Mødedato: 03.12.2001, kl. 14:30

Kommende bedriftsundhedstjeneste

Kommende bedriftsundhedstjeneste

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 3. december 2001

 

9. Kommende bedriftsundhedstjeneste

SOU 377/2001 J.nr. 54/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget bemyndiger Sundhedsforvaltningen til at påbegynde forberedelserne til udbygning af BST Københavns Kommune på baggrund af ny bekendtgørelse på området inden for en foreløbig økonomisk ramme som beskrevet i nærværende indstilling,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager endelig stilling til de økonomiske forhold, når den endelige kompensation til kommunen som følge af lovændringen er kendt.

 

RESUME

Pr. 1. oktober 2001 trådte en ny bekendtgørelse om bedriftssundhedstjeneste i kraft. Den ny bekendtgørelse indebærer,

  • En etapevis udvidelse af de områder, der lovpligtigt er omfattet af kravet om tilslutning til bedriftssundhedstjenesten(BST)
  • En udvidelse af BST's rådgivningsfelt til udover arbejdsmiljø også at omfatte det rummelige arbejdsmarked og sundhedsfremme på arbejdspladserne
  • En nedsættelse af den lovpligtige BST-normering og præcisering af de rådgivningsområder, der fremover skal finansieres ved tilkøb

Den ny bekendtgørelse betyder, at tilslutningen til BST skal ske i følgende takt

  • Den 1. januar 2002 skal resten af social- og sundhedsområdet tilsluttes.
  • Den 1. januar 2003 omfattes rengøringsområdet m.v.
  • Den 1. januar 2004 omfattes resten af kommunens ansatte, herunder administration, tjenesteydelser, uddannelse m.v.

Nærværende indstilling omhandler ombygning af BST Københavns Kommune og udvidelse af BST's medarbejderstab så bekendtgørelsens krav kan imødekommes pr. 1. januar 2002.

Indstillingen omfatter endvidere etablering af en tilkøbspulje, der gør det muligt for kommunens virksomheder og institutioner at opnå tilskud til rådgivning om bl.a. arbejdsfastholdelse og sundhedsfremme. Etableringen af puljen er en konsekvens af den skelnen, der er foretaget i den ny bekendtgørelse mellem rådgivning, der sker indenfor normeringen og rådgivning, der ikke må ske indenfor normeringen, men skal finansieres ved tilkøb.

Indstillingen omfatter ikke de senere udbygninger pr. 1. januar 2003 og 1. januar 2004.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Kommune har egen bedriftssundhedstjeneste, der rådgiver kommunens arbejdspladser om arbejdsmiljø og trivsel. BST Københavns Kommune blev etableret i 1998 ved en fusion af kommunens hidtidige 3 bedriftssundhedstjenester. BST Københavns Kommune ledes af et Nævn sammensat ligeligt af repræsentanter for kommunens ledelse og medarbejdere. BST Københavns Kommune betjener i dag ca. halvdelen af de ansatte i kommunen. Det er især de ansatte indenfor de tekniske områder og sundheds- og socialområdet, der i øjeblikket lovpligtigt er omfattet af BST.

I Arbejdsministeriets Bekendtgørelse nr. 750 af 24. august 2001 om bedriftssundhedstjeneste fastsættes krav om etapevis udbygning af bedriftssundhedstjenesten(BST). Den 1 januar 2002 skal Københavns Kommune således have tilsluttet de ansatte på dag- og døgninstitutionsområdet m.fl. til BST.

Kommunens udgifter til drift af BST er omfattet af økonomisk kompensation fra staten (DUT). Herudover ydes statstilskud til ombygning, inventar og udstyr i forbindelse med udbygningen.

 

De nytilsluttede områder

Udvidelsen pr. 1. januar 2002 omfatter ca. 13.600 ansatte, primært indenfor dag- og døgninstitutionsområdet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Herudover skal ansatte indenfor familiepleje, narkobehandling, alkoholbehandling, sundhedspleje, psykologisk rådgivning m. fl. tilsluttes BST fra denne dato.

BST Københavns Kommune har i løbet af indeværende år forberedt tilslutningen gennem møder med forvaltninger, sikkerhedsudvalg og personaleorganisationer. Desuden har BST Københavns Kommune uddannet egne medarbejdere til at kunne varetage rådgivningen indenfor områderne.

BST har i den forbindelse gennemført udviklingsarbejde med henblik på at ruste sig til rådgivning på de pågældende områder. En del arbejdsmiljøproblemer er de samme, som der findes på allerede tilsluttede områder, men der er også særlige problemstillinger på de områder, der nu skal tilsluttes.

Udviklingsarbejdet har især fundet sted på daginstitutionsområdet i Valby Bydel vedrørende arbejdspladsvurdering og støj og på daginstitutionsområdet i Indre Østerbro Bydel vedrørende psykisk arbejdsmiljø og trivsel. Når udviklingsarbejdet med fordel er sket i de to bydele skyldes det, udover bydelenes høje prioritering af arbejdsmiljøarbejdet, at sikkerhedsudvalgene her omfatter både vuggestuer, børnehaver, integrerede institutioner og fritidshjem og fritidsklubber og at de selvejende institutioner indgår i fuldt omfang. I øvrige dele af kommunen er daginstitutionerne opdelt på to forvaltninger, nemlig Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, og hvor de selvejende institutioner i sidstnævnte forvaltning i øvrigt ikke indgår i de sikkerhedsudvalg, som omfatter de kommunale institutioner.

BST Københavns Kommune gennemfører i begyndelsen af det nye år en særlig indsats overfor de nytilsluttede områder. Indsatsen har til formål at øge institutionernes viden om de rådgivningsydelser, som BST leverer, og styrke det arbejdsmiljøarbejde, der sker i de enkelte institutioner og sikkerhedsudvalg.

 

Ændret BST-normering

Samtidigt med at der sker en udvidelse i antallet af pligtige tilsluttede til BST, nedsættes ifølge bekendtgørelsen BST's normering. Bekendtgørelsen om bedriftssundhedstjeneste fastsætter følgende normering:

  • En forpligtelse for bedriftssundhedstjenesten til at levere 0,6 timers BST-rådgivning pr. tilsluttet ansat pr. år. Dette svare til, at der skal ansættes én faglig medarbejder i BST pr. 1600 tilsluttede ansatte. Den hidtidige norm har været én faglig medarbejder pr. 1250 tilsluttede ansatte.
  • Der skal desuden ydes 0,1 time pr. tilsluttet ansat til tværgående samarbejde med andre BST'er og arbejdsmiljøinstanser.
  • Skelnen mellem rådgivningstyper, der kan leveres indenfor normeringen på de 0,6 timer, og rådgivningstyper, der kun kan leveres som tilkøbsydelser mod særskilt vederlag.

BST Københavns Kommune er i dag normeret til 27,5 årsværk til at betjene ca. 25.500 ansatte. Udvidelsen medfører en forøgelse med 8,5 årsværk, så der efter 1. januar 2002 bliver 36 årsværk til at betjene ca. 38.800 ansatte. Der sker således en nedsættelse af omfanget af den rådgivning, der tilbydes kommunens institutioner og ansatte, inkl. de selvejende institutioner, men tilgengæld kommer den flere til gode.

Ændringen får ikke betydning for den eksisterende betalingsform, hvor der sker en samlet finansiering af BST, således at den enkelte virksomhed eller institution i kommunen ikke selv skal stå for kontingent betalingen til BST.

 

Opsøgende indsats og kvalitetsudvikling

Bekendtgørelsen forudsætter, at BST foretager en opsøgende indsats overfor de tilsluttede virksomheder og institutioner. BST skal hvert år gennemføre et besøg på den enkelte virksomhed/institution. Besøgene forventes i praksis at blive gennemført som et møde på det niveau i virksomheden/institutionen, hvor der er etableret sikkerhedsudvalg. På mødet skal ønskerne til BST's rådgivning fastlægges udfra de behov virksomheden/institutionen har for at modtage rådgivning til forbedring af arbejdsmiljøet.

På baggrund af mødet indgås en opgaveplan, der er en aftale om hvilke konkrete rådgivningsopgaver BST skal udføre det kommende år og hvilke eventuelle tilkøbsydelser, virksomheden ønsker. Opgaveplanen skal forelægges det enkelte sikkerhedsudvalg. BST Københavns Kommune har i øjeblikket tilknyttet 215 sikkerhedsudvalg.

BST skal ifølge bekendtgørelsen som hidtil udarbejde opgaveaftaler for de enkelte rådgivningsopgaver, hvis opgaven varer mere end 10 timer. Opgaveaftalen opstiller mål og succeskriterier for rådgivningen og sikrer at opgaven ved afslutning evalueres af både BST og modtageren af rådgivningen. Evalueringen indgår i BST's kvalitetsudviklingssystem, der har til formål at sikre en løbende udvikling af rådgivningen og af BST-medarbejdernes kvalifikationer.

Som en del af kvalitetsudviklingen gennemfører BST Københavns Kommune i øjeblikket en større brugerundersøgelse. Undersøgelsen forventes færdig 1. december 2001. Undersøgelsen er besluttet gennemført her i efteråret for at resultaterne kan foreligge før udbygningen af BST, og således indgå i de konkrete overvejelser i forbindelse med tilslutningen af de nye områder.

 

Tilkøbsydelser

De ny bekendtgørelse forudsætter, at den nedsatte normering modsvares af et øget tilkøb af rådgivningsydelser. Dette er grunden til, at amter og kommuner bliver økonomisk kompenseret til det hidtidige ydelsesniveau, jf. nedenfor, og at der således ydes en særskilt kompensation for tilkøb.

Bekendtgørelsen om bedriftssundhedstjeneste præciserer hvilke opgavetyper, der er omfattet af den almindelige tilslutning til BST, og hvilke der skal betales ekstra for i form af tilkøb. Af bekendtgørelsens § 6 fremgår, at følgende opgavetyper ikke (længere) er indeholdt i normeringen og i givet fald skal ydes som tilkøb:

  1. Helbredsundersøgelser
  2. Lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse
  3. Rådgivning om miljøspørgsmål i direkte tilknytning til virksomheden
  4. Aktiviteter, der fastholder ansatte
  5. Sundhedsfremmende aktiviteter, som tilbud til de ansatte
  6. Lovpligtige arbejdshygiejniske målinger
  7. Andre opgaver med relation til virksomhedens arbejdsmiljø

Disse opgavetyper vil BST Københavns Kommune og andre aktører i og udenfor kommunen kunne dække. Der skønnes, at være betydeligt behov for støtte til rådgivning om arbejdsfastholdelse og initiativer på sundhedsfremmeområdet. Herudover skønnes der på sigt at blive øget behov for rådgivning om arbejdsmiljøcertificering og rådgivning i grænsefeltet mellem arbejdsmiljø og ydre miljø. Midlerne til disse tilkøb foreslås placeret i en tilkøbspulje, "§ 6-puljen". Puljens formål er at støtte rådgivning til kommunens virksomheder og institutioner indenfor de områder, der er nævnt i BST-bekendtgørelsens § 6. Puljen administreres af et stående udvalg under Nævnet for BST Københavns Kommune. Puljens størrelse er ved starten pr. 1. januar 2002 på 2.3 mill. kr., idet der årligt afsættes 60 kr. pr. tilsluttet ansat til tilkøb.

 

Ombygning af BST Københavns Kommune

BST Københavns Kommune har i øjeblikket adresse på kommunes ejendom Enghavevej 80-82. Kultur- og Fritidsforvaltningen, Ejendomsdrift har oplyst, at de ledige lokaler, der findes på adressen, kan udlejes til BST Københavns Kommune. Lokalerne kan ombygges, så der kan etableres det fornødne antal kontorer.

Ombygningen omfatter også BST's nuværende lokaler, da der er behov for ændring af de eksisterende mødefaciliteter m.v. i forbindelse med udbygningen.

Der er ikke garanti for, at BST vil kunne udvide yderligere på adressen. Det vurderes dog ikke muligt, at skaffe andre lokaler, der kan stå klar pr. 1. januar 2002, og hvor der samtidigt er en option på senere udvidelser.

MILJØVURDERING

BST Københavns Kommunes rådgivning om arbejdsmiljø støtter miljøudviklingen i kommunens virksomheder og institutioner. BST samarbejder med Økonomiforvaltningen og Miljøkontrollen om en miljørigtig og arbejdsmiljørigtig indkøbspolitik og BST deltager i vurdering af processer, maskiner og kemikalier, der ikke kun har betydning for de ansattes arbejdsmiljø, men også for miljøet. BST's aktiviteter på disse områder medvirker samtidigt til at øge opmærksomheden blandt kommunens ansatte om de pågældende aktiviteters virkningerne for miljøet.

ØKONOMI

Udbygningen omfatter 8,5 årsværk, øgede driftsomkostninger, lokaleleje og udgifter til ombygning.

Udgifterne kan specificeres således (pl 2001)

Løn 3.200.000

Varekøb og tjenesteydelser 622.000

Administrationsbygninger 222.000

Tilkøbspulje 2.328.000

I alt kr. 6.372.000

Hertil kommer anlægsudgifter på 1.5 mill. kr. til ombygning, inventar og udstyr.

Arbejdsministeriet har oplyst, at kommuner og amter kompenseres til det hidtidige ydelses niveau, dvs. til normeringen på de 0,6 time pr. tilsluttet ansat plus yderligere et beløb, der dækker forskellen mellem den gamle normering og den nye lavere normering. Denne forskel sker med henblik på dækning af de ovenfor nævnte tilkøb.

Kompensationen indeholder tillige et beløb til dækning af tilslutning til BST. Kompensationsbeløbene er fastsat til 518 kr. pr. tilsluttet ansat samt det første år yderligere 42 kr. i tilslutningsgebyr pr. tilsluttet ansat.

Der ydes herudover statstilskud til dækning af udgifterne ved forandring og indretning af lokaler og ved indkøb af inventar og udstyr. Tilskuddet udgør 50 % af udgifterne indenfor nogen fastsatte udgiftsgrænser. Tilskuddets størrelse vil afhænge af sammensætningen af udgifterne til henholdsvis forandring/indretning og inventar/udstyr.

Udgifterne vedrørende administrationsbygninger (lokaleleje, vedligehold, rengøring og forbrugsudgifter) er i øjeblikket udlagt til Kultur- og Fritidsforvaltningen, Ejendomsdrift. Disse forventes overført pr. 1. januar 2002 til BST Københavns Kommune.

Indtil da vil finansieringen af udbygningen af BST ske via træk på Sundhedsforvaltningen puljemidler til institutionsområdet.

Såfremt der tildeles kommunen færre midler end forventet vil der være behov for at tage stilling til, om BST så skal tilpasse udbygningen til de givne forudsætninger eller om der skal tildeles Sundheds- og Omsorgsudvalget en tilllægsbevilling ud over de afsatte DUT-midler.

En evt. senere tilpasning vurderes at kunne gennemføres uden de store problemer, idet udbygningen som beskrevet vil fortsætte i de kommende 3 år.

HØRING

Udbygningen har den 20. september 2001 været forelagt Nævnet for BST Københavns Kommune. Nævnet har tilsluttet sig udbygningen af BST Københavns Kommune med de pågældende faglige stillinger.

Som følge af udbygningen forventes det, at BST Københavns Kommunes vedtægter skal ændres med henblik på en anden sammensætning af Nævnet. Dette vil efterfølgende blive behandlet i Nævnet.

 

BILAG

Ingen

 

 

Ib Haurum

/Hanne Baastrup

 

 

Til top