Mødedato: 01.09.2005, kl. 15:00

Orientering om resultaterne fra undersøgelsen vedrørende anden anvendelse af almene ældreboligblokke

Orientering om resultaterne fra undersøgelsen vedrørende anden anvendelse af almene ældreboligblokke

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 1. september 2005

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Orientering om resultaterne fra undersøgelsen vedrørende anden anvendelse af almene ældreboligblokke

 

SOU 261/2005  J.nr. 19/2002

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at orienteringen om "Værktøj for omdannelse af almene ældreboligbebyggelser" (udarbejdet af sbs rådgivning) tages til efterretning, og

 

at det godkendes, at ældreboligkapaciteten i fremtiden tilpasses det reelle behov med afsæt i den i rapporten beskrevne prioriteringsmodel for udvælgelse og anvendelse af ældreboligbebyggelser og blokke til andre målgrupper, og

 

at orienteringen om antallet af boliger til særligt udsatte grupper omfattet af den hurtige udtagning, som Sundhedsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og de almene boligorganisationer, som ejer ældreboligbebyggelserne Ringergården og Tranehavegård er enige om, tages til efterretning.

 

RESUME

Borgerrepræsentationens besluttede i mødet den 28. oktober 2004 (BR 476/04), at ældreboligkapaciteten i fremtiden skal tilpasses det reelle behov med udgangspunkt i en langsigtet løsningsstrategi, der tager afsæt i en undersøgelse af ældreboligbebyggelserne. I denne fællesindstilling orienteres om undersøgelsens resultater.

 

Borgerrepræsentationen blev den 17. marts 2005 (BR 166/05) orienteret om status og tidsplan for dette arbejde. Undersøgelsen forligger nu i en færdig udgave og er vedlagt fællesindstillingen som bilag 1.

 

Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i samarbejde med de almene boligorganisationer i kommunen sikret den demokratiske proces med inddragelse af de relevante afdelingsbestyrelser i ældreboligbebyggelserne. Denne fællesindstilling er derudover blevet sendt i høring i ældrerådene i Københavns Kommune.

 

Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anbefaler, at den udarbejdede undersøgelse danner grundlag for den fremtidige tilpasning af ældreboligkapaciteten, da denne vurderes at indeholde gode værktøjer til det videre arbejde mellem forvaltningerne og de almene boligorganisationer.

 

Som den kortsigtede del af løsningsstrategien for at tilpasse ældreboligkapaciteten, har Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i samarbejde med de almene boligorganisationer i kommunen, peget på to ældreboligbebyggelser, Ringergården og Tranehavegård, som skal være omfattet af den hurtige udtagning til anden anvendelse, som vedtaget af Borgerrepræsentationen (BR 476/04).

 

Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er sammen med de respektive ejere af ældreboligbebyggelserne, boligorganisationerne FSBbolig (Ringergården) og KSB v/ Fællesadministrationen 3B (Tranehavegård), enige om at arbejde videre på to projekter, som skal være omfattet af den hurtige udtagning.

 

Der er desuden enighed om, at projekterne for den hurtige udtagning omfatter 6 boliger i Ringergården og 24 boliger i Tranehavegård samt dertilhørende bevilling mv. (del af midler til dækning af tomgangstab samt del af fælles- og servicearealer) til særligt udsatte grupper. Begge boligorganisationer har inddraget de involverede afdelingsbestyrelser. Den ændrede anv endelse af ældreboligerne vil ikke medføre behov for ommærkning af boligerne.

 

De konkrete forslag med overflytning af servicearealer m.v., oplysninger om målgrupper og driftsomkostninger m.m., i henholdsvis Ringergården og Tranehavegård, vil blive forelagt Borgerrepræsentationen i en særskilt indstilling. Forvaltningerne vil tilstræbe, at den politiske behandling af de to konkrete tiltag forelægges umiddelbart i forlængelse af nærværende indstilling.

 

Der vil blive foretaget en evaluering af de konkrete projekter med at udtage ældreboliger til andre formål. Herunder skal det evalueres, hvordan processen er forløbet.

 

Fremtidige projekter, der iværksættes for at tilpasse ældreboligkapaciteten, vil blive forelagt Borgerrepræsentationen i særskilte indstillinger.

 

En indstilling om den fortsatte tilpasning af ældreboligkapaciteten i 2006 forventes forelagt til politisk behandling ultimo 2005.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Kommune har på nuværende tidspunkt anvisningsret til 4.413 almene ældreboliger. Der har i en årrække været problemer med at få udlejet nogle af disse boliger som følge af det fortsatte fald i antallet af ældre i kommunen.

 

Borgerrepræsentationens beslutning fra den 27. januar 2000 (BR 1/2000) om at udleje ledige ældreboliger til personer fra den boligsociale venteliste, til ældre over 67 år fra boligselskabernes egne ventelister samt til unge studerende, omfattede i første omgang de almene ældreboligkomplekser med størst udlejningsproblemer.

 

Da denne beslutning ikke i tilstrækkeligt omfang afhjalp udlejningsproblemerne, blev den i 2002 udvidet til at omfatte alle almene ældreboligkomplekser i Københavns Kommune (BR 324/02).

 

I 2004 blev aldersgrænsen for udlejning til ældre fra boligselskaberne egne ventelister sat ned fra 67 til 60 år (BR 476/04), samtidigt med at Borgerrepræsentationen besluttede, at ældreboligkapaciteten i fremtiden skal tilpasses det reelle behov. Tilpasningen skal ske med udgangspunkt i en langsigtet løsningsstrategi, der tager afsæt i en undersøgelse af omdannelse af de almene ældreboligbebyggelser.

 

Borgerrepræsentationen blev den 17. marts 2005 (BR 166/05) orienteret om status og tidsplan for udredningsarbejdet og om undersøgelsen.

 

I det følgende redegøres for arbejdet med henholdsvis den langsigtede og kortsigtede strategi for tilpasning af ældreboligkapaciteten.

 

Den langsigtede del af løsningsmodellen

Borgerrepræsentationen godkendte den 28. oktober 2004 (BR 476/04) et kommissorium for den konsulentundersøgelse, der skal kvalificere udvælgelsen af ældreboligbebyggelser til anden anvendelse.

 

Formålet med undersøgelsen har været at give konstruktive og langsigtede forslag til, hvordan afgrænsede dele af ældreboligbebyggelserne kan omdannes til boliger til andre målgrupper, herunder til særligt udsatte grupper, der opfylder betingelserne for at bebo en ældrebolig. Borgerrepræsentationen blev den 17. marts 2005 (BR 166/05) orienteret om, at sbs rådgivning i december 2004 blev udpeget til at komme med forslag til løsning af denne opgave.

 

Undersøgelsen er finansieret og styret af Samarbejdsorganet vedrørende boliganvisning, der er nedsat Borgerrepræsentationen. Samarbejdsorganet har nedsat en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra de almene boligorganisationer i Københavns Kommune, Sundhedsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen.

 

Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i sama rbejde med de almene boligorganisationer i kommunen sikret den demokratiske proces med inddragelse af de relevante afdelingsbestyrelser i ældreboligbebyggelserne.

 

Denne fællesindstilling er derudover blevet sendt i høring i ældrerådene i Københavns Kommune.

 

Undersøgelsen forligger nu i en færdig udgave og er vedlagt fællesindstillingen som bilag 1.

 

Med udgangspunkt i undersøgelsen vil Sundhedsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen sammen med de almene boligorganisationer, som ejer ældreboligerne, samarbejde om at udfase, omdanne og eventuelt ommærke udvalgte boligblokke til andre målgrupper.

 

Det vil munde ud i indstillinger til Borgerrepræsentationen om konkrete tiltag i udvalgte ældreboligbebyggelser, der sikrer at ældreboligkapaciteten tilpasses det reelle behov.

 

Som vedtaget i Borgerrepræsentationen den 28. oktober 2004 (BR 476/04), vil anvisningsretten med tilhørende bevilling mv. (del af midler til dækning af tomgangstab samt del af fælles- og servicearealer) til udvalgte boligblokke blive overført fra Sundhedsforvaltningen til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, med henblik på at disse blokke kan indrettes til særligt udsatte grupper. Desuden vil andre ældreboliger efter behov blive ommærket til familieboliger og eventuelt ungdomsboliger.

 

Undersøgelsen resultater

Rapporten skitserer en smidig proces for anden anvendelse af de almene ældreboligblokke, der tager hensyn til beboerdemokratiet og skaber fundamentet for et godt naboskab.

 

sbs rådgivning har udarbejdet en model til at gennemgå kommunens ældreboligkomplekser og pege på, hvilke ældreboligbebyggelser der bedst egner sig til fortsat at være ældreboliger. Derved skabes der et grundlag for en drøftelse af, hvilke bebyggelser eller blokke, der vil være mest egnet til andre målgrupper.

 

I første omgang behandler prioriteringsmodellen de 20 største ældreboligbebyggelser i Københavns Kommune og beskæftiger sig med både udbuds- og efterspørgselssiden. De kriterier, der indgår i modellen er inddelt i to grupper; dels boligernes egnethed og dels deres hensigtsmæssighed. Alle kriterier har en værdi, der indgår i en samlet vurdering.

 

Således har målet været at kvalificere udvælgelsen af ældreboligbebyggelser til anden anvendelse, så kommunen i samarbejde med boligorganisationerne kan foretages konkrete udvælgelser af boligblokke.

 

Udover modellen, der med sine resultater giver et værktøj til udvælgelse af ældreboligbebyggelserne, indeholder rapporten:

 

·        Tegningsmateriale med eksempler på, hvordan boligerne med anden anvendelse kan placeres i en bebyggelse, således at mangfoldigheden i den enkelte ældreboligbebyggelse understøttes.

 

·        En beskrivelse af, hvad de forskellige målgrupper kan betale i husleje.

 

·        En implementeringsstrategi, der sikrer at en hurtig og smidig overgang fra ældrebolig til anden boligform, således at lejetab og gener mindskes mest muligt.

 

·        En informationsstrategi, der tager udgangspunkt i, at de relevante parter inddrages så tidligt som muligt, og at samarbejdet fremstår tydeligt og enstemmigt.

 

Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anbefaler, at rapporten danner grundlag for den fremtidige tilpasning af ældreboligkapaciteten, da modellen vurderes at være et godt værktøj til det videre arbejde mellem forvaltningerne og de almene boligorganisationer.

 

Den kortsigtede del af løsningsmodellen

Som den kortsigtede del af løsningsstrategien vedtaget af Borgerrepræsentationen den 28. oktober 2004 (BR 476/04), har Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i samarbejde med de almene boligorganisationer i kommunen, peget på to ældreboligbebyggelser, Ringergården og Tranehavegård, der skal være omfattet af den hurtige udtagning til anden anvendelse.

 

Som orienteret i fællesindstillingen behandlet i Borgerrepræsentationen den 28. oktober 2004 (BR 476/04), er der på nuværende tidspunkt allerede taget initiativ til anden anvendelse af ledige ældreboliger

 

Der er indgået en aftale herom mellem FSBbolig, Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, således at der allerede er indpasset særligt udsatte grupper i ældreboligbebyggelsen Ringergården.

 

Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er sammen med de respektive ejere af ældreboligbebyggelserne, boligorganisationerne FSBbolig (Ringergården) og KSB v/ Fællesadministrationen 3B (Tranehavegård), enige om at arbejde videre på to projekter, som skal være omfattet af den hurtige udtagning.

 

Der er desuden enighed om, at projekterne for den hurtige udtagning omfatter 6 boliger i Ringergården og 24 boliger i Tranehavegård samt dertilhørende bevilling mv. (del af midler til dækning af tomgangstab samt del af fælles- og servicearealer). Begge boligorganisationer har inddraget de involverede afdelingsbestyrelser i beslutningen om omfanget for den hurtige udtagning.

 

De konkrete forslag med overflytning af servicearealer m.v., oplysninger om målgrupper og driftsomkostninger m.m., i henholdsvis Ringergården og Tranehavegård, vil blive forelagt Borgerrepræsentationen i en særskilt indstilling. Forvaltningerne vil tilstræbe, at den politiske behandling af de to konkrete tiltag forelægges umiddelbart i forlængelse af nærværende indstilling.

 

Visitationen til de udvalgte boliger i Ringergården og Tranehavegård er stoppet. Det betyder, at de boliger, hvor anvisningsretten siden indstilles til at blive overdraget fra SUF til FAF, bliver ledige i takt med, at beboerne fraflytter. Visitationsstoppet kan midlertidigt betyde begrænsede merudgifter til tomsgangsleje.

 

De beboere, der ikke er fraflyttet, når boligerne skal omdannes til andre målgrupper, vil blive tilbudt andre boliger i samme ældreboligbebyggelser.

 

Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil sammen med boligorganisationerne FSBbolig (Ringergården) og KSB v/ Fællesadministrationen 3B (Tranehavegård) sørge for at holde afdelingsbestyrelserne informeret om forløbet for den hurtige udtagning.

 

Der vil blive foretaget en evaluering af de konkrete projekter med at udtage ældreboliger til andre formål. Herunder skal det evalueres, hvordan processen er forløbet.

 

En indstilling om den fortsatte tilpasning af ældreboligkapaciteten i 2006 forventes forelagt til politisk behandling ultimo 2005.

 

MILJØVURDERING

 

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens og Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

< p class=MsoNormal style='text-align:justify;mso-pagination:none'>ØKONOMI

 

Visitationsstoppet i forbindelse med den hurtige udtagning kan midlertidigt betyde begrænsede merudgifter til tomsgangsleje.

 

Derudover har denne indstilling i første omgang ingen øvrige økonomiske konsekvenser, da der er tale om en principiel beslutning, om at der arbejdes videre på tilpasningen af ældreboligkapaciteten og metoden hertil. Dette gælder både den hurtige udtagning og den langsigtede del af løsningsmodellen.

 

De økonomiske konsekvenser i form af mulige omkostninger ved overflytning af servicearealer m.v. og driftsomkostninger m.m., i henholdsvis Ringergården og Tranehavegård vil blive forelagt i særskilte indstillinger.

 

Anlægsudgifterne i forbindelse med den hurtige udtagning, der iværksættes for at udtage boliger til særligt udsatte grupper i ældreboligbebyggelserne Ringergården og Tranehavegård, afholdes indenfor de økonomiske rammer af den af Borgerrepræsentationen vedtagne Tryghedsplan (BR 355/05).

 

 

 

HØRING

 

Denne fællesindstilling er sendt i høring hos ældrerådene i København m.fl. Kopi af høringssvar samt Sundhedsforvaltningens bemærkninger hertil er vedlagt som bilag 2.

 

 

BILAG

Bilag 1: Rapport fra sbs "Værktøj for omdannelse af almene ældreboligbebyggelser".

 

Bilag 2: Kopi af høringssvar samt Sundhedsforvaltningens bemærkninger hertil.

 

 

Jesper Fisker                                                       Grethe Munk


 

Til top