Mødedato: 01.09.2005, kl. 15:00

Politik for aktivt ejerskab i Københavns Kommune - høring

Politik for aktivt ejerskab i Københavns Kommune - høring

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 1. september 2005

 

 

Sager til beslutning

 

13.      Politik for aktivt ejerskab i Københavns Kommune - høring

 

SOU 220/2005  J.nr. 26/2005

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at indstillingen fremsendes som udvalgets høringssvar til Økonomiforvaltningen.

 

RESUME

 

Økonomiudvalget besluttede i mødet den 7. juni 2005 at sende udkast til politik for aktivt ejerskab i høring i de stående udvalg.

 

Økonomiforvaltningen har med udgangspunkt i en interviewundersøgelse blandt et udsnit af Københavns Kommunes bestyrelsesrepræsentanter og i temaer, der blev drøftet på en konference om aktivt ejerskab i Københavns Kommune, der blev afholdt mandag den 17. januar 2005, udarbejdet et udkast til en politik for aktivt ejerskab.

 

Økonomiforvaltningen har desuden fulgt op på Økonomiudvalgets beslutning om at  indarbejde synspunkterne om retningslinierne for en opdateringen af budget- og regnskabshåndbogen fra KPMG's undersøgelse af varetagelsen af København Kommunes ejerskab i Ørestadsselskabet i politik for aktivt ejerskab.

 

En overordnet konklusion, der kan drages af Økonomiforvaltningens udkast til en politik for aktivt ejerskab, er, at der er behov for at kommunen styrker sin indsats for at varetage roll en som ejer i de større selskaber, som for eksempel Københavns Energi, Byggemodningsselskabet Sluseholmen P/S og i det kommende Sjællandske Trafikselskab.

 

Afgrænsningen mellem de større og mindre selskaber fremgår af bilag 5 til Økonomiforvaltningens indstilling til Økonomiudvalget.

 

Udvalgene er i forbindelse med høringen anmodet om at forholde sig til om denne afgrænsning af større selskaber er hensigtsmæssig.

 

Sundhedsforvaltningen har ingen bemærkninger til afgrænsningen, som betyder, at de selskaber, organisationer, institutioner mv. som henhører under Sundheds- og Omsorgsudvalgets ressortområde karakteriseres som mindre selskaber.

 

Der vedlægges oversigt over disse mindre selskaber.

 

Bemærkningerne i denne indstilling er derfor begrænset til de mindre selskaber.

 

For så vidt angår disse mindre selskaber, er der formuleret en række anbefalinger, der ligesom for de større selskaber skal være med til at sikre, at kommunens deltagelse fortsat er hensigtsmæssig såvel juridisk som administrativt ligesom der sættes fokus på det arbejde, der skal varetages i bestyrelsen i forbindelse med rekrutteringen af medlemmer til de enkelte selskaber.

 

Anbefalingerne går på

·        at det bør overvejes hvorvidt opgaven bedst løses i det mindre selskab, om kommunen (fortsat) har den fornødne interesse i af deltage/være repræsenteret i det mindre selskab og/eller dets ledelse, og hvilke alternativer, der måtte være til deltagelsen/ repræsentationen i det mindre selskab

 

·        sikring af arbejdsbeskrivelse i forhold til de sektorpolitiske interesser, der skal varetages i bestyrelsen og udnyttelse af muligheden for (evt.) at delegere kompetencen til at udpege bestyrelsesmedlemmer til de mindre selskaber mv. til det relevante fagudvalg.

 

Udvalgene er samtidig anmodet om at forholde sig til om det principielt er hensigtsmæssigt at delegere udpegningskompetencen fra Borgerrepræsentationen til de stående udvalg i det omfang, der er muligt.

 

Sundhedsforvaltningen kan anbefale, at kompetencen til at udpege medlemmer til de mindre selskaber delegeres til Sundheds- og Omsorgsudvalget i videst muligt omfang  under forudsætning af, at den nuværende praksis ved udpegning af politiske repræsentanter kan fortsætte, således at der også fremover kan rekrutteres blandt alle Borgerrepræsentationens medlemmer og i det politiske bagland.

 

Det er tillige Sundhedsforvaltningens indstilling, at anbefalingerne i forbindelse med varetagelsen af arbejdet i de mindre selskaber mv. er rimelige og relevante, men at arbejdet hermed vil medføre en del merarbejde i forvaltningen. Det er derfor også Sundhedsforvaltningens indstilling, at anbefalingerne skal afbalanceres i forhold til kommunens interesse i forbindelse med den enkelte bestyrelsespost mv.

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund

Økonomiudvalget besluttede den 4. maj 2004, at Økonomiforvaltningen skulle igangsætte udarbejdelsen af en politik for aktivt ejerskab i Københavns Kommune.

 

Aktivt ejerskab skal sætte fokus på kommunens deltagelse i selskaber, bestyrelser o. lign. Målet har været, at sætte varetagelsen af kommunens interesser i diverse selskaber, bestyrelser mv. på den politiske dagsorden ved at udarbejde en politik for udøvelsen af et aktivt ejerskab i Københavns Kommune.

 

Økonomiudvalget tilkendegav på mødet den 4. maj 2004 at en politik for aktivt ejerskab skulle sætte fokus på varetagelse af kommunens rolle overfor såvel større selskaber som mindre selskaber, organisationer, institutioner mv.

 

2. Formålet med en politik for aktivt ejerskab

Formålet med projektet har været at sætte varetagelsen af kommunens interesser i diverse selskaber, bestyrelser mv. på den politiske dagsorden ved at udarbejde en politik for udøvelsen af et "aktivt ejerskab".

 

Varetagelsen af kommunens interesser vedrører sikringen af kommunens værdier og andre interesser.

 

Sikring af Københavns Kommune værdier drejer sig om at fastholde og udvikle Københavns Kommunes økonomiske værdier.

 

Sikringen af andre interesser drejer sig om at sikre sammenhæng mellem selskabernes virksomhed og de strategier, som Borgerrepræsentationen og kommunens udvalg har vedtaget for byens udvikling herunder fx kommune- og lokalplaner, erhvervs- og miljøpolitik.

 

3. Aktiviteter i forbindelse med udarbejdelse af udkast til politik for aktivt ejerskab

På baggrund af Økonomiudvalgets bemærkninger i forbindelse med beslutningen om at igangsætte udarbejdelse af en politik for aktivt ejerskab har en projektgruppe gennemført følgende aktiviteter:

·        Gennemførelsen af interviewundersøgelse blandt kommunens bestyrelsesmedlemmer v/ Rambøll Management

·        Afholdelse af en konference om aktivt ejerskab i Københavns Kommune

·        Udarbejdet et udkast til politik for aktivt ejerskab

 

4.  Anbefalingerne i udkast til politik for aktivt ejerskab

Anbefalingerne i udkastet til en politik for aktivt ejerskab er overordnet delt mellem anbefalinger for varetagelsen af ejerskabet i de større selskaber samt varetagelsen af ejerskabet i mindre selskaber, organisationer, institutioner mv.

Større selskaber defineres som selskaber der er optaget i oversigten i kommunens regnskab. Oversigten er vedlagt som bilag til politikken. I forbindelse med høringen af udvalgene vil, der i høringssvaret kunnet tages stilling til om oversigten er dækkende for de selskaber, som udvalgene mener bør omfattes af definitionen større selskaber.

Mindre selskaber, organisationer, institutioner mv. dækker over de øvrige bestyrelser i selvejerende institutioner, kollegiebestyrelser mv., hvortil kommunen udpeger bestyrelsesmedlemmer.

 

Afgrænsningen mellem de større og mindre selskaber fremgår af bilag 5 til Økonomiforvaltningens indstilling til Økonomiudvalget.

 

Udvalgene er i forbindelse med høringen anmodet om at forholde sig til om denne afgrænsning af større selskaber er hensigtsmæssig.

 

Sundhedsforvaltningen har ingen bemærkninger til afgrænsningen, som betyder, at de selskaber, organisationer, institutioner mv. som henhører under Sundheds- og Omsorgsudvalgets ressortområde karakteriseres som mindre selskaber.

 

Der vedlægges oversigt over disse mindre selskaber.

 

Bemærkningerne i denne indstilling er derfor begrænset til de mindre selskaber.

 

Anbefalingerne vedrørende de mindre selskaber, organisationer, institutioner mv. er formuleret indenfor følgende områder

 

a. Baggrund for kommunal udpegning af bestyrelsesmedlemmer

Her anbefales det, at de berørte udvalg sikrer:

at der inden konstitueringen af den nye Borgerrepræsentation i december 2005 foretages en grundig overvejelse af

·        om opgaven bedst løses i et mindre selskab mv.

·        om kommunen (fortsat) har den fornødne interesse i at deltage/være repræsenteret i det mindre selskab mv. og/eller dets ledelse

·        hvilke alternativer, der måtte være til deltagelsen/repræsentationen i det mindre selskab mv. (udtræden, kontraktsforhold, insourcing etc.)

 

Formålet med disse anbefalinger er ligesom for de større selskaber at sikre, at kommunens deltagelse i de forskellige bestyrelser fortsat er hensigtsmæssigt såvel juridisk og såvel som administrativt. Det bliver udvalgene der efter indstilling fra forvaltningerne, der kommer til at afgive indstilling til Borgerrepræsentationen herom.

 

I forbindelse med de mindre bestyrelser kan man overordnet skelne mellem skal deltage, og kan deltage. Overvejelserne i de enkelte udvalg omkring hvorvidt Borgerrepræsentationen fortsat skal udpege bestyrelsesmedlemmer, vil kunne ske i de tilfælde, hvor det ikke er et lovgivningsmæssigt eller andre juridiske krav om at kommunen udpeger bestyrelsesmedlemmer.

 

b. Rekruttering af bestyrelsesmedlemmer

Her anbefales det, at udvalgene sikrer:

·        at der udarbejdes en arbejdsbeskrivelse i forhold til de sektorpolitiske interesser, der skal varetages i bestyrelsen, og at dette arbejde sker i samarbejde mellem det mindre selskab mv. og den pågældende forvaltning, hvor ejerskabet er forankret.

·        at kompetencen til at udpege bestyrelsesmedlemmer til mindre selskaber, mv., hvor dette er muligt i henhold til den kommunale styrelseslovs § 17, stk. 2, delegeres til det relevante fagudvalg, og at kommunens fagforvaltninger på baggrund af arbejdsbeskrivelsen indstiller en eller flere personer til at varetage det pågældende bestyrelseshverv.

 

Med anbefalingerne sættes der fokus på at det arbejde, der skal varetages i bestyrelsen skal beskrives som udgangspunkt for en dialog i de enkelte udvalg omkring rekruttering af bestyrelsesmedlemmer til de forskellige bestyrelsesposter.

 

For at lette den politiske proces omkring udpegningen af bestyrelsesmedlemmer foreslås det endvidere at kompetencen til at udpege bestyrelsesmedlemmer delegeres til udvalgene, hvor det er muligt i forhold til styrelsesloven. Det forudsættes selvfølgelig, at delegeringen af kompetencen tiltrædes af Borgerrepræsentationen. 

 

Sundhedsforvaltningen kan anbefale, at kompetencen til at udpege medlemmer til de mindre selskaber delegeres til Sundheds- og Omsorgsudvalget i videst muligt omfang  under forudsætning af, at den nuværende praksis ved udpegning af politiske repræsentanter kan fortsætte, således at der også fremover kan rekrutteres blandt alle Borgerrepræsentationens medlemmer og i det politiske bagland.

 

ØKONOMI

Økonomiforvaltningen vurderer, at politikken for aktivt ejerskab forventes som samlet ikke at medføre ekstra udgifter forvaltningerne, hvor der alene behandles spørgsmål vedrørende de mindre selskaber, organisationer, institutioner mv. Økonomiforvaltningens vurderingen bygger på, at opfølgningen på anbefalingerne sker i forbindelse med en opgave omkring udpegning af bestyrelsesmedlemmer på der allerede varetages af de enkelte forvaltninger i forvejen.

 

Sundhedsforvaltningen er af den opfattelse, at arbejdet med at leve op til udkastets anbefalinger vil medføre en del merarbejde i forvaltningen i forhold til det arbejde, der for tiden varetages i forbindelse med udpegning til de forskellige mindre selskaber mv. Det er derfor også Sundhedsforvaltningens indstilling af anbefalingerne skal afbalanceres i forhold til kommunens interesse i forbindelse med den enkelte bestyrelsespost mv.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

HØRING

-

 

BILAG

1. Høringsbrev af 22. juni 2005

2. Indstilling til Økonomiudvalget til mødet den 7. juni 2005

3. Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2005

4. Udkast til politik for aktivt ejerskab

5. Bilag  5 " Oversigt over kommunens større selskaber" 

6. Oversigt over poster i mindre selskaber (hverv), som ekspederes gennem Sundhedsforvaltningen.

 

 

 

Jesper Fisker

 

/Susanne Boch Waldorff

 


 

Til top