Mødedato: 01.10.2001, kl. 14:30

Forventet regnskab pr. 31. august 2001

Forventet regnskab pr. 31. august 2001

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde mandag den 1. oktober 2001

 

4. Forventet regnskab pr. 31. august 2001

SOU 337/2001 J.nr. 1/2001

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender det forventede regnskab 2001 pr. 31. august 2001.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 1. oktober 2001

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.

 

RESUME

Sundhedsforvaltningens regnskabsprognose for 2001 tager udgangspunkt i det vedtagne budget 2001 korrigeret for de tillægsbevillinger Borgerrepræsentationen har vedtaget samt de omplaceringer mellem bevillingerne, som Borgerrepræsentationen godkendte i forbindelse med behandlingen af det forventede regnskab pr. 31. marts 2001.

På det rammebelagte område forventes der et merforbrug på ca. 9,1 mill. kr., svarende til en overskridelse på 0,3 % i forhold til det korrigerede budget.

Merforbruget er sammensat af et mindreforbrug på bevillingen Sundhed og uddannelse på 5,9 mill. kr., et merforbrug på bevillingen Pleje, service og boliger for ældre, drift, på 28,7 mill. kr., et mindreforbrug på 9,2 mill. kr. på bevillingen Administration hvoraf en del vedrører KOS-projektet og endelig et mindreforbrug på 4,5 mill. kr. på bevillingen Pleje, service og boliger for ældre, anlæg.

I det nævnte merforbrug er der indregnet en forventet tillægsbevilling på ca. 8,2 mill. kr. til hele Sundheds- og Omsorgsudvalgets område som følge af, at lønstigningerne er større end budgetteret.

Som en del af vedtagelsen af budget 2002 blev ældreområdet tilført 10 mill. kr. i 2001, som er øremærket forskellige formål, bl.a. oprettelsen af et flyverkorps og serviceforbedringer i hjemmeplejen. Sundhedsforvaltningen er nu i gang med at implementere dette serviceløft. Da Sundhedsforvaltningens andel af tillægsbevillingen endnu ikke er fordelt på de forskellige budgetområder i forvaltningen er det ikke medtaget i det budget, som denne kalkule forholder sig til. Det forventes ikke, at tillægsbevillingen påvirker regnskabsprognosen, da de tilførte midler skal anvendes til specifikke formål og serviceforbedringer.

De to største problemområder er fortsat hjemmeplejen samt køb og salg af pladser. På køb og salg af pladser forventes der et merforbrug på 35,2 mill. kr. Dette er en forværring på 8,5 mill. kr. i forhold til det forventede regnskab pr. 30 juni. De to vigtigste forklaringer på forværringen er for det første, at der købes flere pladser i andre kommuner og for det andet, at der sælges færre pladser til forsøgsbydelene.

På hjemmeplejeområdet forventes der nu et merforbrug på 20 mill. kr. mod ca. 10 mill. kr. i prognosen fra før sommerferien. En del af merforbruget kan henføres til beslutningen om, at der ikke må ske aflysninger af besøg hos borgere uden at der tilbydes et erstatningsbesøg. En anden årsag til merforbruget er den turbulens, som har præget området. Turbulensen har medført et øget sygefravær og gjort det vanskeligt at fastholde og rekruttere personale, hvilket har medført stigende udgifter til vikarer. Hertil kommer, at uroen i hjemmeplejen også har påvirket arbejdet med gennemførelse af de iværksatte handleplaner, såleder at der nu forventes en mindre effekt af disse i indeværende år.

Sundhedsforvaltningen fortsætter arbejdet med at understøtte implementeringen og udviklingen af tiltag til imødegåelse af merforbruget i hjemmeplejen.

På det lovbundne område og finansposter forventes et merforbrug på 64,2 mill. kr. Merforbruget er sammensat af et mindreforbrug på 0,6 mill. kr. på bevillingen Pleje, service og boliger for ældre, et mindreforbrug på 2,8 mill. kr. på bevillingen Sikringsydelser til ældre, et merforbrug 71,6 mill. kr. på bevillingen Praksissektoren og et mindreforbrug på 4 mill. kr. på bevillingen Finansposter.

Merforbruget på bevillingen Praksissektoren kan primært tilskrives det nye medicintilskudssystem samt merudgifter til alment praktiserende læger og speciallæger.

 

Til top