelene.

En merindtægt fra beboernes egenbetaling på ca. 4 mill. kr.

Problemerne kan primært tilskrives det vanskeligt styrbare område køb og salg af pladser. Det er et område, hvor andre aktører end Sundhedsforvaltningen er bestemmende for, hvordan udgiftsudviklingen bliver. Borgere, der søger boliger i andre kommuner, hvor de har pårørende boende, har efter visitering et retskrav på at blive anvist til en ledig bolig, og forsøgsbydelene har selv retten til at anvise til og købe ledige plejeboliger i BR-kommunen.

Borgerrepræsentationen har tiltrådt Sundheds- og Omsorgsudvalgets indstilling om fleksibel styring af plejeboligkapaciteten som en ny styringsmåde rettet mod det aktuelle problemkompleks. Sundhedsforvaltningen har dog endnu ikke indgået nye kontrakter med selvejende plejehjem, som muliggør en praktisering af den nye styremåde.

Konsekvensen er, da der ikke er tomme boliger i BR-kommunen, at der reelt udbydes flere plejeboliger end der er afsat midler til.

Merforbruget vedr. BR-kommunens merkøb- og mindresalg til andre kommuner på h.h.v. 10,5 mill. kr. og 4,8 mill. kr. samt merindtægten på 4 mill. kr. vedr. egenbetaling giver netto et merforbrug på 11,3 mill. kr. Merforbruget er opgjort ud fra forbruget i de første tre måneder, hvorfor prognosen er behæftet med nogen usikkerhed.

Det er samtidig vurderingen, at situationen i dag er påvirket af de gennemførte lukninger af plejehjem, og at udflytningerne vil stabilisere sig, når der igen er ro om ældreområdet i Københavns Kommune.

På den baggrund vil Sundhedsforvaltningen følge udviklingen nøje, og indtil videre udvise stor tilbageholdenhed med brug af puljemidlerne afsat til anskaffelser og vedligeholdelse, således at der fra disse midler i givet fald vil kunne anvises kompenserende besparelser for et evt. merforbrug på køb/salg området i det endelige regnskab. Hertil kommer, at der også kan anvises kompenserende besparelse på bevillingen "Sundhed og Uddannelse" svarende til de forventede mindreudgifter, jf. ovenfor.

De forventede mindreindtægter vedr. salg af plejeboliger til forsøgsbydelene søges imødekommet via en vurdering af visitationsforholdene for borgerne fra forsøgsbydelene sammenholdt med BR-kommunen. Evt. fortsat mindresalg til forsøgsbydelene vil resultere i et mindreforbrug i forsøgsbydelene, som enten kan søges overført til Sundheds- og Omsorgsudvalget ved en tillægsbevilling eller alternativt blive overført til budget 2002 på ældreområdet og hermed indgå til dækning af intern låneordning for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Indstillingen er afgivet til Økonomiforvaltningen under forehold for Sundheds- og Omsorgsudvalgets efterfølgende behandling.

 

Til top