Mødedato: 02.06.2022, kl. 13:45
Mødested: Neurorehabilitering – Kbh, Strandvejen 119, Hellerup

Opfølgning på nyt kommunalt tilbud om socialtandpleje

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges status på det første år med det kommunale socialtandpleje-tilbud på baggrund af en evaluering.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at kriterierne for kan-målgruppen for det kommunale socialtandpleje-tilbud udvides med en lille gruppe borgere med sindslidelse, som er omfattet af socialtandpleje-tilbuddets formål, men som ikke møder de kriterier for kan-målgruppen, som blev godkendt af udvalget den 19. november 2020. Ifølge Psykiatrienheden i Socialforvaltningen vil det dreje sig om op til 50 borgere.

     

  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Voksentandplejen fremover ud fra en konkret, individuel vurdering kan inkludere enkelte borgere i socialtandpleje-tilbuddet, hvis de tydeligt er omfattet af formålet for socialtandpleje-tilbuddet, men ikke opfylder kriterierne for kan-målgruppen, så længe det holdes inden for socialtandplejens egne økonomiske rammer.

     

  3. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager evaluering af Københavns Kommunes socialtandpleje-tilbud til efterretning

Problemstilling

Kommunerne er fra juni 2020 forpligtet til at have et vederlagsfrit socialtandpleje-tilbud til borgere, som ikke kan benytte ordinære tandplejetilbud på grund af social udsathed. Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget har i november 2020 godkendt en permanent model for et kommunalt socialtandpleje-tilbud i Københavns Kommune. Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte samtidig, at socialtandpleje-tilbuddets målgruppe både skulle omfatte socialt udsatte hjemløse borgere, som ikke kan benytte ordinære tandpleje-tilbud (den skal-målgruppe, som kommuner skal lade omfatte af tilbuddet) samt andre grupper af de mest socialt udsatte borgere (den kan-målgruppe, som kommunerne kan lade omfatte af socialtandpleje-tilbuddet). Endelig godkendte udvalget de kriterier for kan-målgruppen, som Voksentandplejen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Hjemløseenheden i Socialforvaltningen ud fra en faglig vurdering har opstillet. Kriterierne for kan-målgruppen er borgere, som ikke kan benytte ordinære tandplejetilbud på grund af social udsathed, og som samtidig har et alkohol- og stofmisbrug eller som tidligere var hjemløse og nu er kommet i egen bolig. Kriterierne blev fastsat med forbehold for, at det kunne blive nødvendigt at omdefinere eller nedskalere i forhold til kan-målgruppen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har foretaget en evaluering af det første år med socialtandpleje-tilbuddet med særligt fokus på implementeringen og borgernes udbytte. Evalueringen af socialtandpleje-tilbuddet viser en vellykket implementering med behov for mindre justeringer af tilbuddet, særligt i forhold til kriterierne for kan-målgruppen. Der har vist sig et behov for at justere i kriterierne samt for at åbne muligheden for, at man fremover kan inkludere borgere, som ud fra en konkret individuel vurdering vurderes at være omfattet af tilbuddets formål, men som ikke lever op til de fastsatte kriterier.

Løsning

Loven om vederlagsfri tandpleje til de mest socialt udsatte borgere blev vedtaget som en del af sundhedsloven den 25. juni 2020 med ikrafttrædelse pr. 1. juli 2020. Fra loven trådte i kraft indtil 1. januar 2021 blev opgaven varetaget i samarbejde mellem Voksentandplejen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og den frivillige forening Bisserne, som siden 2014 har leveret socialtandpleje til socialt udsatte københavnere støttet med et årligt driftstilskud fra Københavns Kommune. Bisserne har i forbindelse med etablering af det kommunale socialtandpleje-tilbud i 2021 besluttet at nedlægge sig selv som forening, og Bissernes to faste medarbejdere samt en række frivillige tandlæger er nu ansat i det kommunale socialtandpleje-tilbud.

Det nye kommunale socialtandpleje-tilbud er pr. 1. januar 2021 organiseret i Voksentandplejen. Voksentandplejen benytter to særlige tandklinikker til målgruppen, én klinik på Kofoeds Skole og én klinik i Tietgensgade, hvor Voksentandplejen er placeret. Klinikken i Tietgensgade blev åbnet som erstatning for en klinik på Mændenes Hjem, som tidligere er blevet benyttet af Bisserne, men som pt. er under renovering.

Ifølge lovteksten skal et kommunalt socialtandpleje-tilbud være et såkaldt lavtærskel-tilbud, som gør det nemt for borgere i målgruppen at komme ind i tilbuddet, når borgeren har behovet og motivationen for at få tandbehandling. Der er derfor etableret en opsøgende funktion i Hjemløseenheden i Socialforvaltningen. Det er medarbejdere fra Hjemløseenheden eller private sociale tilbud, der henviser til Socialtandpleje-tilbuddet, og det er Voksentandplejen som foretager den endelige vurdering af, om borgeren er i skal-målgruppen, kan-målgruppen eller uden for målgruppen.

Voksentandplejen er blevet opmærksom på en lille gruppe af særligt socialt udsatte borgere med et akut behov for tandpleje, som ud fra en faglig vurdering ikke kan benytte ordinære tandplejetilbud på grund af social udsathed, men som ikke umiddelbart møder de kriterier for kan-målgruppen, som udvalget tidligere har godkendt. Det drejer sig om borgere tilknyttet Socialforvaltningens Psykiatrienhed, hvis almene sundhedstilstand er meget kritisk og vil blive løftet, hvis de kan modtage tandbehandling indenfor socialtandpleje-tilbuddet. Sundheds-og Omsorgsforvaltningen vurderer, at de bør omfattes af tilbuddet og anbefaler, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at de inkluderes i kriterierne for kan-målgruppen.

For fremover ikke at afvise enkelte borgere, som tydeligt er omfattet af formålet med socialtandpleje-tilbuddet, men som ikke umiddelbart passer indenfor de fastsatte kriterier for kan-målgruppen, anbefaler Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Voksentandplejen, ud fra en konkret individuel vurdering, kan lade borgeren omfatte af socialtandpleje-tilbuddet. Dette under forudsætning af, at det lader sig gøre indenfor den fastsatte økonomiske ramme.

 Evaluering af det kommunale socialtandpleje-tilbud 2021

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har fra udgangen af 2021 gennemført en evaluering med fokus på socialtandpleje-tilbuddets første år. Formålet med evalueringen har været at følge implementeringen og afdække, hvorvidt tilbuddet om vederlagsfri socialtandpleje bliver anvendt af de borgere, som har behovet, og om indsatsen lykkes med at afhjælpe borgernes smerter og gener fra tænder og mund. Datagrundlaget er dels konkrete registreringer af borgere henvist til tilbuddet og de ydelser de har modtaget og dels interviews med medarbejdere i Voksentandplejen, i Hjemløseenheden og i tre private sociale organisationer, der har henvist borgere til tilbuddet. På grund af borgerens særlige sociale udsathed har det ikke været muligt at interviewe disse, men der vil i den endelige evaluering efter 2 år med det kommunale socialtandpleje-tilbud så vidt det er muligt blive fulgt op på borgernes oplevelse af tilbuddet.

Evalueringen af det første år med det kommunale socialtandpleje-tilbud har vist, at organiseringen af tilbuddet fungerer godt og kommer målgruppen til gode. De interviewede socialfaglige medarbejdere oplever, at det er nemt at henvise borgerne, borgerne får hurtigt en tid, og dokumentationsopgaven ses som overkommelig. Smerter og gener kan eskalere et forbrug af rusmidler, manglende eller dårlige tænder kan opleves som stigmatiserende og skamfuldt for borgerne, og de interviewede medarbejdere betoner netop, at tilbuddet er vigtigt for borgerne.

 I løbet af det første år blev 608 borgere henvist og fik et kortere eller længere forløb i socialtandpleje-tilbuddet. Knap halvdelen af borgerne tilhørte skal-målgruppen (49 %), og en lidt mindre andel tilhørte kan-målgruppen (37 %). Endelig var der en mindre del af borgerne (knap 15%), som af Voksentandplejen blev vurderet til ikke at være i målgruppen og som derfor ikke fik tilbud om tandpleje. Det skyldtes blandt andet, at borgerne blev vurderet til godt at kunne benytte en privatpraktiserende tandlæge på trods af status som beboer på et herberg, eller at borgerne ikke havde opholdsgrundlag, der gav adgang til tilbuddet. Der er pr. 31. marts 2021 i alt 710 borgere, der har haft et forløb, og der er foretaget 1.653 behandlinger.

Evalueringen viser, at de mest udsatte borgere, typisk med et stort forbrug af rusmidler, i mindre grad møder op på den nyetablerede klinik i Tietgensgade, set i forhold til da den frivillige forening Bisserne havde klinik på Mændenes Hjem. Selvom afstanden mellem Halmtorvet og Tietgensgade er kort, er afstanden uoverskuelig for de allerdårligste borgere. Derfor er der i forbindelse med den opsøgende indsats, indlejret en følgeordning, hvor borger bliver fulgt af en socialfaglig medarbejder. Omvendt har Voksentandplejens leder og tandlæger lagt mærke til, at de over det seneste år har fået en række nye borgere, som ikke tidligere mødte op på klinikken i Mændenes Hjem, fx fordi de var bange for miljøet der, eller at de var bange for at få tilbagefald, hvis de opsøgte miljøet. Derfor er det besluttet at blive ved med at benytte socialtandpleje-klinikken i Tietgensgade, også når klinikken på Mændenes Hjem åbner igen. Ligesom der vil være fokus på at styrke den opsøgende indsats samt en følgeordning for borgerne til tandklinikken.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser i forbindelse med denne indstilling.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget vil medio 2023 få forelagt en endelig evaluering af socialtandpleje-tilbuddet, som skal udgøre et grundlag for at vurdere, om indsatsen i sin nuværende form skal justeres.

Katja Kayser

/Karen Nørskov Toke

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top