Mødedato: 04.04.2013, kl. 09:30
Mødested: Skovshoved Hotel

Udmøntning af ny lovgivning på fritvalgsområdet

Bemyndigelse af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til at gennemføre udbud af personlig og praktisk bistand med henblik på valg af private leverandører så borgerens frie valg sikres, samtidig med at den kommunale leverandør bibeholdes.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender,

1. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bemyndiges til at gennemføre udbud på personlig og praktisk hjælp, herunder

  • at udbud af personlig pleje og praktisk hjælp gennemføres med tildelingskriteriet det økonomisk mest fordelagtige tilbud med underkriterier vedrørende kvalitet,
  • at der stilles krav om, at tilbudsgiver skal kunne levere både personlig og praktisk hjælp,
  • at der vælges to leverandører i hvert lokalområde,
  • at den kommunale leverandør fortsætter i alle lokalområder for at sikre forsyningssikkerheden, og 
  • at forvaltningen kan tildele og indgå kontrakt med private leverandører. 

2. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bemyndiges til at gennemføre udbud for tøjvaskeordning, herunder

  • at udbuddet gennemføres med tildelingskriteriet den laveste pris,
  • at udbuddet gennemføres lokalområdeopdelt, og at der udvælges to private leverandører i hvert lokalområde, og 
  • at forvaltningen kan tildele og indgå kontrakt med private leverandører. 

3. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bemyndiges til at gennemføre fælles udbud på personlig og praktisk hjælp med Socialforvaltningen, såfremt Socialudvalget vedtager en tilsvarende model som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Problemstilling

Social- og Integrationsministeren fremsatte den 24. januar 2013 lovforslag, der skal forenkle regler om frit valg for borgere, der modtager personlig og praktisk hjælp efter servicelovens § 83. Lovforslaget træder i kraft den 1. april 2013. Med de nye regler får kommunerne friere rammer til at tilvejebringe borgeren det frie valg af personlig og praktisk hjælp blandt andet gennem udbud.

Som følge af reglerne skal Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indhente en årlig besparelse på 10,6 mio. kr. Besparelsen er indregnet i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme for 2014.

Kommunen skal fortsat sikre borgerens ret til frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp. Der skal som minimum være to leverandører for den enkelte borger at vælge imellem, hvoraf den ene kan være kommunal.

Kommunen kan desuden tilvejebringe det frie valg ved at anvende fritvalgsbevis, hvor borgere visiteret til hjælp efter servicelovens § 83 har mulighed for at indgå aftale med en cvr-registreret virksomhed om hjælpens udførelse. Der er ikke noget krav om, at kommunen skal anvende fritvalgsbevisordningen.

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 13. december drøftede udvalget, at de konkrete forslag skulle tage udgangspunkt i, at der gennemføres lokalområdeopdelte udbud med henblik på at sikre priskonkurrence og høj faglig kapacitet til at understøtte kommunens strategi om at øge borgernes selvhjulpenhed, og at der laves et samlet udbud af personlig og praktisk hjælp. Udvalget drøftede, at fritvalgsbeviset i første omgang alene bruges i forhold til madklippekortet.

Løsning

På baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøftelse på udvalgsmøde den 13. december 2012 har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdet konkrete forslag til udmøntning af den kommende fritvalgslovgivning. Forslagene ligger inden for det af Social- og Integrationsministeren fremsatte lovforslag.  

Lokalområdeopdelt udbud på personlig og praktisk hjælp
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bemyndiges til at gennemføre et lokalområdeopdelt udbud, hvor to private leverandører i hvert lokalområde tildeles kontrakt, samtidig med at en kommunal leverandør bibeholdes. Modellen sikrer borgerne det frie valg mellem minimum tre leverandører. Det vil blive et krav, at de private leverandører kan levere både personlig og praktisk hjælp. For borgerene vil det betyde, at det frie valg bliver mere overskueligt, og at de vil modtage ydelser med en højere faglig kvalitet fra de private leverandører, da deres faglige kapacitet øges, som følge af at de dels tildeles opgave på baggrund af kvalitet, dels fordi de bliver større.

Tilbudsgiveres egnethed vurderes på baggrund af en række økonomiske og tekniske udvælgelseskriterier, som derved udgør mindstekrav i form af fx uddannelsesmæssige og faglige kvalifikationer, økonomisk og finansiel formåen og dokumenteret erfaring. Et muligt specifikt mindstekrav til tilbudsgiver kunne være, at tilbudsgiver skal have mindst 80 % sundhedsfagligt uddannet personale. Udgangspunktet for mindstekravene vil være de leverandørkrav, der eksisterer i dag.

De endelige leverandører vil blive udvalgt ud fra tildelingskriteriet det økonomisk mest fordelagtige tilbud med underkriterier vedrørende kvalitet.

Underkriterier i forhold til kvalitet vil indeholde aspekter vedrørende:

·        Hvordan tilbudsgiver vil sikre den ønskede kvalitet i leveringen af ydelserne til borger,

·        Hvordan tilbudsgiver fx vil implementere nye tiltag som hverdagsrehabilitering eller have fokus på tidlig opsporing,

·        Hvordan tilbudsgiver vil sikre den fortsatte faglige udvikling af personale med henblik på at understøtte høj faglig kvalitet.

Den faglige kvalitet beskrives tydeligt i udvælgelses- og tildelingskriterierne, i kravsspecifikationen og i den endelige kontrakt. For at sikre, at leverandørerne i lighed med kommunen påtager sig et socialt ansvar, kan den endelige kontrakt bl.a. indeholde sociale klausuler med bestemmelser om, at leverandøren skal tage elever og tage ansatte ind på særlige vilkår.

I relation til overenskomst vil kontrakten indeholde bestemmelser, der sikrer medarbejdere løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår, der svarer til dem, der i henhold til kollektiv overenskomst mv. gælder for arbejder af samme art inden for samme fag i Danmark.

Det lokalområdeopdelte udbud vil give færre og forventeligt større og fagligt mere robuste leverandører. Leverandørernes faglige kapacitet vil blive øget, og samtidig vil underkriterierne vedrørende kvalitet sikre, at leverandørerne løbende arbejder med at forbedre og håndtere udfordringer i relation til kvalitet. Det er dog vurderingen, at mere lokalt forankrede leverandører med det lokalområdeopdelte udbud vil have mulighed for at byde ind på opgaven, så der sikres både priskonkurrence og konkurrence på kvalitet.
 
En række af de eksisterende leverandører vil fremover ikke kunne levere ydelserne, da de ikke vil opnå kontrakt med kommunen. En række borgere skal derfor foretage omvalg af leverandør. I den forbindelse vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i lighed med de private leverandører udarbejde relevant informationsmateriale. For den gruppe af borgere, der i dag har valgt at have den kommunale leverandør til personlig og praktisk hjælp, sker der ingen ændringer, udover at antallet af valgmuligheder blandt private leverandører falder.

Såfremt Socialudvalget tiltræder en tilsvarende model, vil forvaltningerne, hvis det vurderes hensigtsmæssigt i relation til kvalitet, pris og organisering, gennemføre et fælles udbud. 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i forbindelse med udbuddet udarbejde en implementeringsplan, så borgerne får god tid til at vælge ny leverandør, og både de kommunale og private leverandører sikres tilstrækkeligt tid til at tilpasse deres nye situation.

Tilsyn og kontrol
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fører, jf. den vedtagne tilsynspolitik årligt tilsyn med private leverandører med over 100 borgere, mens mindre leverandører i dag modtager tilsyn hvert 3. år. Det er forventningen, at de kommende leverandører alle får en volumen på minimum 100 borgere, hvorfor de årligt i lighed med den kommunale hjemmepleje vil modtage tilsyn i lighed med de kommunale leverandører, hvilket vil give et mere validt billede af kvaliteten hos den enkelte private leverandør, herunder om der er behov for en særlig indsats.

En yderligere gevinst ved færre leverandører i relation til at følge op på kvaliteten bliver, at lokalområdernes samarbejde med de private leverandører omkring kvalitet og koordination bliver tættere og mere løbende, da der kun bliver to private leverandører, der skal samarbejdes med. Det skaber basis for en tættere og løbende dialog om kvaliteten med de private leverandører til gavn for borgerne.

Tøjvaskeordning
Borgerens frie valg vedrørende tøjvask er sikret gennem udbud, hvor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i dag har kontrakt med to private leverandører af tøjvask. Hjælp til tøjvask tilbydes i dag alene som tøjvaskeordning,  dvs. at vasketøj afhentes og vaskes på vaskeri, hvor kommunen ikke selv er leverandør.

Der gennemføres et nyt lokalområdeopdelt udbud for borgere uden vaskemaskine i hjemmet, så disse fortsat tilbydes tøjvaskeordning, evt. suppleret med turvask. Et lokalområdeopdelt udbud vil gøre det muligt for mindre leverandører at byde på opgaven og dermed skabe øget priskonkurrence på markedet. Serviceniveauet ændres ikke ved udbuddet, hvorfor borgeren alene kan komme ud for at skulle vælge ny leverandør.

For borgere med vaskemaskine i hjemmet tilbydes hjælp til tøjvask som udgangspunkt som praktisk hjælp i hjemmet. For borgerne vil det betyde, at de i højere grad kan medvirke til vask af eget tøj og dermed fastholde evnen til at indgå i løsning af praktiske opgaver i hjemmet. Herudover arbejder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på at etablere vaskefaciliteter på aktivitetscentrene. Formålet er at gøre flere borgere i stand til at vaske selv.  

En omlægning af tøjvaskeordningen medfører bedre tidseffektivitet hos både den kommunale hjemmepleje og hos de private leverandører af personlig og praktisk hjælp, da tøjvask i et vist omfang kan foretages i det tidsrum, hvor der af hensyn til borgerne ikke kan leveres personlig pleje.

Fritvalgsbeviser
Borgerens frie valg af personlig og praktisk hjælp tilvejebringes alene gennem lokalområdeopdelte udbud og fastholdelse af den kommunale leverandør. Fritvalgsbeviset anvendes således alene i forbindelse med det nye spisetilbud, der er etableret i 2013, madservice uden udbringning, i form af madklippekort, jf. udvalgsbeslutning den 7. februar 2013. Borgere, der er visiteret hertil, kan modtage madservice fra en café eller take-away-butik.

Madservice med udbringning fortsætter uændret, og der foretages ikke udbud. Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering, at potentialet ved at lave udbud på madservice er relativt begrænset, mens potentialet ved at lave udbud på personlig og praktisk hjælp og tøjvaskeordning er så relativt stort, at det kan indfri besparelsen på 10,6 mio. kr. Samtidig vurderes det at være for ressourcekrævende for borgerne at skulle vælge nye leverandører på alle de store ydelsesområder samtidigt. 

Økonomi

Som følge af de nye regler skal Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indhente en besparelse på 10,6 mio. kr. fra 2014 og frem. Besparelsen er indarbejdet i udvalgets budgetrammer. Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget ikke tiltræder modellerne, der kan indhente besparelsen, vil udvalget blive forelagt en ny indstilling med besparelsesforslag.

Udbud af personlig og praktisk hjælp forventes at give en besparelse på 5-8 mio. kr. årligt.

Udbud af tøjvaskeordning samt omlægning for borgere med vaskemaskine i eget hjem forventes at give en besparelse på 5-8 mio. kr. årligt. Beregningen baserer sig bl.a. på erfaringer fra Socialforvaltningen, der har en lavere afregningspris og har succes med at tilbyde hjælp til vask til borgere, der har egen vaskemaskine.

Der forventes ikke fuld effekt af udbuddet i 2014, da implementering af de kommende leverandører først kan ske i løbet af 1. kvartal 2014.

Med udbud i fem lokalområder vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen få forskellige priser hos forskellige leverandører. Den endelige besparelse er således afhængig af både tilbudsgivernes afregningspris samt borgernes valg af leverandør.

Videre proces

Socialudvalget forventes d. 24. april at behandle en indstilling vedrørende udmøntning af ny fritvalgslovgivning, der følger samme model som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Såfremt begge udvalg tiltræder indstillingerne, vil de to forvaltninger arbejde sammen om udbuddet. Hvis det vurderes hensigtsmæssigt i relation til kvalitet, pris og organisering, vil forvaltningerne gennemføre et fælles udbud.

Inden iværksættelse af udbuddet efteråret 2013 vil Sundheds- og Omsorgsudvalget blive orienteret om indhold i kravspecifikationen, herunder udvælgelses- og tildelingskriterier, samt de i kontakten fastsatte sociale klausuler. Udbuddet gennemføres i 2. halvår 2013 med henblik på, at de vindende leverandører kan starte op i lokalområderne i løbet af 1. kvartal 2014. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i forlængelse af udbuddet vende tilbage til Sundheds- og Omsorgsudvalget med en orientering om vinderne af udbuddet.    


 Hanne Baastrup

                                                          /Birgitte Bo Christensen

Beslutning

Protokolbemærkning fra Dansk Folkeparti (O), Socialdemokratiet (S), Socialistisk Folkeparti (F), Radikale Venstre (B), Liberal Alliance (I) og Konservative (C). 

”Udvalget præciserer, at ved udbud af den personlige pleje til private leverandører, skal der gives garantier for, at kvaliteten følger kommunens generelle serviceniveau, samt at nye leverandører lever op til de etiske forpligtigelser i deres tilbud.”

Udvalget besluttede at 2. at-punkt blev udsat til næste udvalgsmøde, hvor kvalitetskravene vil fremgå tydeligere af sagen.

Indstillingen blev godkendt med ovenstående bemærkninger.
Til top