Mødedato: 07.02.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Modernisering af Sølund

Se alle bilag
Orientering om vinderprojekt og den videre proces i forbindelse med moderniseringen af Plejecentret Sølund.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om moderniseringen af Plejecentret Sølund til efterretning.

Problemstilling

Som et led i Moderniseringsplanen besluttede Borgerrepræsentationen den 1. december 2011 at modernisere Plejecentret Sølund på Nørrebro. Plejecenterbyggeriet, der koster ca. 1 mia. kr., er det største i Danmark og involverer mange aktører og myndigheder. Der er behov for at modernisere Sølund i de kommende år, da plejecentret i sin nuværende bygningsform og -struktur ikke er tidssvarende, og for at sikre et velfærdteknologisk plejecenter fremadrettet. Af hensyn til beboerne på Sølund påbegyndes moderniseringen nu da det nye Fælledgården har en boligkapacitet, der kan rumme alle de berørte beboere fra Sølund. Som følge af byggeriets størrelse og beliggenhed er der gennemført en stor arkitektkonkurrence. Der skal udarbejdes lokalplan for området, også på grund af byggeriets størrelse og beliggenhed.  

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres hermed om det hidtidige forløb, vinderprojektet, arbejdsfordelingen i kommunen samt den videre tids- og beslutningsmæssige proces i forbindelse med byggeprojektet på Sølund.

Løsning

Proces for udpegning af vinderprojekt  
Moderniseringen af Plejecentret Sølund blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 1. december 2011 efter forudgående høring hos blandt andet Ældrerådet og Nørrebro Lokaludvalg. Programmet for arkitektkonkurrencen blev herefter udarbejdet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og bygherren Københavns Almindelige Boligselskab (KAB) med inddragelse af faglige interessenter, herunder blandt andet leder- og medarbejderrepræsentanter fra Sølund, faglige organisationer mv.

Af programmet for arkitektkonkurrencen fremgik blandt andet de plejefaglige samt indretnings- og bygningsmæssige krav og ønsker, der er til det nye plejecenter. Programmet fastslog samtidigt, hvilken rækkefølge de eksisterende plejehjemsbygninger skal nedrives i, og at der er tale om nybyggeri i to etaper med plads til i alt ca. 384 plejeboliger med tilhørende servicearealer. Ved udpegningen af vinderprojektet blev der lagt vægt på, at det nye Sølund skal indpasses til lokalområdet. 
 

Sundheds- og Omsorgsudvalget blev orienteret om byggeprojektet på mødet 24. maj 2012 samt den 16. august 2012, hvor mødet blev afholdt på Sølund. På mødet den 24. maj 2013 blev udvalget orienteret om, at den eksisterende daginstitution på Sølund retableres i de nye fysiske rammer, og dermed vil indgå som en integreret del af moderniseringen af Sølund. 

Vinderen af konkurrencen blev udpeget den 5. november 2012 af en enig dommerkomité, hvor KAB, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen samt tre eksterne fagdommere var repræsenteret. Vinderprojektet opfylder kommunens ønsker og forventninger til et banebrydende og velfærdsteknologisk modelplejecenter. Det overholder desuden de overordenede rammer i kommuneplanen og ligger inden for byggefeltet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet et baggrundsnotat om Sølund, der indeholder svar på de typisk stillede spørgsmål om moderniseringen af Sølund (bilag 1). Under bilag 2 fremgår modeltegningerne af det nye Sølund. 

På mødet den 15. november 2012 blev Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteret om vinderprojektet og behandlede i den forbindelse indstilling vedrørende projekteringsgaranti samt finansiering af den daginstitution, der integreres i det nye byggeri. Med henblik på at sikre den fornødne fremdrift i byggeprojektet er der givet en kommunal garanti, som der er lovhjemmel til i kommunalfuldmagten, på 25,5 mio. kr. til bygherrens optagelse af projekteringskredit. Garantien er betinget af, at kreditten indfries i forbindelse med optagelsen af byggelånet efter godkendelse af kapitalbevillingen. Kommunen har tidligere givet en lignende projekteringsgaranti ved ombygningen af plejecentret Fælledgården på Østerbro.    

Videre proces for ombygning af Sølund
Moderniseringen af Sølund er opdelt i to spor - et plan-spor og et bygge-spor. Med afsæt i plan-sporet skal der som følge af vinderprojektets fysiske udformning og karakter udarbejdes en ny lokalplan samt kommuneplantillæg, hvilket er Teknik- og Miljøforvaltningens og Økonomiforvaltningens ressortområde. Grundet byggeriets størrelse og beliggenhed er der behov for at udarbejde en lokalplan. I forbindelse med lokalplanen har Teknik- og Miljøforvaltningen indledningsvist udarbejdet en startredegørelse, der i overordnede træk beskriver det konkrete projekt og dets betydning for lokalområdet. Startredegørelsen skitserer på et overordnet niveau byggeprojektet og er startskuddet for selve udarbejdelsen af lokalplanen. Startredegørelsen for Sølund blev tiltrådt i Teknik- og Miljøudvalget den 21. januar 2013 og i Økonomiudvalget den 30. januar 2013.

På baggrund af startredegørelsen udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen forslag til lokalplan og kommuneplantillæg, der forelægges Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen i april 2013.  Herefter sendes forslaget i offentlig høring i otte uger. Der afholdes borgermøde i høringsperioden. Planforslaget forelægges herefter igen Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget. Forslaget skal endeligt vedtages i Borgerrepræsentationen i november 2013.

Sideløbende med processen i plansporet omkring lokalplanen udarbejdes der i byggesporet en kapitalbevilling (Skema A) for det samlede almene byggeri på Sølund, hvor blandt andet anskaffelsessum, kommunal garanti og grundkapitallån vil fremgå. Indstillingen udarbejdes af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen og skal godkendes i de to fagudvalg, samt efterfølgende i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, hvilket forventes at ske i november 2013 samtidig med vedtagelsen af lokalplanen.

I de kommende måneder skal det vindende projekt tilpasses og optimeres. I den forbindelse vil bygherren KAB, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen klarlægge om, og i givet fald i hvilket omfang, byggeriet kan justeres med henblik på at imødekomme naboønsker mv. Endelig placering af huset fastlægges først ved godkendelsen af lokalplanen.

Naboinddragelse
Vinderprojektet overholder kommuneplanens overordnede rammer for anvendelse og indpasning i området, herunder bygningshøjde, men ændrer bebyggelsesprocent og friarealprocent. Der er ikke foretaget en forudgående høring, fordi det kun er en mindre ændring af kommuneplanen.

Nørrebro Lokaludvalg, Ældrerådet, de faglige organisationer samt medarbejderne på Sølund mv. er orienteret om byggeplanerne og vinderprojektet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil løbende orientere alle interessenter om byggeriet, blandt andet via byggeprojektets hjemmeside (www.detnyesoelund.dk).

En nabogruppe på Læssøesgade har gjort indsigelse mod blandt andet placeringen af det nye plejecenter (bilag 3). Den videre formelle naboinddragelse om blandt andet placeringen sker i forbindelse med lokalplanen efter normal procedure. Der afholdes, udover borgermødet i forbindelse med lokalplanshøringen, yderligere et informationsmøde vedrørende det planlagte byggeri for naboerne omkring Sølund i februar 2013.    

Det skal bemærkes, at byggeriet på Sølund i sin nuværende form vil medføre, at en række naboer på Læssøesgade og Ryesgade vil få forringet eller miste deres udsigt til Sortedamssøen. Dette skyldes, at det nye byggeri som udgangspunkt blandt andet forskydes ca. 15 meter nærmere mod Læssøesgade. Der inddrages dermed et mindre grønt areal, der på nuværende tidspunkt er mellem Sølund og Læssøesgade. Den nye bygning vil ved denne placering komme til at følge den generelle facadelinie på den resterende del af Læssøesgade op mod Blegdamsvej. Det skal i den forbindelse bemærkes, at vinderforslaget holder sig inden for konkurrenceprogrammets byggelinje, der er afstemt med den gældende kommuneplan. 

Stadsarkitekten er på den baggrund inviteret og vil deltage på udvalgsmødet.

Økonomi

 

Videre proces

 

Hanne Baastrup                   

                                    /Per Christensen

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Protokolbemærkning fra Socialdemokraterne(A), Socialistisk Folkeparti (F) og Radikale Venstre (B):

”Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Radikale lægger vægt på projektets muligheder for at give København et internationalt velfærdsteknologisk plejecenter, der samtidig står smukt og harmonisk på grunden ud til en af byens vigtige rekreative områder til glæde for flest mulige. Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Radikale ser meget frem til resultatet af behandlingen af lokalplanen og resultatet af de høringer, der skal foretages som en del heraf og lægger samtidig vægt på, at der ved fremtidige større plejecenterbyggerier i en tidlig fase sker en inddragelse af naboer og lokalsamfund”.

Protokolbemærkning fra Konservative (C) og Dansk Folkeparti (O):

”Konservative og Dansk Folkeparti er imod dele af den fysiske udformning af projektet idet vi synes det er tæt kompakt byggeri og med for små lukkede gårde. Vi ønsker byggeriet spredt mere på grunden med mulighed for åbne gårde og vil i øvrigt afvente den kommende høring”.

Til top