Mødedato: 03.12.2001, kl. 14:30

Servicejobs - status

Servicejobs - status

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 3. december 2001

 

11. Servicejobs - status

SOU 386/2001 J.nr. 8/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen til efterretning.

 

RESUME

Sundhedsforvaltningen har tidligere i indstillinger til Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteret om Sundhedsforvaltningens initiativer til oprettelse af servicejob.

Til trods for et ændret og bedre lovgrundlag pr. 1. januar 2001 for ansættelse af personer i servicejob, en række tiltag med bl.a. orienteringsmøder, planlagte uddannelsesforløb for nyansatte i servicejob, kontakt til og møder med AF-Storkøbenhavn, er der kun sket begrænset ansættelse af personer i servicejob inden for Sundhedsforvaltningen i 2001.

I juni måned 2001 har AF-Storkøbenhavn oplyst at have registreret 34 servicejob inden for Sundhedsforvaltningen. Sundhedsforvaltningens registreringer har ikke på noget tidspunkt nærmet sig dette antal registreringer. Sundhedsforvaltningens egne registreringer for 2001 er alene opgjort til 18 personer i servicejob. På forespørgsel har AF-Storkøbenhavn senest oplyst at have registreret 14 personer i servicejob inden for Sundhedsforvaltningen. AF-Storkøbenhavn har ikke kunnet forklare dette tal i forhold til det tidligere oplyste tal på 34 servicejob.

Sundhedsforvaltningen har bl.a. overvejet at ansætte personer i et varigt servicejob - og under den aftalte tilskudsordning - gennemgå et regelret uddannelsesforløb til social- og sundhedshjælper. En sådan mulighed forligger ikke, idet det statslige tilskud på 100.000 kr. årligt samt det midlertidige uddannelsestilskud på 50.000 kr. alene ydes ved ansættelse af personer i en varig stilling. Et uddannelsesforløb kombineret med et varigt ansættelsestilsagn er ikke omfattet af den statslige tilskudsordning, idet en ansættelse som social- og sundhedshjælperelev anses for et tidsbegrænset ansættelsesforhold.

Sundhedsforvaltningen har den 18. oktober 2001 tilskrevet AF-Storkøbenhavn med henblik på at få det konkrete antal arbejdsledige oplyst, som AF-Storkøbenhavn på dette tidspunkt reelt bedømte til at være egnede til ansættelse i et servicejob inden for Sundhedsforvaltningens ældreområde. AF-Storkøbenhavn har ved brev af 16. november 2001 oplyst, at det ikke er muligt at give et helt præcist svar, idet en besvarelse afhænger af en mere konkret viden om hvilke jobtyper, der er tale om, arbejdsgiverens ønsker om faglært ledig m.v.

Ved møderne med AF-Storkøbenhavn har Sundhedsforvaltningen oplyst, at de servicejob, som Sundhedsforvaltningen især har haft for øje, hovedsagelig er inden for hjemmehjælps- og hjemmeplejeområdet samt tilsvarende stillingstyper ved plejehjem.

AF-Storkøbenhavn har endvidere oplyst, at man for tiden har registreret 34 tilmeldte inden for fagområder, der kan være relevante inden for Sundhedsforvaltningens ældreområde. AF-Storkøbenhavn tager dog forbehold for, at det under en samtale kan vise sig, at nogle af de ledige eksempelvis ikke kan påtage sig et job af helbredsmæssige årsager.

AF-Storkøbenhavn oplyser afsluttende, at "Der er desværre arbejdsområder inden for Sundhedsforvaltningens område, hvor der generelt er mangel på uddannet arbejdskraft, og det er derfor svært at besætte servicejob inden for disse områder."

Sundhedsforvaltningens muligheder for at have en aktiv overordnet central rolle i relation til ansættelse af personer i servicejob anses ikke for at være tilfredsstillende. Sundhedsforvaltningen vurderer derfor, at ansættelse i servicejob inden for Sundhedsforvaltningen hovedsagelig vil komme til at foregå på initiativ fra de enkelte institutioner og arbejdspladser med baggrund i lokale overvejelser om muligheden herfor.

Sundhedsforvaltningen vil fortsat benytte enhver lejlighed til at orientere det decentrale niveau om servicejobordningen.

SAGSBESKRIVELSE

Sundhedsforvaltningen har tidligere i indstillinger orienteret Sundheds- og Omsorgsudvalget om forvaltningens initiativer vedrørende oprettelse af servicejob. Det er sket på udvalgsmøder den 29. januar 2001 (SOU 27/2001), 12. marts 2001 (SOU 70/2001) samt den 19. juni 2001 (SOU 207/2001). På udvalgets møde den 12. marts 2001 tiltrådte udvalget en tids- og handleplan for Sundhedsforvaltningens fortsatte arbejde med oprettelse af servicejob i Sundhedsforvaltningens regi.

Med virkning fra den 1. januar 2001 er Lov om Servicejob blevet ændret således, at det er blevet muligt at ansætte personer i servicejob inden for det selvejende institutionsområde, ligesom der med finansloven for 2001 - og ud over det allerede gældende statstilskud på 100.000,- kr. - er skabt mulighed for at yde et statstilskud på 50.000,- kr. til oplæring og uddannelse af en nyansat i servicejob.

Med henblik på forbedring af den service, der ydes til borgerne inden for ældreområdet, har Borgerrepræsentationen ved budgetvedtagelsen af budget 2001 afsat en pulje på 5 mio. kr. til oprettelse af servicejob inden for Sundhedsforvaltningens område. Den bevilgede pulje på kr. 5 mio. anvises som supplement til statens løntilskud således, at den enkelte ansættelsesmyndigheds andel af lønudgiften for en medarbejder i servicejob i indeværende år reelt udgør 25 %.

Med de seneste lovændringer sammenholdt med det i budget 2001 afsatte puljebeløb på 5 mio. kr. har Sundhedsforvaltningen haft en forventning om, at interessen og "markedet" for oprettelse af yderligere servicejob i større udstrækning ville være til stede inden for de områder, som blev omfattet af ændringerne i Lov om servicejob pr. 1. januar 2001.

Sundhedsforvaltningen har tidligt i 2001 etableret et samarbejde med AF-Storkøbenhavn i Storkøbenhavn. Det har medførte, at 2 AF-konsulenter specifikt ville koordinere og formidle ansøgere til servicejob inden for Sundhedsforvaltningens regi.

Sundhedsforvaltningen har den 9. marts 2001 udsendt en detaljeret vejledning om servicejobordningen samt et oplæg fra Social- og Sundhedsskolens med et uddannelsestilbud rettet mod ansatte i borgerrelaterede servicejob inden for hjemmeplejen og ved institutionerne. Samtidig blev alle de decentrale enheder inviteret til orienteringsmøder, der har været afholdt i samarbejde med AF-Storkøbenhavn og Social- og Sundhedsskolen i uge 14, 2001.

Tidspunktet for orienteringsmøderne var imidlertid sammenfaldende med Sundhedsforvaltningens udmelding om behovet for betydelige besparelser inden for hjemmeplejeområdet. Det er Sundhedsforvaltningens oplevelse, at den økonomiske situation, og de tiltag, der har været nødvendige i den forbindelse inden for hjemmeplejen, har haft væsentlig indflydelse på, at hjemmeplejen ikke i forventet omfang har benyttet sig af ordningen om servicejob.

Den manglende rekruttering til servicejob inden for hjemmeplejeområdet har resulteret i, at Social- og Sundhedsskolen ikke har igangsat de planlagte uddannelsesforløb.

I fortsættelse af Sundhedsforvaltningens dialog med AF-Storkøbenhavn, har Sundhedsforvaltningen den 1. juni 2001 afholdt møde med AF-Storkøbenhavn med henblik på at drøfte mulighederne for at rekruttere flere til servicejob inden for Sundhedsforvaltningens ældreområde. AF-Storkøbenhavn tilkendegav på mødet, at servicejob inden for Sundhedsforvaltningens ældreområde ville være attraktive for ledige i målgruppen for servicejob, bl.a. på grund af tilbuddet om et målrettet uddannelsesforløb i ansættelserne. AF-Storkøbenhavn oplyste, at man på daværende tidspunkt havde kontakt med godt 4.000 ledige i aktivperioden pr. uge. Det var derfor AF-Storkøbenhavns vurdering, at en stor del af de ledige ville være relevante for servicejobansættelse i Københavns Kommune – herunder Sundhedsforvaltningen.

AF-Storkøbenhavn oplyste, at man havde erfaring med, at servicejob meget ofte blev oprettet til en navngiven ledig, som arbejdsgiveren kender fra en forudgående ansættelse i jobtræning.

AF-Storkøbenhavn tilkendegav endvidere, at man ville henvende sig skriftligt til alle ansatte i jobtræning i Københavns Kommune, som opfylder betingelserne for at blive ansat i et servicejob, og opfordre de pågældende til at kontakte deres arbejdsgiver med henblik på drøftelse af mulighederne for at få et servicejob.

AF-Storkøbenhavn tilkendegav afsluttende, at man i forlængelse af de afholdte orienteringsmøder ville besøge de institutioner, der endnu ikke har oprettet servicejob og drøfte ordningen - herunder gøre opmærksom på muligheden for ansættelse i forlængelse af et jobtræningsforløb og eventuelt fremvise konkrete personprofiler (Cv´ere) på ledige, der kunne være relevante til ansættelse i et givent servicejob.

På forespørgsel om antal ansatte i servicejob inden for Sundhedsforvaltningens område, oplyste AF-Storkøbenhavn i juni måned 2001, at der siden januar 2001 var bevilget tilskud til 34 stillinger efter Lov om Servicejob. Det var derfor Sundhedsforvaltningens vurdering, at en målsætning om oprettelse af 40 – 50 stillinger i servicejob i indeværende år kunne forventes at blive opfyldt.

Sundhedsforvaltningen har sideløbende undersøgt mulighederne for at lade personer i servicejob indgå i en vikarordning. Med henblik på ansættelse af servicejobpersoner i en sådan ordning, har Sundhedsforvaltningen haft i overvejelse, at lade et antal ansatte i servicejob - og under den aftalte tilskudsordning - gennemgå et regelret uddannelsesforløb som social- og sundhedshjælper, for efterfølgende at indgå som en uddannet medarbejder i en vikarordning. En sådan mulighed foreligger ikke, idet det årlige statslige tilskud på 100.000 kr. samt det midlertidige uddannelsestilskud på 50.000 kr. alene ydes ved ansættelse af personer i en varig stilling. Ved møde med AF-Storkøbenhavn den 9. oktober 2001 har Sundhedsforvaltningen fået bekræftet, at et uddannelsesforløb kombineret med et skriftligt tilsagn om en varig ansættelse ikke er omfattet af den statslige tilskudsordning, idet en ansættelse som social- og sundhedshjælperelev anses for at være et tidsbegrænset ansættelsesforhold.

I Sundhedsforvaltningens fortsatte opmærksomhed på servicejobordningen og i forbindelse med forvaltningens registrering af servicejob, har Sundhedsforvaltningen i oktober 2001 rettet fornyet henvendelse til AF-Storkøbenhavn om antal registrerede i servicejob, idet Sundhedsforvaltningens registreringer ikke på noget tidspunkt har nærmet sig det antal på 34 registreringer, som tidligere er blevet oplyst af AF-Storkøbenhavn. Sundhedsforvaltningens egne registreringer for 2001 er alene opgjort til 18 personer i servicejob. Sundhedsforvaltningen har herudover registreret 2 personer i servicejob, hvor de pågældende ikke længere er ansat. På forespørgselstidspunktet i oktober måned 2001 oplyste AF-Storkøbenhavn, at man havde registreret 14 personer i servicejob inden for Sundhedsforvaltningen. AF-Storkøbenhavn har ikke kunnet forklare dette tal i forhold til det tidligere oplyste.

Sundhedsforvaltningen har senest ved brev af 18. oktober 2001 anmodet AF-Storkøbenhavn om at oplyse det konkrete antal arbejdsledige, som AF-Storkøbenhavn på dette tidspunkt reelt bedømte til at være egnede til ansættelse i et servicejob inden for Sundhedsforvaltningens ældreområde. I brevn har Sundhedsforvaltningen dels redegjort for de initiativer, der er/har været forsøgt gennemført, dels påpeget den manglende mulighed for at ansætte personer i et uddannelsesforløb med skriftligt tilsagn om en varig ansættelse.

AF-Storkøbenhavn har ved brev af 16. november 2001 oplyst, at det ikke er muligt at give et helt præcist svar på det konkrete antal arbejdsledige, som AF-Storkøbenhavn vurderer at være egnede til ansættelse i et servicejob inden for Sundhedsforvaltningens ældreområde. Det skyldes bl.a. en manglende viden om hvilke jobtyper, der er tale om, faglært ledig m.v.

Det kan oplyses, at Sundhedsforvaltningen ved møderne med AF-Storkøbenhavn har oplyst, at de servicejob, som Sundhedsforvaltningen især har haft for øje, hovedsagelig er inden for hjemmehjælps- og hjemmeplejeområdet samt tilsvarende stillingstyper ved plejehjem.

AF-Storkøbenhavn har endvidere oplyst, at man for tiden har registreret 34 tilmeldte inden for fagområder, der kan være relevante inden for Sundhedsforvaltningens ældreområde. AF-Storkøbenhavn tager dog forbehold for, at det under en samtale kan vise sig, at nogle af de ledige eksempelvis ikke kan påtage sig et job af helbredsmæssige årsager.

AF-Storkøbenhavn oplyser afsluttende, at "Der er desværre arbejdsområder inden for Sundhedsforvaltningens område, hvor der generelt er mangel på uddannet arbejdskraft, og det er derfor svært at besætte servicejob inden for disse områder."

Sundhedsforvaltningens muligheder for at have en aktiv overordnet central rolle i relation til ansættelse af personer i servicejob anses ikke for at være tilfredsstillende. Sundhedsforvaltningen vurderer derfor, at ansættelse i servicejob inden for Sundhedsforvaltningen hovedsagelig vil komme til at foregå på initiativ fra de enkelte institutioner og arbejdspladser med baggrund i lokale overvejelser om muligheden herfor.

Sundhedsforvaltningen vil fortsat benytte enhver lejlighed til at orientere det decentrale niveau om servicejobordningen.

 

MILJØVURDERING

Ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Ingen

Ingen

 

BILAG

Brev af 16. november 2001 fra AF-Storkøbenhavn.

 

 

 

 

Bo Andersen /Kurt Jensen

 

 

Til top