Mødedato: 05.11.2001, kl. 14:30

Redegørelse vedr. plan for en forstærket indsats over for risikogrupper på Vesterbro i relation til kønssygdomme

Redegørelse vedr. plan for en forstærket indsats over for risikogrupper på Vesterbro i relation til kønssygdomme

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 5. november 2001

 

12. Redegørelse vedr. plan for en forstærket indsats over for risikogrupper på Vesterbro i relation til kønssygdomme

SOU 318/2001 J.nr. 12/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager redegørelsen vedrørende plan for en forstærket indsats over for risikogrupper på Vesterbro i relation til kønssygdomme til efterretning.

 

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget har på møde den 3. september 2001 behandlet statusredegørelse vedrørende en forstærket indsats overfor svage risikogrupper på Vesterbro. Udvalget tog statusredegørelsen til efterretning.

Af statusredegørelsen fremgik, at der den 25. juni 2002 har været afholdt møde med deltagelse af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen, Embedslægeinstitutionen og Bispebjerg Hospital for at aftale konkrete tiltag vedrørende en forstærket indsats overfor svage risikogrupper. Mødedeltagerne konstituerede sig som en styregruppe. Det forventedes, at det nye akuttilbud for de svage risikogrupper kunne iværksættes i oktober 2001.

Desuden skulle H:S udarbejde en redegørelse om tilbudet, som ville blive forelagt i Sundheds- og Omsorgsudvalget, forventligt i oktober måned.

Der har den 26. september været afholdt møde i H:S Bestyrelsen, hvor status for planlæggelsen af tilbuddet har været forelagt. H:S Bestyrelsen tog redegørelsen til efterretning. Efterfølgende har der den 3. oktober været afholdt møde i styregruppen, hvor Bispebjerg Hospital har redegjort for den konkrete plan.

Af planen fremgår, at der er iværksat en personalemæssig omrokering og opkvalificering på Venerologisk Klinik, og at klinikken har fået tilført en halv sygeplejestilling. Der er nu en permanent sygeplejerskevagt som kan sikre, at der efter telefonisk kontakt umiddelbart kan etableres et undersøgelses- og eventuelt behandlingstilbud.

Der er udarbejdet et registreringsskema, som indgår i journalmaterialet. – bl.a. med henblik på at registrere, hvorvidt personer fra de svage risikogrupper kan fastholdes i undersøgelse og behandling. Der er desuden anskaffet en bærbar PC samt mobiltelefon med henblik på registrering, og med henblik på at kunne komme i kontakt med den permanente sygeplejerskevagt

Der er udarbejdet en plan for undervisning af kontaktpersoner for perioden 1. oktober 2001 til 31. marts 2002, samt aftaler om kontaktrådgiverbesøg. Endelig er der trykt en brochure med information om tilbuddene i Venerologisk Klinik på Bispebjerg Hospital. Planen er sat i værk pr. 1. oktober 2001.

SAGSBESKRIVELSE

Sundheds- og Omsorgsudvalget har på sit møde den 7. maj 2001 behandlet en redegørelse fra H:S omhandlende H:S Bestyrelsens beslutning fra møde den 31. januar 2001 om en forstærket indsats overfor svage risikogrupper på Vesterbro. Det var desuden indstillet, at Sundheds- og Omsorgsudvalget behandler sagen, når der foreligger en konkret plan for den forstærkede indsats.

Sundheds- og Omsorgsudvalget tog redegørelsen til efterretning. Endvidere bad udvalget om at få forelagt en status vedrørende den konkrete plan senest den 20. august 2001

Sundheds- og Omsorgsudvalget har på møde den 3. september 2001 behandlet statusredegørelse vedrørende en forstærket indsats overfor svage risikogrupper på Vesterbro. Udvalget tog statusredegørelsen til efterretning.

Af statusredegørelsen fremgik det, at styregruppen for en forstærket indsats overfor risikogrupper på Vesterbro havde aftalt en række konkrete tiltag, som skulle konkretiseres nærmere af H:S.

I den redegørelse, som blev forelagt H:S Bestyrelsen den 26. september 2001, blev der givet en status på handleplanen fra Bispebjerg Hospital. Af denne status fremgår:

  • At der er iværksat en personalemæssig omrokering og opkvalificering, og Venerologisk Klinik har fået tilført en halv sygeplejestilling med henblik på at kunne modtage patienter fra de svage risikogrupper
  • At der er anskaffet en bærbar PC samt mobiltelefon med henblik på at registrere antallet af henvendelser og deres karakter, og med henblik på at kunne komme i kontakt med den permanente sygeplejerskevagt
  • At der er udarbejdet en plan for undervisning af kontaktpersoner samt aftaler om kontaktrådgiverbesøg blandt de, der arbejder på gadeplan
  • At der er igangsat trykning af brochure med information om tilbuddene i Venerologisk Klinik på Bispebjerg Hospital
  • At tiltagene forventes endeligt konkretiseret pr. 1. oktober 2001.

På mødet i styregruppen, som blev afholdt den 3. oktober 2001, oplyste Bispebjerg Hospital om de ovennævnte initiativer, og kunne uddybe på følgende områder:

  • Den permanente sygeplejerskevagt udgøres af tre personer, som har et indgående kendskab til venereaområdet, og som kan sikre, at der efter telefonisk kontakt umiddelbart kan etableres et undersøgelses- og eventuelt behandlingstilbud.
  • Der er etableret et registreringsskema, som indgår i journalmaterialet, og som sikrer oplysning om, hvem der etablerer kontakt til patienter, stamoplysninger om patienter, undersøgelse, diagnose, rådgivning og hvorvidt det er muligt at fastholde de henviste personer i undersøgelse og behandling.
  • Kontaktsygeplejerskens besøg blandt de, der arbejder på gadeplan, vil finde sted i perioden 1. oktober 2001 til 31. marts 2002.

Styregruppen var enig om, at tiltagene i handleplanen er relevante og dækkende, og kunne iværksættes. Det vil dog tage nogen tid at opbygge netværket og skabe de kontakter, som er nødvendige. Styregruppen mødes derfor igen medio april 2002 for at gøre status.

 

MILJØVURDERING

Det er vurderet, at der ikke vil være nogen væsentlige miljømæssige konsekvenser af den foreslåede indsats.

 

ØKONOMI

Ingen.

 

BILAG

Ingen.

 

 

Ib Haurum

/ Jens Egsgaard

 

 

Til top