Mødedato: 03.09.2001, kl. 14:30

Udtalelse til Indenrigsministeriet over hjemmehjælpen

Udtalelse til Indenrigsministeriet over hjemmehjælpen

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde mandag den 3. september 2001

 

4. Udtalelse til Indenrigsministeriet over hjemmehjælpen

SOU 291/2001 J.nr. 45/2001

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Borgerrepræsentationen godkender vedlagte udkast til udtalelse som svar til Indenrigsministeriet.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 3. september 2001

Peter Martinussen (A) oplyste, at ændringsforslagene, nævnt i den foreliggende indstilling, vil være at betragte som behandlet med udvalgets godkendelse af indstillingen.

Louise Frevert (O) begærede afstemning om indstillingen.

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Peter Martinussen

X

   

Jette Bergenholz Bautrup

X

   

Winnie Berndtson

X

   

Lubna Elahi

X

   

Jarl Cordua Nielsen

X

 

Grete Henius

X

   

Louise Frevert

X

 

Vagn Hindkjær Pedersen

   

Marlene Krogh

   

Bente Møller

X

   

Henrik Morgen

     

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte herefter indstillingen.

Louise Frevert (O) ønskede følgende ført til protokols: "Dansk Folkeparti er stadigvæk af den opfattelse, at der er handlet ulovligt i henhold til lovgivningen.

I kommunens bemærkninger er det en lang oplistning om, hvilke tiltag man har tænkt sig i fremtiden. Man taler hele tiden om et ensartet serviceniveau, men det har der jo ikke været. Man er dog klar over, at der har været store registreringsproblemer, men at de er ved at blive løst. Der er i notatet mange uklare opgørelser over besøgene, fordi man åbenbart ikke har kunnet registrere dem eller manglen på samme. Dansk Folkeparti gør ligeledes opmærksom på, at der ikke er blevet visiteret efter nogle former for kvalitetsstandarder, der er blevet politisk vedtaget. Det der er blevet visiteret efter, er et "blåt hæfte" fra 1992, som der har været enighed om at bruge, dvs. kotume for, men det har ikke været politisk besluttet. Faktisk har der ikke været udarbejdet lovpligtige kvalitetsstandarder som foreskrevet i Serviceloven.

De ældre har ikke fået de erstatningsbesøg, de har krav på, og så hjælper fine tal ikke. Man henholder sig politisk til en aftale indgået den 17. maj 2001 i BR (6. april 2001 i Sundheds- og Omsorgsudvalget), men den er kun en budgettilpasning, hvor man skal skaffe midler til et overforbrug på 35 mill.kr. Endvidere er sygefraværet steget i 1. Kvartal, og man aner ikke, hvad der sker resten af året".

 

 

 

RESUME

Indenrigsministeriet har ved brev af 16. maj 2001 anmodet Borgerrepræsentationen om en udtalelse i anledning af, at borgerrepræsentant Louise Frevert, Dansk Folkeparti har klaget til Indenrigsministeriet over, at Københavns Kommune på grund af aflysninger ikke leverer den lovede hjemmehjælp, men kun mellem 55 % og 74 % af det lovede ifølge de foreliggende underskrevne serviceaftaler.

I den forbindelse har Indenrigsministeriet anmodet Københavns Kommune om en udtalelse i sagen, herunder om oplysninger om i hvilke situationer aflysninger af hjemmehjælpen i praksis finder sted og om Københavns Kommune tildeler hjemmehjælp til modtagerne på andre tidspunkter som erstatning for aflyst hjemmehjælp. Endvidere anmoder Indenrigsministeriet om at få tilsendt kopi af Københavns Kommunes kvalitetsstandarder for personlig og praktisk hjælp m.v. efter § 71 og § 72 i lov om social service samt eventuelle andre generelle beslutninger om eller retningslinjer for opgaveudførelsen i tilknytning til afgørelser om hjemmehjælp.

Borgerrepræsentationen behandlede på sit møde den 23. august 2001 indstilling om udtalelse til Indenrigsministeriet over hjemmehjælpen.

Dansk Folkeparti stillede følgende 2 ændringsforslag:

"Sagen henvises til Sundheds- og Omsorgsudvalget, idet sagen – inden den på ny forelægges for Borgerrepræsentationen – sendes til udtalelse i Borgerrepræsentationens Sekretariat vedrørende det forvaltningsretlige indhold."

og

"Københavns Kommune erkender – som socialminister Henrik Dam Kristensen har udtalt – at have brudt loven, idet kommunen desværre ikke har formået at leve op til de foreliggende underskrevne serviceaftaler.

Det er beklageligt, at der ikke har været sammenhæng mellem den hjælp, der har været visiteret til og den hjælp, der er blevet leveret til de ældre.

Københavns Borgerrepræsentation skal samtidig tilkendegive, at det naturligvis er op til Indenrigsministeriet – som tilsynsførende – at placere ansvaret for de manglende ydelser.

Borgerrepræsentationen skal også tilkendegive, at der i Borgerrepræsentationen er vilje til nu at få rettet op på den manglende hjælp til de ældre, og at Borgerrepræsentationen meget beklager den nuværende situation på ældreområdet i København."

Endvidere stillede Lars Hutters (L) forslag om, at sagen på ny forelægges Borgerrepræsentationen i dennes møde den 20. september 2001.

Samtidig tilkendegav Lars Hutters (L), at han ønskede referatet fra Borgerrepræsentationens behandling af nærværende sag medsendt svaret til Indenrigsministeriet.

Sagen – inclusive de godkendte forslag og ændringsforslag – blev herefter henvist til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede på sit møde den 27. august 2001 sagen og besluttede af fortsætte behandlingen af sagen i næste møde den 3. september 2001.

Efterfølgende har Indenrigsminister Karen Jespersen i brev af 27. august 2001 til Københavns Borgerrepræsentation oplyst, at Ældre Sagen har klaget over forholdene på hjemmehjælpsområdet i Københavns Kommune. På den baggrund anmoder ministeriet om at få oplyst, i hvilket omfang hjemmehjælpsmodtagere i kommunen vejledes om muligheden for, efter § 72, stk. 3, i lov om social service, selv at udpege en person til at udføre opgaverne. Endvidere vil Ældre Sagens henvendelse blive inddraget i behandlingen af sagen.

Sundhedsforvaltningen har på den baggrund udarbejdet et nyt udkast til udtalelse.

 

Til top