Mødedato: 01.09.2005, kl. 15:00

Udmøntning af 11 mio. kr. fra budgetaftalen 2005

Udmøntning af 11 mio. kr. fra budgetaftalen 2005

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 1. september 2005

 

 

Sager til beslutning

 

4.      Udmøntning af 11 mio. kr. fra budgetaftalen 2005

 

SOU 248/2005  J.nr. 2/2005

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at anvende de 11 mio. kr., der blev afsat til udvalgets disposition i forbindelse med budgetaftalen 2005, således:

·        4,5 mio. kr. til KOS,

·        4,0 mio. kr. til at styrke myndighedsfunktionen og

·        2,5 mio. kr. til at styrke sygeplejefagligheden.

 

 

RESUME

I budgetaftalen for 2005 fik Sundheds- og Omsorgsudvalget t ildelt 11 mio. kr. til kvalitet i ældreplejen, som efter aftale endnu ikke er udmøntet.

 

Sundhedsforvaltningen indstiller, at de 11 mio. kr. anvendes til KOS, visitation og sygepleje.

 

KOS-projektet har på nuværende tidspunkt økonomiske problemer, og for at overholde budgettet, skal projektet enten neddrosle med implementeringen eller også skal det tilføres ekstra midler. Med denne indstilling foreslås det, at der anvendes 4,5 mio. kr. til at supplere KOS-projektet.

 

Visitationen inden for myndighedsfunktionen har fået tilført mange nye opgaver, hvilket har øget arbejdspresset i visitationsenhederne markant. De nye opgaver er vigtige opgaver, der har til hensigt at forbedre kvaliteten for borgerne, men det har konsekvenser for bl.a. revisitationer, som skal gennemføres for at leve op til kvalitetsstandarderne, som er vedtaget af Borgerrepræsentationen. Derfor foreslås det, at der anvendes 4 mio. kr. til at styrke visitationsenhederne med.

 

Sygeplejefagligheden i mødet med borgerne bør styrkes ved at øge fokus på kompetenceudvikling, kvalitetsudvikling- og sikring, koordination og faglige områder som inkontinens og faldforebyggelse. Derfor foreslås det, at der anvendes 2,5 mio. kr. til at styrke sygeplejefagligheden i mødet med borgeren

 

SAGSBESKRIVELSE

 

 

I budgetaftalen for 2005 fik Sundheds- og Omsorgsudvalget tildelt 11 mio. kr. til kvalitet i ældreplejen, som efter aftale i Sundheds- og Omsorgsudvalget endnu ikke er udmøntet (SOU 128/2005). Midlerne er reserveret indtil, der forelå en vurdering af den samlede økonomi efter forelæggelsen af halvårsregnskabet for 2005. I forlængelse af halvårsregnskabet foreslår Sundhedsforvaltningen, at midlerne anvendes til KOS, styrkelse af visitation og sygeplejefagligheden. Disse elementer beskrives nærmere herunder.

 

 

KOS

Med indførelsen af omsorgssystemet KOS er Sundhedsforvaltningen på vej mod etableringen af et godt IT-værktøj, der understøtter hjemmeplejens og plejehjemmenes dokumentation om borgeren. Systemet giver også mulighed for bedre ledelsesinformation, hvilket er en forudsætning for effektiv styring af driften. KOS er færdigimplementeret i hjemmeplejen ved årsskiftet 2005 og benyttes da af ca. 3.500 medarbejdere. Implementering af minimalløsningen på plejehjemmene starter i efteråret 2005 og omfatter ca. 1.000 medarbejdere.

Sundhedsforvaltningen har foretaget en analyse af udgifterne til KOS. Analysen viser, at de forventede udgifter i 2005 ligger på et højere niveau end forudsat ved budgetlægningen. Hvis det nuværende aktivitetsniveau fastholdes, må der således forventes et merforbrug på 5 mio. kr. Det skyldes især, at de afledte udgifter ved indførelsen af KOS er højere end forventet. Det drejer sig for eksempel om udgifter til support, uddannelse/kompetenceudvikling til medarbejdere samt udgifter til videreudvikling af systemet.  

Hvis Sundhedsforvaltningen skal sikre budgetoverholdelse på området, vil det kræve, at projektet indskrænkes. Det vil betyde, at forvaltningen og udførerenhederne ikke får det udbytte af KOS-systemet, som på forhånd var forventet i form af bedre dokumentation af afgørelser og levering af ydelser, ledelsesinformation mv. En neddrosling af KOS-projektet kan dermed også få konsekvenser for den øvrige økonomi i hjemmeplejen, da et godt styringsgrundlag i form af valide data for aktivitetsudviklingen er afgørende for at kunne gennemføre tilpasningen til, at der bliver færre ældre i kommunens hjemmepleje som følge af dels demografien dels frit valg ordningen.

På denne baggrund foreslås det, at der anvendes 4,5 mio. kr. af de 11 mio. kr. til at afhjælpe de økonomiske problemer, der er i KOS-projektet, da det vurderes, at fortsættelsen af projektet er af stor betydning for kvaliteten i plejen på længere sigt.

Styrket myndighedsfunktion

Implementering af BUM på plejehjem, KOS, kost- og demenspolitik har medført en væsentlig forøgelse af opgaveporteføljen i Sundhedsforvaltningens visitationsenheder, både i implementeringsfasen og i den varige driftssituation. Det forøgede arbejdspres har blandt andet medført, at de årlige revisitationer ikke fuldt kan gennemføres som planlagt. Herunder beskrives de nye tiltag, der har øget arbejdspresset i visitationsenhederne og dermed årsagen til, at der er behov for at styrke visitationen økonomisk.

Indførelse af BUM på plejehjem

I forbindelse med at Sundhedsforvaltningen indfører BUM på plejehjem, er der udviklet et nyt visitationskoncept, som kan bruges på plejehjemsområdet. Mens visitationen tidligere kun havde ansvaret for visitation til plejeboligen, har indførelse af visitationskonceptet medført, at visitationen nu også har ansvar for tildeling af hjælp – i form af ydelsespakker – til plejehjemsbeboere. De nye opgaver for visitationen består dels i en udvidet visitation af nyvisiterede og revisitationer af beboere på plejehjem, der får behov for yderligere hjælp.

Demens- og kostpolitik

I forbindelse med implementeringen af Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutninger vedrørende kostpolitikken den 15. maj 2003 (SOU 119/2003) og demenspolitikken den 26. juni 2003 (SOU 166/2003) er der også i visitationen kommet større fokus på ernæring og demens. I forhold til kostpolitikken skal visitationen vurdere, om den ældre e r ernæringstruet samt eventuelt foretage vejning og BMI-måling. Med hensyn til demenspolitikken skal visitationen vurdere de ældre med henblik på at konstatere eventuelle demenssymptomer og vurdere, hvorvidt borgere skal henvises til egen læge med henblik på udredning og om der skal foretages visitation til særlige demenstilbud.

Revisiteringer

Alle nye hjemmeplejemodtager skal visiteres, og ydermere skal der foretages én årlig revisitering af alle hjemmeplejemodtagere. Sideløbende behandler visitationen en stor mængde adviser (anmodning om ændring i hjælpen) fra leverandører af hjemmepleje og medcom-adviser fra H:S vedrørende indlæggelser og udskrivelser. På nuværende tidspunkt er det vurderingen, at PO-kontorerne kun når at revisitere mellem 60-80 pct. af borgerne. Der er således behov for at få tilført ekstra ressourcer til dette område.

Sundhedsforvaltningen vil i forbindelse med indstilling om revision af kvalitetsstandarderne – der vil blive forelagt for Sundheds- og Omsorgsudvalget i december 2005 – redegøre nærmere for, hvordan hele revitationsopgaven kan løses fremadrettet.

KOS

Visitationen anvender fortsat store ressourcer på KOS bl.a. i forbindelse med de løbende udviklings- og driftsoptimeringsaktiviteter møntet på at mindske tidsforbruget (udskiftning af håndholdte, forsøg med Vitae mobil, mv.).

Der er således en række ændrede og nye opgaver, der påvirker visitationens arbejdsbyrde. For at fastholde kvaliteten i visitationens arbejde er det nødvendigt at tilføre økonomiske midler til området. Det er på denne baggrund, at det foreslås, at der anvendes 4 mio. kr. ud af de 11 mio.kr til at styrke myndighedsfunktionen.

Sundhedsforvaltningen vil sideløbende med ovennævnte styrkelse af myndighedsfunktionen søge at finde yderligere midler via intern omstilling. De ekstra ressourcer skal udmøntes til at afhjælpe problemerne i 2005 og sammen med konkrete handleplaner skal det skabe grundlag for, at opgaverne fremadrettet bliver løftet på en kvalificeret måde med afsæt i et tilfredsstillende arbejdsmiljø.

Styrkelse af hjemmesygepleje

I mødet med borgeren har hjemmesygeplejen en vigtig funktion. Der er brug for, at vi skaber faglige fyrtårne inden for forskellige sygeplejefaglige områder. Det er blandt andet inden for inkontinens og faldforebyggelse. Desuden er der brug for en særlig indsats inden for kvalitetsudvikling og -sikring. Ydermere kan vi forvente, at den udgående hospitalsfunktion vil stille yderligere krav til koordination, hvilket også skal styrkes blandt hjemmesygeplejerskerne.

Derfor foreslås, at der afsættes 2,5 mio.kr ud af de 11 mio. kr. med henblik på at understøtte disse initiativer.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 

ØKONOMI

 

Indstillingen finansieres af de 11 mio. kr., der blev afsat til kvalitet i ældreplejen i forbindelse med budgetaftalen for 2005.

 

HØRING

 

Der er ikke foretaget høringer i sagen.

 

BILAG

Ingen.

 

 

 

Jesper Fisker

 

                                            / Lau Svendsen-Tune

 


 

Til top