Mødedato: 04.03.2004, kl. 14:30

Høringssvar vedr. Strukturkommissionens arbejde

Høringssvar vedr. Strukturkommissionens arbejde

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 4. marts 2004

 

3. Høringssvar vedr. Strukturkommissionens arbejde

SOU 18/2004 J.nr. 4/2004

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget til Økonomiudvalget fremsender nedenstående bemærkninger til økonomiforvaltningens udkast til høringssvar til Strukturkommissionens betænkning, herunder at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget anbefaler to ændringsforslag i teksten angående den "brede kommunemodel" og sygesikringsområdet i Økonomiforvaltningens udkast til høringssvar.

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 4. marts 2004

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte ikke indstillingen, men vedtog at fremsende sagen til endelig behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

RESUME

Sundhedsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget anbefaler at ændre to tekstafsnit i Økonomiforvaltningens udkast til høringssvar til strukturkommissionens betænkning.

Den ene ændring angår det tekstafsnit i Økonomiforvaltningens udkast til Købehavns Kommunes anbefaling, som handler om, at kommunernes opgaver udvides med amtslige og statslige opgaver som i Strukturkommissionens forslag om en "bred kommunemodel". Her stiller Sundhedsforvaltningen forslag om, Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler Økonomiudvalget at tilføje, at Københavns Kommunes anbefaling i høringssvaret er Strukturkommissionens variant af den "brede kommunemodel", som placerer den offentlige sygesikrings opgaver i kommunerne bortset fra de praktiserende speciallæger.

Den anden ændring angår det tekstafsnit i udkastet til høringssvaret, som handler om, at sygesikringsopgaverne placeres i regionerne. Her stiller Sundhedsforvaltningen forslag om, at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler Økonomiudvalget at ændre Økonomiforvaltningens tekst, så Københavns Kommunes anbefaling i høringssvaret er, at den samlede primære betjening af borgerne på sundhedsområdet samles på kommunalt plan for at sikre, at opgaverne løses så tæt på borgerne som muligt. Undtagelsen herfor er speciallægerne. Speciallægeydelsernes tætte sammenhæng med hospitalssektoren tilsiger speciallægerne en placering med et større patientgrundlag i en regionsstruktur.

Sundhedsforvaltningen begrunder ændringsforslagene til tekstafsnittene med, at fordelene ved den "brede kommunemodel" med undervarianten, hvor sygesikringen placeres i kommunerne er, at:

  • Opgaverne løses tættest muligt på borgerne og den politiske nærhed for opgaverne styrkes
  • Klar ansvarsfordeling, når sammenhængende opgaver samles på samme forvaltningsniveau og bedre mulighederne for tværgående prioritering af opgaverne
  • Bedre mulighed for løsning af opgaver på lavest mulige effektive specialiseringsniveau ved samling af opgaver i kommunerne
  • Bedre koordination af primære sundhedsopgaver, fx mellem praktiserende læge og ældreplejen
  • Større sammenhæng i den forebyggende indsats
  • Bedre grundlag for samarbejde mellem praktiserende læger og kommunerne på det socialmedicinske område

På baggrund af ovenstående argumenter anbefaler Sundhedsforvaltningen således, at alle opgaver på sygesikringsområdet placeres i kommunerne med undtagelse af de praktiserende speciallæger.

Ud over ovenstående anbefalinger bemærker Sundhedsforvaltningen følgende til Økonomiforvaltningens udkast til høringssvar:

  • at H:S bør indgå i en region af mindst HUR-områdets størrelse og helst en region, der omfatter Østdanmark.
  • at de amtskommunale tandlægeopgaver kan placeres på kommunalt plan. Dog kan enkelte specielle tandlægeopgaver, der kræver et stort patientgrundlag, mest hensigtsmæssigt placeres i et tværkommunalt samarbejde eller en region.
  • at alle opgaver på ældreområdet kan løses inden for rammerne af "den brede kommunemodel", og derfor placeres i kommunalt regi.
  • at opgaverne inden for primær forebyggelse og sundhedsfremme samt patientorienteret forebyggelse kan løses inden for rammerne af "den brede kommunemodel", og derfor placeres i kommunalt regi.

 

 

 

Til top