Mødedato: 03.12.2001, kl. 14:30

Økologisk mad i Sundhedsforvaltningen

Økologisk mad i Sundhedsforvaltningen

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde mandag den 3. december 2001

 

6. Økologisk mad i Sundhedsforvaltningen

SOU 376/2001 J.nr. 62/99

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller:

at Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter at videreføre indsatsen med økologiske fødevarer på 2 plejehjem, Huset William og Johannesgården i 2002

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager samarbejdet med Uddannelses- og ungdomsforvaltningen om produktion af sund og økologisk skolemad til københavnske skoleelever til efterretning

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at der om 1 år gøres status for den økologiske madproduktion med henblik på at drøfte de videre perspektiver,

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 3. december 2001

Martin Geertsen (V) begærede afstemning. Der blev stemt om indstillingen:

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Peter Martinussen

X

   

Jette Bergenholz Bautrup

X

   

Winnie Berndtson

X

   

Lubna Elahi

   

Martin Geertsen

 

X

Grete Henius

 

X

Louise Frevert

   

Vagn Hindkjær Pedersen

   

Marlene Krogh

X

   

Bente Møller

X

   

Henrik Morgen

     

Indstillingen blev herefter godkendt.

 

 

RESUME

I forlængelse af rapporten om anvendelse af økologiske fødevarer i Københavns Kommune besluttede Borgerrepræsentationen den 3. december 1998, at udvalgene skulle fastsætte konkrete mål for samt at tilrettelægge og iværksætte en overgang til økologiske fødevarer i køkkener og kantiner under udvalgene. Udvalgene skulle iværksætte forsøg, hvor mulighederne for og de økonomiske konsekvenser af en overgang til økologiske fødevarer skulle undersøges tilbundsgående.

Udgangspunktet for Sundhedsforvaltningen er de to forsøg der er iværksat omkring indførelse af økologiske fødevarer på to selvejende plejehjem – Huset William med 75 boliger og plejehjemmet Johannesgården med 61 boliger og 25 daghjemsgæster.

Forsøget viser bl.a., at

  • beboerne generelt har været positive over for økologisk mad, men at dette ikke nødvendigvis kan tages til indtægt for et ønske om økologiske fødevarer
  • det har været et stort arbejde at sikre den nødvendige leveringsstabilitet
  • det er vigtigt med en grundig indføring af medarbejderne i produktionen af økologisk mad, herunder styringsredskaber
  • indførelse af økologi medfører merudgifter
  • engagement er et nøgleord, hvis en økologisk omlægning skal blive en succes.

Det indstilles at de to forsøgsprojekter videreføres i 2002.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har vedtaget, at der skal etableres en sund og økologisk skolemadsordning på de københavnske skoler.

Skolebespisningen er forankret i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, men involverer i høj grad Sundhedsforvaltningen, da udgangspunktet er, at forvaltningens tre storkøkkener Bystævneparken, Peder Lykke Centret og De Gamles By primært skal levere maden til ordningen.

Der etableres derfor et samarbejde om dette. Udgangspunktet er, at det er uden økonomisk merudgift for Sundhedsforvaltningen.

Der foreslås endvidere, at indsatsen i Sundhedsforvaltningen i 2002 koncentreres om arbejdet med at implementere den økologiske og sunde skolemad. I slutningen af 2002 gøres status herfor, som samtidig udgør grundlaget for Sundheds- og Omsorgsudvalgets drøftelse af de videre perspektiver for økologisk madproduktion i Sundhedsforvaltningen.

 

Til top