Mødedato: 07.05.2001, kl. 14:30

Ældrepolitik - orientering om høringssvar

Ældrepolitik - orientering om høringssvar

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 7. maj 2001

 

8. Ældrepolitik - orientering om høringssvar

SOU 147/2001 J.nr. 57/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager den mundtlige orientering om indkomne høringssvar samt referater fra borgermøderne om ældrepolitikken til efterretning.

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om konferencen "Fremtidens ældreliv" den 21. maj 2001 i Bella Centeret til efterretning.

RESUME

Ældrepolitikken har været i høring i perioden 4. april til 2. maj 2001. Høringen af ældrepolitikken tager afsæt i materialet "Fremtidens ældreliv - resultater fra fire arbejdsgruppers tanker", som indeholder de forslag, som 4 arbejdsgrupper er nået frem til på baggrund af drøftelserne på ældrekonferencen i november 2000.

Høringsmaterialet er sendt ud til alle høringspartnere, der omfatter ældreråd, ældreorganisationer, pårørende, boligorganisationer, faglige organisationer, forsøgsbydelene, H:S samt alle Sundhedsforvaltningens institutioner. Desuden har alle interesserede kunnet rekvirere høringsmaterialet hos Sundhedsforvaltningen samt på de lokale Pensions- og Omsorgskontorer.

Der har som en del af høringen været afholdt fire borgermøder. For hvert borgermøde er der udarbejdet et referat, som vil indgå i det videre arbejde. (referaterne eftersendes). Desuden har alle høringsparter kunnet sende deres bemærkninger til Sundhedsforvaltningen (høringssvar eftersendes). Der gives en mundtlig orientering af det centrale i de indkomne høringssvar.

Alle synspunkter og ideer fra høringen bearbejdes og indgår efterfølgende i den videre behandling af ældrepolitikken.

Resultaterne fra høringen vil sammen med arbejdsgruppernes oplæg danne grundlaget for diskussionerne på konferencen "Fremtidens ældreliv", der afholdes den 21. maj 2001, hvor deltagere fra konferencen i november sidste år inviteres til en afsluttende drøftelse af ældrepolitikken.

 

SAGSBESKRIVELSE

Resultat af høringen

Ældrepolitikken har været i formel høring i perioden 4. april til 2. maj 2001, hvor både ældreråd, ældreorganisationer, forsøgsbydelene, Sundhedsforvaltningens institutioner m.fl. har modtaget høringsoplægget. Derudover har interesserede borgere kunnet skrive deres bemærkninger til Sundhedsforvaltningen.

Høringsoplægget er resultatet af de 4 arbejdsgruppers tanker, som blev nedsat i forlængelse af ældrekonferencen i november 2000. I oplægget findes arbejdsgruppernes forslag til vision, mål og konkrete aktiviteter. Høringsmaterialet sætter desuden fokus på de fælles temaer, som er gået igen i arbejdsgruppernes forslag, nemlig valgmuligheder, fleksibilitet, ansvar, kommunikation og samarbejde. Det er visionerne og målene, der har været i fokus under høringen.

Udover høringsmaterialet er der udarbejdet 2 udgaver af invitationen til borgermøderne, der fremhæver nogle af de mest centrale forslag fra arbejdsgrupperne. Den ene invitation er rettet mod borgerne, mens den anden retter sig mod medarbejderne.

Invitationerne til borgerne har været tilgængelig på de lokale Pensions- og Omsorgskontorer, lokalcentre, biblioteker, apoteker, medborgerhuse, Sund By, plejehjem, træningscentre, ældreråd samt ældreorganisationer. Desuden er invitationerne blevet uddelt gennem de forebyggende hjemmebesøg i april måned.

Invitationen til medarbejderne er blevet formidlet til medarbejderne gennem kommunens institutioner. Alle ledere er blevet opfordret til at have lokale drøftelser med deres medarbejdere, og på den baggrund indsende høringssvar til forvaltningen.

På borgermøderne har alle interesserede haft mulighed for at komme med bemærkninger eller nye ideer - enten ved at deltage mundtligt i debatten eller ved skriftligt at give deres bemærkninger på sedler, der lå bordene. Desuden har der været mulighed for at komme med bemærkninger på kommunens hjemmeside. På alle borgermøderne er der blevet skrevet referat. Referaterne vil sammen med de indkomne høringssvar indgå i det videre arbejde med ældrepolitikken.

Konference den 21. maj 2001

Den 21. maj afholdes en ny konference med titlen "Fremtidens ældrepolitik", hvor alle deltagere fra ældrekonferencen i november 2000 igen inviteres til at drøfte ældrepolitikken. Formålet med den en nye konference er:

  • at finde frem til de målsætninger, som der er almen enighed om blandt parterne på ældreområdet og som kan inddrages i arbejdet med at formulere fremtidens ældrepolitik
  • at afrunde dialogen med interessenterne inden ældrepolitikken behandles i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Udgangspunktet for konferencen er materialet "Fremtidens ældreliv – resultater af fire arbejdsgruppers tanker" samt sammenskrivningen af de indkomne høringssvar samt referaterne fra de 4 borgermøder.

Programmet for konferencen er følgende:

Ordstyrer v/ forvaltningen

8.30 - 9.00 Registrering og kaffe

9.00 - 9.45 Plenum:

Ordstyrer byder velkommen

Velkomst v/ sundhedsborgmester Peter Martinussen

Fælles sang

Opsamling på høringsfasen v/ forvaltningen

9.45 - 10.00 Pause

10.00 - 11.45 Arbejde i workshops:

Præsentation af workshoppens tema

Diskussion – del 1

10.45 - 11.00 Pause

11.00 - 11.45 Fortsat arbejde i workshops:

Diskussion – del 2

Opsamling

11.45 - 12.45 Frokost

12.45 – 14.00 Plenum:

Fremlæggelse fra hver workshop

Afklarende spørgsmål

Afslutning v/ Sundheds- og Omsorgsudvalget

Konferencen er bygget op omkring de temaer, som er gået igen på tværs af arbejdsgruppernes forslag. Det gælder:

  • Valgmuligheder og fleksibilitet
  • Information og kommunikation
  • Ansvar og indflydelse
  • Samarbejde og netværk

På konferencen vil der være en workshop for hvert tværgående tema, som deltagerne vil være inddelt i. Hver workshop vil sammensættes, så de forskellige parter på ældreområdet er repræsenteret. Der deltager ca. 120 i hver workshop. Hver workshop styres af et team bestående af en ordstyrer og en proceskonsulent.

Det foreslås, at medlemmerne af Sundheds- og Omsorgsudvalget forud for konferencen melder sig til en af de 4 workshops, og indgår i diskussionerne ved bordene.

 

ØKONOMI

Der er afsat 1 mio. kr. af Sundhedsforvaltningens driftsmidler til arbejdet med ældrepolitikken (jf. SOU 33/2001 J.nr. 57/2000). Sundhedsforvaltningen har fået bevilget 800.000 kr. fra Økonomiforvaltningens Borgerservicepulje. Udgifterne til konferencen anslås til ca. 500.000 kr..

 

BILAG

Bilag 1: Liste over høringspartnere

Bilag 2: Referater fra borgermøderne (eftersendes inden mødet)

Bilag 3: Indkomne høringssvar (eftersendes inden mødet)

Ib Haurum

/ Jens Egsgaard

 

Til top