Mødedato: 03.03.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Godkendelse af udkast til handleplan for kræftområdet

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget havde 17. november 2022 en temadrøftelse om kræftområdet. På baggrund af temadrøftelsen bad udvalget forvaltningen om at udarbejde en handleplan for kræftområdet i Københavns Kommune. Der er nu udarbejdet et udkast til en handleplan med udgangspunkt i udvalgets ønsker og en borgerinddragende proces. Udkast til handleplanen forelægges her udvalget til godkendelse. 

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget;

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender udkast til handleplan for kræftområdet i Københavns Kommune 2023-202
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter evt. ønsker til opskalering af eksisterende indsatser eller udvikling af nye indsatser, der kræver tilførsel af yderligere midler

Problemstilling

Kræft rammer flere og flere københavnere, og mange oplever forringet livskvalitet som følge af sygdommen eller behandlingen. Kræft er i stigende omfang en sygdom, man overlever eller lever med i mange år. Rigtig mange lever med senfølger efter en kræftsygdom. Selvom flere overlever kræft, er det stadig den hyppigste dødsårsag.

Den kommunale indsats foregår under hele borgerens kræftforløb fra diagnosen stilles til behandling, rehabilitering og lindring er afsluttet. Indsatsen kan blandt andet indeholde samtale, kost og træning, pleje og omsorg samt socialrådgivning. En del af indsatsen er også at give støtte og omsorg til de pårørende.

Kræftforløb går ofte på tværs af praktiserende læge, hospitalsafdelinger og kommunale forvaltninger og tilbud. Mange kræftramte københavnere har også andre sygdomme, ligesom mange samtidig har f.eks. økonomiske, sociale eller andre udfordringer. Det øger kompleksiteten i den enkeltes behov for støtte og hjælp.

Det stiller alt sammen store krav til den kommunale indsats og øger behovet for, at kræfttilbud tager udgangspunkt i den enkeltes behov.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsudvalget udtrykte ved temadrøftelsen 17. november 2022 ønske om en handleplan for kræftområdet med fokus på psykisk trivsel, støtte til børnefamilier ramt af livstruende sygdom, senfølger og lighed i sundhed med fokus på tilbud til fx etniske minoriteter og mænd. Desuden var der et ønske om at styrke den palliative indsats for at flere, der ønsker det, kan dø hjemme. Endelig ønskede udvalget, at gode erfaringer fra kræftområdet danner inspiration til forvaltningens øvrige indsatser.

Det bemærkes, at der ikke kan etableres et psykologtilbud til børnefamilier ramt af anden livstruende sygdom end kræft inden for rammerne af kræfthandleplanen. Forvaltningen kan vende tilbage med et budgetforslag, hvis udvalget har ønske om det.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har, med udgangspunkt i Sundheds- og Omsorgsudvalgets ønsker, udarbejdet et udkast til en handleplan for kræftområdet i Københavns Kommune, som sætter faglig og strategisk retning for udviklingen af indsatsen til københavnere med kræft og deres pårørende de kommende år. Udkastet bygger desuden på input fra en inddragende proces med borgere, patientforeninger, medarbejdere, samarbejdspartnere og videnspersoner på kræftområdet. De er kommet med en række forslag til, hvordan kommunens indsatser på kræftområdet kan videreudvikles, så de også fremadrettet afspejler behov og ønsker hos københavnerne.

Udkastet til handleplanen har fire spor, som er blevet udvalgt på baggrund af den inddragende proces. Under hvert spor præsenteres forslag til prioriterede indsatser. Sporene er gensidigt afhængige og udgør de væsentlige fokusområder for forvaltningens indsatser på kræftområdet de kommende år.

Udkastet til handleplanen har blandt andet fokus på at sikre, at flere borgere får mulighed for at dø i hjemmets trygge rammer, hvor de kan være sammen med deres pårørende. Forvaltningen har de senere år arbejdet målrettet med at forbedre livskvaliteten hos livstruende syge og døende københavnere og med at skabe de rammer og kompetencer, som gør det muligt for flere at få en værdig død hjemme. Med kræfthandleplanen videreudvikles den lindrende indsats i Københavns Kommune.

Økonomi

Indsatserne i udkastet til handleplanen kan umiddelbart igangsættes inden for de eksisterende økonomiske rammer, herunder midler fra Finanslov 2018 øremærket ”En værdig død” og midler fra Kræftplan IV. Det daværende Sundheds- og Omsorgsudvalg godkendte i april 2017, at midler fra Kræftplan IV blev udmøntet til ’Et godt liv efter kræft (rehabilitering)’ og ’Løft af den basale palliative indsats for kræftpatienter’. Udvalget godkendte endvidere, at midlerne til at løfte den palliative indsats i Københavns Kommune blev udmøntet til at styrke sammenhæng, kompetenceudvikling og lighed på området.

En del af midlerne fra Kræftplan IV finansierer forvaltningens familierettede psykologtilbud til børn og unge, som har en forælder med kræft. Midlerne finansierer bl.a. også lægesamarbejdet med Bispebjerg-Frederiksberg Hospital på Afdeling for Lindring samt to tværfaglige stillinger på afdelingen (socialrådgiver og musikterapeut).

Hvis der er politisk ønske om særligt at prioritere et eller flere områder, kan der blive behov for tilførsel af yderligere midler til opskalering af eksisterende indsatser eller udvikling af nye indsatser. Det kunne fx være en udvidelse af psykologtilbuddet til kræftramte børnefamilier hos Center for Mental Sundhed (Livskvalitet og hverdagsliv). Det kunne også være et nyt tilbud om ekstra støtte til sårbare borgere ved at afprøve en kræftkoordinatorfunktion (Lighed i sundhed), eller det kunne være en styrkelse af forskningskompetencer i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (Viden og kompetencer).

Videre proces

Indsatserne i handleplanen vil blive fulgt løbende ved hjælp af fx datatræk og brugerundersøgelser. Såfremt udvalget ønsker nye eller opskalerede indsatser, vil forvaltningen vende tilbage med konkrete budgetforslag. Udvalget vil blive orienteret om handleplanens fremdrift, når det skønnes relevant.

Jakob Krogh                           

                                                                                       /Sine Mutanu Jungersted

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top