Mødedato: 03.12.2001, kl. 14:30

Ældrepolitik - implementering (Ny indstilling)

Ældrepolitik - implementering (Ny indstilling)

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 3. december 2001

 

5. Ældrepolitik - implementering (Ny indstilling)

SOU 374/2001 J.nr. 57/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender de overordnede rammer for implementeringen af ældrepolitikken.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog den 6 september 2001 en ny ældrepolitik for København, som består af 23 målsætninger, der handler om valgmuligheder og fleksibilitet, information og kommunikation, ansvar og indflydelse samt samarbejde og netværk. Med vedtagelsen blev der sat et punktum for første del af arbejdet med ældrepolitikken og sat gang i arbejdet med at få implementeret de 23 målsætninger.

Det foreslås, at implementeringen af ældrepolitikken opdeles i 3 faser, hvor fase 1 omfatter de initiativer, der kan igangsættes i 2002. Fase 2 indeholder de tiltag, der skal indgå i budget 2003, mens fase 3 omhandler den mere langsigtede implementering.

Sundhedsforvaltningen anbefaler at der, for at understøtte Sundheds- og Omsorgsudvalges overvejelser om fase 1 og 2, etableres et rådgivende ældreforum bestående af centrale interessenter på ældreområdet. Det rådgivende ældreforum får til opgave at komme med forslag til Sundheds- og Omsorgsudvalget om, hvilke målsætninger der skal fokuseres på først. Det foreslås, at det rådgivende ældreforum afholder en temadag torsdag den 21. marts 2002, hvor ældreforum kan præsentere sine tanker for Sundheds- og Omsorgsudvalget

Det foreslås ligeledes, at der udarbejdes en todelt prioriteringsundersøgelse rettet mod deltagerne i processen samt københavnske borgere, som kan indgå som input til Sundheds- og Omsorgsudvalget og det rådgivende ældreforums overvejelser om, hvilke områder der skal sættes fokus på i 2003.

SAGSBESKRIVELSE

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede i sommeren 2000, at der skulle formuleres en ny ældrepolitik for København med et ti års sigte. Formålet med ældrepolitikken var at få udarbejdet retningslinjer for den ønskede udvikling på ældreområdet samt få et redskab til den overordnede prioritering på ældreområdet.

På den baggrund satte Sundheds- og Omsorgsudvalget en dialogproces i gang med ældreråd, ældreorganisationer, pårørende, ældre borgere, samarbejdspartnere, ledere og medarbejdere. Formål med dialogen var at give interessenterne mulighed for at få indflydelse på ældrepolitikken og kvalificere indholdet. Interessenterne blev opfordret til at komme med ideer til, hvad ældrepolitikken kunne indeholde og først derefter ville Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfte ældrepolitikken. Dialogprocessen har foregået fra november 2000 frem til maj 2001.

Med udgangspunkt i de ideer, der kom frem under dialogprocessen, blev der udarbejdet 23 målsætninger, som skal danne grundlag for kommunens fremadrettede politik på ældreområdet. Målsætningerne tager udgangspunkt i de værdier, der er gået igen i løbet af dialogen og handler om valgmuligheder og fleksibilitet, information og kommunikation, ansvar og indflydelse samt samarbejde og netværk.

Borgerrepræsentationen godkendte de 23 målsætninger den 6. september 2001, og satte derved punktum for første del af arbejdet med ældrepolitikken. Næste skridt handler om at udvælge de målsætninger, der først skal sættes fokus på og koble konkrete forslag og aktiviteter til sådan at der sker en trinvis implementering af ældrepolitikken.

Det er Sundhedsforvaltningens vurdering, at forarbejdet med implementeringen bør påbegyndes allerede i efteråret 2001, da det er vigtigt at fastholde og videreføre det engagement, som har præget arbejdet frem til nu. En central del af arbejdet bliver at skabe sammenhæng mellem de nuværende aktiviteter på ældreområdet og ældrepolitikkens fremadrettede visioner. Ældrepolitikkens målsætninger har kun værdi, hvis de kan omsættes og kobles til hverdagens arbejde - bl.a. ved at bruge målsætningerne som prioriteringsredskab og koble dem til budgetlægningen.

Det foreslås, at følgende målsætninger bliver centrale i det videre arbejde med ældrepolitikken:

  • At Sundheds- og Omsorgsudvalget fortsat har en central og synlig rolle gennem forløbet

  • At interessenternes engagement og opbakning til ældrepolitikken fastholdes og udvikles

  • At skabe sammenhæng mellem det daglige arbejde og de fremadrettede målsætninger i ældrepolitikken

Det foreslås, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager stilling til implementering af ældrepolitikken i følgende faser:

  • Fase 1 omfatter de aktiviteter eller initiativer, som skal finde sted i 2002. Det vil sige aktiviteter, der enten allerede er i gang - eller som kan igangsættes i 2002, og som der allerede er budgetmæssig dækning til.

  • Fase 2 består i en prioritering af de fokusområder, som skal igangsættes i 2003, og som der skal afsættes midler til i forbindelse med budgetlægningen for 2003.

  • Fase 3 indeholder en ramme for den mere langsigtede implementering, herunder konkretisering af fokusområderne samt en tids- og handleplan for implementeringen. Der nedsættes en styregruppe til at varetage denne opgave.

Fase 1 og 2 udgør den forberedende fase til implementeringen, hvor der i høj grad er behov for en fortsat bred involvering af interessenterne, sådan at der fortsat kan skabes engagement og opbakning til ældrepolitikken.

Det foreslås derfor, at der for at understøtte Sundheds- og Omsorgsudvalgets overvejelser om fase 1 og 2, nedsættes et rådgivende ældreforum, således at dialogen om ældrepolitikken videreføres. Det rådgivende ældreforum får til opgave at komme med forslag til implementeringen af ældrepolitikken, herunder hvilke af målsætningerne der skal implementeres i fase 1 og 2.

Sundhedsforvaltningen foreslår, at Sundheds- og Omsorgsudvalget afholder et temamøde med det rådgivende ældreforum, hvor det rådgivende ældreforum kan præsentere sit forslag til fokusområder. Mødet foreslås afholdt torsdag den 21. marts 2002.

Sundhedsforvaltningen vil herudover, på introduktionsseminar for Sundheds- og Omsorgsudvalget og budgetseminaret, give bidrag til Sundheds- og Omsorgsudvalgets overvejelser om implementering af ældrepolitikken, således at udvalget dels kan tage stilling til, hvad der kan realiseres inden for rammerne af budget 2002, dels kan indarbejde forslag til den videre implementering i udvalgets budgetforslag 2003.

Det foreslås at det rådgivende ældreforum består af følgende parter:

15 ældrerådsrepræsentanter (en fra hver bydel)

8 ledere

8 medarbejdere

16 repræsentanter fra ældreorganisationer, interesseorganisationer og samarbejdspartnere (se bilag 1)

Derudover kan der inviteres f.eks. eksperter, særlige ressourcepersoner mv. til at deltage i møder i det rådgivende ældreforum.

Det foreslås, at der udarbejdes en prioriteringsundersøgelse, som kan indgå som input til Sundheds- og Omsorgsudvalget og det rådgivende ældreforums overvejelser og endelige forslag til, hvilke områder der skal sættes fokus på i 2003. Der tænkes i en todelt undersøgelse hhv. rettet mod deltagerne i processen og mod borgerne. Til deltagerne i processen, dvs. de 500 personer, der deltog på konferencen den 22. november 2000 sendes et spørgeskema ud. Målet er at få deltagerne til at prioritere blandt de 23 målsætninger. For at få et bredere fokus overvejes også en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse blandt de 50+ årige.

Som en del af arbejdet med ældrepolitikken er der fra Økonomiforvaltningen tildelt midler fra Borgerservicepuljen. En forudsætning for disse midler var at der skulle foretages en evaluering af metoderne. Denne evaluering er igangsat så resultatet kan indgå i det videre arbejde og danne baggrund for organisering af det videre arbejde med at implementere målsætningerne.

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil få forelagt en ny indstilling inden sommeren 2002 om, hvordan fase 3 organiseres og tilrettelægges. Der vil i denne indstilling også indgå forslag om evaluering af arbejdet.

Tidsplan for implementeringen:

Efterår 2001

Evaluering af det tidligere arbejde med ældrepolitikken. Evalueringen afsluttes i december 2001.

December – medio januar

Det rådgivende ældreforum nedsættes. Der afholdes 3-4 møder frem til midten af marts med det formål at udarbejde forslag til hvilke områder, der skal fokuseres på i fase 1 og 2.

Ultimo februar/marts

Budgetseminar for Sundheds- og Omsorgsudvalget

Marts 2002

Det rådgivende ældreforum afholder temamøde med Sundheds- og Omsorgsudvalget om deres overvejelser om fase 1 og 2.

Primo marts

Der nedsættes en styregruppe, som skal tage fat på fase 3 i implementeringen, herunder konkretisering og evt. nedsættelse af arbejdsgrupper

 

MILJØVURDERING

Ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Udgifterne til arbejdet med fase 1 og 2 anslås til at være 300.000,- kr. I dette beløb indgår udgifter til møder med det rådgivende ældreforum, prioriteringsundersøgelse, temadage samt proces- og konsulentbistand. Beløbet finansieres inden for Sundhedsforvaltningens budgetramme.

Indstillingen har været forelagt Ældrerådets forretningsudvalg og drøftet på udvidet Fællesudvalgsmøde den 25. oktober 2001.

Ældrerådene støttede indstillingen og tilkendegav, at de så det rådgivende ældreforum som en god måde at arbejde videre på og fortsat skabe tilslutning og samarbejde om implementeringen af ældrepolitikkens målsætninger.

 

 

BILAG

Bilag 1: Deltagere i det rådgivende ældreforum fra organisationer mv.

 

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

Til top